Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ως μία σημαντική θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) κ. Βασίλης Μπιρλιράκης την έκδοση της εγκυκλίου στις 22 Μαρτίου από το Υπουργείο Υγείας για το «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2022» με την οποία γίνεται πράξη η πρόσφατη εξαγγελία ότι πλέον θα συστήνεται ο εμβολιασμός κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια για τις ηλικίες 9 έως 18 ετών με το εμβόλιο να παρέχεται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία και για τα δύο φύλλα.
Στη χώρα μας το εμβόλιο έναντι του HPV είναι διαθέσιμο από το 2007, έχοντας ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας ενώ μέχρι τώρα η χορήγησή του ήταν δωρεάν για τα κορίτσια 11-18 ετών. (διαβάστε εδώ την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας)
Ο κ. Μπιρλιράκης τονίζει μιλώντας στο DailyPharmaNews πως «είναι πολύ σημαντικό ότι ο εμβολιασμός πλέον για τα κορίτσια ξεκινά από την ηλικία των 9 ετών και όχι από τα 11 έτη αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι μπαίνουν πλέον και τα αγόρια στον εμβολιασμό αυτό, επίσης από την ηλικία των 9 ετών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως η ο προληπτικός έλεγχος των γυναικών με το HPV DNA test, θα βοηθήσουν να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που είναι μέχρι το 2040 να έχει εξαλειφθεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων από χώρες με υψηλά εισοδήματα».
Σε αυτήν την προσπάθεια η άποψη του κ. Μπιρλιράκη είναι ότι οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.
Όπως εξηγεί «θα πρέπει να δούμε την αφετηρία και τον στόχο. Και εάν ο στόχος είναι αυτός που ορίζει ο ΠΟΥ και αναφέρθηκε προηγουμένως, η αφετηρία για τη χώρα μας είναι το μειοψηφικό ποσοστό εμβολιασμού που έχει επιτευχθεί στα κορίτσια και το μηδενικό ποσοστό εμβολιασμού για τα αγόρια. Δεδομένου λοιπόν πως έχουμε να καλύψουμε σημαντικό δρόμο και επειδή μιλάμε για παιδιατρικό κυρίως πληθυσμό που δεν εμβολιάζεται στα φαρμακεία αλλά στους παιδιάτρους, η δική μας συμβολή, η συμβολή των φαρμακοποιών θα πρέπει να εστιαστεί στη ανίχνευση εμβολιαστικών αναγκών, στη σωστή ενημέρωση των γονέων και στην παρακίνησή τους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ενάντια στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, δηλαδή με το πρώτο εμβόλιο πρόληψης του καρκίνου».
Μάλιστα ο κ. Μπιελιράκης θεωρεί ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από έναν οργανωμένο, συστηματοποιημένο και πρακτικό τρόπο με την αρωγή των συνεταιρισμών φαρμακοποιών. «Οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια καθώς αποτελούν οργανώσεις πολύπλευρης στήριξης των φαρμακοποιών, όχι μόνο στο πεδίο της τροφοδοσίας φαρμάκων αλλά και στο πεδίο της προσπάθειας που καταβάλλουμε ως φαρμακοποιοί για να ξεδιπλώσουμε τον ρόλο μας εντός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε θέση να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαλεία τα οποία θα ενδυναμώσουν την προσπάθεια των φαρμακοποιών να επιτελέσουν την κοινωνική τους αποστολή που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, όπως ήδη ειπώθηκε, να ανιχνεύσουν εμβολιαστικές ανάγκες, να ενημερώσουν τους γονείς και να τους παρακινήσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ήδη εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παγκόσμια στρατηγική του ΠΟΥ εάν μέχρι το 2030 όλα τα κράτη-μέλη του καταφέρουν το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχουν εμβολιαστεί κατά HPV, το 70% των γυναικών να εξεταστούν προληπτικά με τεστ υψηλής ακριβείας (HPV test) σε ηλικία 35 ετών και σε ηλικία 45 ετών και το 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα μπορέσει να εξαλειφθεί σε χώρες με υψηλό εισόδημα μέχρι το 2040.
Σύμφωνα με άρθρο του κ. Θεόδωρου Αγοραστού, Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του ιού των θηλωμάτων (HPV) το οποίο είχε δημοσιευτεί τον Ιανουάριο στο «Πρώτο Θέμα», στην Ελλάδα:
? Ο HPV-εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται μεν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού–στόχου, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται και τα αγόρια (σ.σ. αυτό το τελευταίο πλέον άλλαξε καθώς συμπεριλήφθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, και τα αγόρια).
? Δεν υπάρχει οργανωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για εφαρμογή εξετάσεων «υψηλής ακρίβειας» (HPV tests).
? Υπάρχει έλλειψη επαρκούς αριθμού εξειδικευμένων ογκολογικών κέντρων για την ενδεδειγμένη θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Για τους λόγους αυτούς, 128 Επιστημονικοί, Επαγγελματικοί, Ερευνητικοί και Κοινωνικοί Φορείς, Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Ενώσεις και Σύλλογοι Καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα, άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενοι με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και των άλλων HPV-σχετιζόμενων παθήσεων, υποστηρίζοντας τους στόχους της Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου, απηύθυναν ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ όπως προβεί στις ανάλογες επιβεβλημένες ενέργειες και ρυθμίσεις, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη και στην Ελλάδα των στόχων αυτών για το 2030, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας το συντομότερο και στη χώρα μας.
Ο κ. Αγοραστός μάλιστα στο συγκεκριμένο άρθρο του τονίζει ότι «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων αποτελεί η ανάληψη εκστρατείας ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού σχετικά με τον HPV εμβολιασμό και το HPV testing από την ίδια την Πολιτεία. Εξάλλου, όπως αναγράφεται και στον νόμο: “Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η προσωποποιημένη ενημέρωση ενός εκάστου πολίτη για τον χρόνο και τον τρόπο συμμετοχής του στα προαναφερόμενα Εθνικά Προγράμματα» (Ν. 4675/2020, Αρ. 4,3Α, iiiγ)”».
Σίγουρα λοιπόν η έκφραση εκ μέρους του προέδρου της ΟΣΦΕ κ. Βασίλη Μπιρλιράκη να στηρίξουν οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών την προσπάθεια για προαγωγή αυτού του τόσο σημαντικού εμβολιασμού είναι ένα «συν» σε όποια οργανωμένη προσπάθεια γίνει, ειδικά από τη στιγμή που και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι είναι ήδη μέλη της προαναφερόμενης πρωτοβουλίας των 128 φορέων, στην οποία αναφέρεται ο κ. Αγοραστός στο άρθρο του.