Η νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και η πιο συχνή μορφή άνοιας. Αν και θεωρείται νόσος της τρίτης ηλικίας, μπορεί να διαγνωστεί και σε ηλικίες μικρότερες των 65 ετών.

Η Όλγα Λυμπεροπούλου, Γνωστική Νευροψυχολόγος, M.Sc., με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες και Υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης εξηγεί στο DailyPharmaNews πότε πρέπει να γίνεται ο προληπτικός έλεγχος μνήμης και γιατί είναι αναγκαίος ακόμη κι όταν δεν έχουν εκδηλωθεί ανησυχητικά συμπτώματα της νόσου.

“ Η ιδανική στιγμή για να πραγματοποιηθεί ο προληπτικός έλεγχος για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι η ηλικία των 65 ετών. Ωστόσο, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται και πριν από την ηλικία των 65 ετών εφόσον:

• Υπάρχουν συμπτώματα που σχετίζονται με διαταραχή της μνήμης, της προσοχής ή άλλων νοητικών λειτουργιών, τα οποία επιμένουν και προβληματίζουν το άτομο και την οικογένειά του.

• Στην οικογένεια υπάρχουν περισσότεροι του ενός πρώτου βαθμού συγγενείς με άνοια.

• Υπάρχουν μέλη της οικογένειας που διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών.

• Σε γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της κλιμακτηρίου ή της εμμηνόπαυσης και διαπιστώνουν αλλαγές στη διανοητική τους διαύγεια.

Δέχομαι συχνά το ερώτημα ”έχει νόημα να εξεταστώ προληπτικά για την νόσο Αλτσχάιμερ αν δεν έχω συμπτώματα;”.

H απάντηση είναι Ναι. Είναι πολύ σημαντικό να εξεταστείτε προληπτικά για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμα κι αν δεν έχετε παρατηρήσει κανένα ανησυχητικό σύμπτωμα, για τρεις λόγους:

Πρώτον, κατά τη διάρκεια του προληπτικού ελέγχου, μεταξύ άλλων, θα γίνει μία λεπτομερής καταγραφή του επιπέδου των νοητικών σας λειτουργιών. Η καταγραφή αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς θα αποτελέσει τη βάση σύγκρισης για μελλοντικούς επανελέγχους, κάνοντας έτσι αποτελεσματικότερο τον εντοπισμό τυχόν διαφοροποιήσεων που θα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Δεύτερον, συχνά τα πρώτα συμπτώματα της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής και της νόσου Αλτσχάιμερ είναι τόσο ελαφρά, που περνούν απαρατήρητα ή συγχέονται με το φυσιολογικό γήρας. Η διαδικασία της νευροψυχολογικής αξιολόγησης επιτρέπει τον εντοπισμό διαταραχών της μνήμης ή άλλων νοητικών λειτουργιών, ακόμα αν οι δυσκολίες αυτές είναι πολύ ήπιες και δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τον άνθρωπο που εξετάζεται ή τους οικείους του.

Τρίτον, ο νευροψυχολόγος, με βάση το προφίλ σας, θα σας δώσει εξατομικευμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στις καθημερινές σας συνήθειες, ώστε να υιοθετήσετε έναν πιο φιλικό προς τον εγκέφαλο τρόπο ζωής που θα σας θωρακίσει ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου”. Αλτσχάιμερ, προληπτικός έλεγχο

Share.
Exit mobile version