Η Πόπη Γεωργίου στον Απολογισμό του 2016 στην Υγεία
Στο κλείσιμο κάθε χρονιάς είθισται να γίνεται ένας απολογισμός. Δε θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε κι εμείς από την πεπατημένη…
Ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της χρονιάς που πέρασε ήταν ο τομέας του φαρμάκου, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Η «βόμβα» έπεσε στο κλείσιμο της χρονιάς, όταν ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ., Κωνσταντίνος Λουράντος, αφού πρώτα κατέθεσε Εξώδικη Δήλωση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατήγγειλε με Συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου, τις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά και ξεκίνησε «πόλεμο» για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. καταγγέλλοντας ύποπτες μεθοδεύσεις στην προσπάθεια αύξησης της τιμής τους.
Ερωτηματικά δημιούργησε, επίσης η αμφιλεγόμενη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που θεώρησε ότι δεν είναι ανάγκη να εμβολιάζονται τα παιδιά κατά της Μηνιγγίτιδας Β, με αποτέλεσμα να μην επιδοτείται το εμβόλιο καταπολέμησής της κι έτσι να παρουσιαστούν τέσσερα κρούσματα θανάτου κι ένας ακρωτηριασμός μιας άτυχης 5χρονης.
Το Φάρμακο τον καιρό των Μνημονίων
Στον τομέα της «διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς, αφού όλη τη χρονιά πέρασε από «σαράντα κύματα», το Νοέμβριο έσκασε έτερη «βόμβα» από τον Giuseppe Carone και το επιτελείο του, με τη δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια πλήρη «ακτινογραφία» του συστήματος υγείας σε σχέση και με τα δημόσια οικονομικά της χώρας γενικότερα. Ο Giuseppe Carone και το επιτελείο του, είχαν φροντίσει για την καταγραφή της πορείας των μνημονιακών μέτρων όλων των τελευταίων ετών, των επιπτώσεων και των προτάσεών τους για το 2017.
Σε ειδική αναφορά για τη φαρμακευτική δαπάνη επισημαίνεται το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως το Παρατηρητήριο Τιμών και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση με δραστική ουσία, τις μειώσεις των τιμών, την καθιέρωση ICD 10 για την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων κ.λπ., επισημαίνοντας, όμως, ότι παρατηρείται ακόμη «αντίσταση» από γιατρούς και φαρμακοποιούς, ιδιαίτερα στη συνταγογράφηση των γεννοσήμων.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2016 ήταν η χρονιά που η δεύτερη Ανατιμολόγηση του έτους έφερε τις εταιρείες – μέλη της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) να συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά και με εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Ήταν, επίσης, η χρονιά κατά την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις για την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στην θετική λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εξαγγελίες οι οποίες υποχρέωσαν τον ΣΦΕΕ, αλλά και μεμονωμένες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Roche Hellas και η Pfizer, να διαμαρτυρηθούν έντονα, προκειμένου να εξηγήσουν τις νέες μεγάλες καθυστερήσεις, οι οποίες επαπειλούνται για την ένταξη των νέων καινοτόμων φαρμάκων στη θετική λίστα και στη διάθεση των ασθενών.
Και κανείς δεν ξεχνά, ιδιαίτερα οι φαρμακευτικές εταιρίες, ότι το 2016 ήταν η χρονιά κατά την οποία εκτροχιάσθηκε εντελώς η δημόσια εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να καλούνται να καταβάλλουν rebate και clawback ύψους περίπου… 950 εκατ. ευρώ!
Η φονική γρίπη
Πολύ σημαντική ήταν, επίσης, η διαπίστωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα οποία παρουσίασε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου σε Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, ότι κατά την περίοδο γρίπης 2015 – 2016 καταγράφηκαν στη χώρα μας 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακής επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 408 νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Μέση ηλικία των ατόμων τα οποία νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ήταν τα 57 έτη, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 197 θάνατοι, εκ των οποίων οι 172 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Τα 166 (84,3%) από τα 197 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Τα ως άνω δεδομένα, σχετικά με την δραστηριότητα της γρίπης κατά τους πρώτους μήνες του 2016, δημιούργησαν εύλογα ερωτήματα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, 150 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας, παρέμειναν ανενεργές, λόγω έλλειψης του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιβράβευσε με τον πιο επίσημο τρόπο την παρουσία και την πολιτική του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αφήνοντας και του δύο αμετακίνητους, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος, προς το παρόν τουλάχιστον, αναμένεται να δείξει αν θα δώσει νέα πνοή και ώθηση στο κυβερνητικό έργο συνολικά.
Θα σας λέγαμε ακόμη και για τις χιλιάδες προσλήψεις μονίμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας, το οποίο εντάχθηκε το 2016 στο ΕΣΥ της χώρας μας, αλλά θα μας… κυνηγούσαν όλοι οι συνδικαλιστές των συλλόγων εργαζομένων στο χώρο της υγείας, οι οποίοι αμφισβητούν όλους σχεδόν τους ισχυρισμούς του υπουργείου, περί ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας. Μάλιστα θέλοντας να δείξουν αυτή την έντονη αμφισβήτησή τους, δε δίστασαν να «κτίσουν» την είσοδο του υπουργείου στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.
Επίσης, το περασμένο καλοκαίρι μας απασχόλησε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο και «ταμπού» θέμα, αυτό της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, που αναδείχθηκε με τη δήλωση του γνωστού δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου, που είχε καρκίνο τελικού σταδίου, να μεταβεί στην Ελβετία σε ειδικό κέντρο. Τελικά προτίμησε να αφήσει την τελευταία του πνοή στην Ελλάδα, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα ερωτήματα.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη ανασκόπηση, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις αντιδράσεις όλων των επαγγελματιών υγείας για τον νέο Ασφαλιστικό Νόμο, που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2017 και φυσικά τις εκλογές στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, όπου κατά γενική ομολογία θριάμβευσε η αποχή!
Ας ευχηθούμε ότι το 2017, παρά τα όποια ανησυχητικά προμηνύματα, θα ανατείλει με περισσότερη αισιοδοξία για ένα τόσο ζωτικό τομέα, όπως αυτός της Υγείας…