«Εκτός από το σώμα, πρέπει να θεραπεύουμε και την ψυχή γι’ αυτό και έχουμε στόχο να σταθούμε δίπλα στη γυναίκα προσφέροντας ολιστική υποστήριξη μετά τη διάγνωση του καρκίνου, πριν και μετά το χειρουργείο, στη διάρκεια των θεραπειών και στη νέα της ζωή μετά τον καρκίνο». Αυτό ήταν το μήνυμα της Ιατρού, Πόπης Καλαϊτζή, και προέδρου του Συλλόγου Φίλων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης – συζήτησης που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες με καρκίνο.
Η κ. Καλαϊτζή ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου Pampering Room στην Ελλάδα, ενός χώρου που δε θυμίζει νοσοκομείο αλλά περισσότερο χώρο χαλάρωσης, φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης, μέσα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, μια καινοτομία για τη χώρα μας και ενδεχομένως την Ευρώπη. «Θα είναι ένα χώρος που θα ανήκει στις γυναίκες με καρκίνο. Θα μπορούν να ηρεμούν με την οικογένειά τους, μια φίλη ή με ένα βιβλίο, να κάνουν θεραπευτική άσκηση, να μιλάνε με ψυχολόγο, να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική, αργότερα να λαμβάνουν συμβουλές για τον τρόπο της ζωής τους και ειδικά τη διατροφή, ώστε συμπληρωματικά με την αγωγή τους, να αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου.
Το Pampering Room της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειο Νοσοκομείου αναμένεται να ξεκινήσει να φιλοξενεί ασθενείς εντός του Απριλίου. «Θέλουμε αυτός ο χώρος να λειτουργήσει ως πρότυπο-ως πιλότος και να είναι μια παρακαταθήκη για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και η Ελλάδα να πρωτοτυπήσει στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου μέσα από καλές πρακτικές με επιστημονική τεκμηρίωση», ανέφερε κλείνοντας η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Καλαϊτζή.
Αποτελεί συχνό φαινόμενο οι ασθενείς να απευθύνονται σε αυτοαποκαλούμενους «ειδικούς στη διατροφή για καρκίνο», οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγωνία τους και τους υποβάλουν σε μη επιστημονικά τεκμηριωμένες δίαιτες, επεσήμανε η υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος Αττικού Νοσοκομείου, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ, και εθελόντρια του Συλλόγου Αμάντα Ψυρρή. Σύμφωνα με την κυρία Ψυρρή, το pampering room είναι πρακτική που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε διάφορες χώρες όπως η Αμερική και η Αυστραλία και η ευεργετική του δράση έχει τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες.
«Η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, αλλά εγγυάται έναν τόπο ασφαλείας και κατανόησης, ώστε να δώσει στην ασθενή τα κατάλληλα νοήματα που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα», τόνισε η Κλινική Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια στο Ειδικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας Γυναικών – A’ Ψυχιατρική Κλινική EKΠA- Aιγινήτειο Νοσοκομείο, Αγγελική Παπαϊωάννου.
Σημαντική η υποστήριξη της εταιρείας doValue Greece στη διαμόρφωση του χώρου
«Έχει μεγάλη σημασία για εμάς ότι συμβάλουμε σ’ ένα πρόγραμμα που ενσωματώνει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο μιας ολιστικής προσπάθειας τον άνθρωπο και δίνουν έμφαση σε προσωποποιημένες ανάγκες των ασθενών», ανέφερε η Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της doValue Greece, Νατάσα Κουκουράκη, με τη δωρεά της οποίας διαμορφώνεται το Pampering Room.
Η doValue Greece έχει δεσμευθεί όχι μόνον να αναλάβει το κόστος των απαραίτητων εργασιών για τη διαμόρφωση της απαιτούμενης υποδομής αλλά και να στηρίξει για τον πρώτο χρόνο την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εφορείας Αρεταίειου Νοσοκομείου, Καθηγητής Χειρουργικής Νίκος Αρκαδόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στο εγχείρημα αυτό, συγχαίροντας το Σύλλογο και το Αρεταίειο Νοσοκομείο για τις κοινωνικές δράσεις τους.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Γυναικολογίας & Μαιευτικής ΕΚΠΑ, Νίκος Βλάχος τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό το πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς την είδηση ότι έχουν μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη ώστε να τους δώσει ώθηση να παλέψουν και να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία». Πρόσθεσε δε πως με τη δημιουργία του Pampering Room το Αρεταίειο θα αποτελέσει ένα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών.
Ολόκληρη η συζήτηση στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook