Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα και από τις ΗΠΑ έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, που, όπως φαίνεται, θα οδηγήσει στην παρασκευή του πρώτου εμβολίου στον κόσμο για την άνοια. Το εμβόλιο θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ – της πιο διαδεδομένης μορφής άνοιας – αλλά ακόμη και να αντιστρέψει τη νόσο στα πρώιμα στάδια.

Η καινοτόμα φόρμουλα στοχεύει στις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδούς και ταυ, που πυροδοτούν την εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής ασθένειας, μπλοκάροντας τις συνάψεις στον εγκέφαλο. Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να βοηθά το ανοσοποιητικό να παράγει αντισώματα, που θα απομακρύνουν τις συσσωρευμένες “λάθος” πρωτεΐνες. Εάν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους πάνε καλά, όπως όλοι εύχονται, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο εντός διαστήματος τριών έως πέντε χρόνων.

Ο καθηγητής φαρμακευτικής Nikolai ­Petrovsky, που ηγείται της σπουδαίας αυτής έρευνας, είναι πεπεισμένος ότι το εμβόλιο θα μπορεί να χορηγείται προληπτικά, όπως το εμβόλιο της γρίπης.  «Θα μπορεί να το κάνει ο καθένας, ας πούμε μετά την ηλικία των 50 χρόνων και θα είναι περίπου όπως κάνουν το αντιγριπικό άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μπορείς, δηλαδή, να ενισχύεις τον οργανισμό με αντισώματα, πριν, καν, αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα».

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο – και στην Ελλάδα – υποφέρουν από άνοια και, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις, ο αριθμός των πασχόντων θα εκτοξευθεί ως το 2050.

Share.
Exit mobile version