Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε χθες το απόγευμα στους εκπροσώπους των Θεσμών που συνάντησε στο Χίλτον, και το θέμα της μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα καλό νέο με το οποίο μπορεί να ξεκινήσει κάποιος ένα άρθρο με πολλά δυσάρεστα που δεν αποκλείεται να μας περιμένουν στο άμεσο μέλλον…
Συνάντηση με τους Θεσμούς είχε το πρωί της Πέμπτης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, για οργανωτικά θέματα του υπερταμείου καθώς και την πρόοδο ελέγχου των δαπανών του. Οι Θεσμοί φαίνεται ότι θέλουν από τον ΕΟΠΥΥ την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους και ο κ. Μπερσίμης έδωσε χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ωστόσο θα πιέσει τον Οργανισμό σε μια περίοδο αρκετά πρώιμη που τα διαρθρωτικά μέτρα δεν έχουν ακόμα αρχίσει να αποδίδουν…
Τα τεχνικά κλιμάκια του ΥΥΚΑ ωστόσο είχαν άλλα να συζητήσουν με τους αντιστοίχους τους στο Χίλτον… Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το ζήτημα της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων και η μείωση του clawback τίθενται και πάλι επί τάπητος. Αλλά για να μειωθεί το clawback κατά 30% φέτος, πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα από αλλού. Κι έτσι δεν είναι να απορεί κάποιος για τα νέα σχέδια εισαγωγής των καινοτόμων φαρμάκων στην χώρα, το νέο rebate ύψους 25% και τα λοιπά περίεργα που πληροφορούμαστε.
Η ηγεσία του υπουργείο Υγείας εξάλλου, υπολόγιζε ότι είχε τελειώσει με το ζήτημα της απελευθέρωσης της τιμής στα ΜΥΣΥΦΑ “εφευρίσκοντας” τα ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα), που μπορούν να πωλούνται και από σούπερ μάρκετ. Αλλά οι Θεσμοί δεν φαίνεται να ξέχασαν τις αρχικές τους απαιτήσεις που είχαν και εξακολουθούν να έχουν πιο απόλυτο χαρακτήρα. Και θέλουν όπως όλα δείχνουν, καθολική απελευθέρωση στις τιμές όλων των ΜΥΣΥΦΑ ή τουλάχιστον πολύ περισσότερων. Πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει καλύτερη «λειτουργία» του ανταγωνισμού αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική: Όπου υπήρξε απελευθέρωση των τιμών σε φάρμακα, σημειώθηκε και αύξηση των τιμών! Κι αυτό ωφελεί την φαρμακοβιομηχανία αλλά όχι και τους πολίτες.
Όπως μας διαβεβαίωσε μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΦΑ, Κ. Λουράντος, ήδη έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στις τιμές αυτών που απελευθερώθηκαν… Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δεχτεί λοιπόν η ηγεσία της Αριστοτέλους; Και βασικά: Τι συμφέρει και τι όχι τους πολίτες της ταλαίπωρης αυτής χώρας;
Μην ξεχνάμε ότι τα Μη Υποχρεωτικών Συνταγογραφούμενα Φάρμακα τα πληρώνουμε από την τσέπη μας και ως εκ τούτου κάθε αύξηση στην τιμή τους σημαίνει αυτόματα και επιβάρυνση του πορτοφολιού μας.
Πάντως και από την φαρμακοβιομηχανία δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερη διάθεση να εντάξουν πολλά φάρμακά τους στη λίστα των ΓΕΔΙΦΑ και αυτός είναι και ο λόγος που δεν τα έχουμε δει να …κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αν μία εταιρία θέλει το ΜΥΣΥΦΑ φάρμακό της να κυκλοφορήσει και ως ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να κάνει σχετική αίτηση εισαγωγής στην σχετική λίστα και μετά να βγάλει ειδικές συσκευασίες που να είναι επιτρεπτές για πώληση εκτός φαρμακείου, όπως ορίζει ο νόμος. Και φαίνεται ότι πολλοί υπολογίζουν ότι δεν αξίζει τόση φασαρία…
Μ.Τ.