Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Μια νέα μελέτη με στόχο τον εντοπισμό αιματολογικών εξετάσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση της άνοιας με μεγαλύτερη ακρίβεια ξεκίνησε πρόσφατα από ομάδα ερευνητών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ερευνητική ομάδα της Dementias Platform UK (DPUK), με επικεφαλής την καθηγήτρια Vanessa Raymont, εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Η ομάδα μελέτης στοχεύει να εγγράψει πάνω από 3.000 άτομα από 28 κλινικές μνήμης του NHS και κοινοτικά κέντρα μνήμης από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η εκτεταμένη προσπάθεια συμμετοχής  υπογραμμίζει τη δέσμευση της μελέτης για ολοκληρωμένη και χωρίς αποκλεισμούς έρευνα.

Η μελέτη Real World Dementia Outcomes (READ-OUT) πρόκειται να διερευνήσει πολλά υποσχόμενες αιματολογικές εξετάσεις που, παρά το ότι δείχνουν δυνατότητες στην έρευνα, δεν χρησιμοποιούνται ακόμη συστηματικά στη διάγνωση της άνοιας. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα θα αξιολογήσει την ακρίβεια και την αξιοπιστία αυτών των αιματολογικών εξετάσεων σε διαφορετικούς πληθυσμούς, παρέχοντας ανεκτίμητη εικόνα για την απόδοσή τους στον πραγματικό κόσμο.

Πώς θα λειτουργήσει η μελέτη READ-OUT

Η ερευνητική ομάδα θα αξιολογήσει πολλαπλές νέες αλλά και υπάρχουσες εξετάσεις αίματος, εξετάζοντας μια σειρά τύπων άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της αγγειακής άνοιας, της μετωποκροταφικής άνοιας και της άνοιας με σώματα Lewy.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης εάν οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση αυτών των ασθενειών σε διάφορα στάδια και εάν τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται διαφορετικά σε άτομα διαφορετικών εθνοτήτων ή με άλλες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η νεφρική νόσος.

«Η επίσημη διάγνωση της άνοιας είναι ζωτικής σημασίας, ώστε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη, να θέσουν σε εφαρμογή μελλοντικά σχέδια και να ανοίξουν ευκαιρίες για συμμετοχή σε ιατρική έρευνα και κλινικές δοκιμές. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους με άνοια δεν λαμβάνουν ποτέ επίσημη διάγνωση. Και ο τρόπος με τον οποίο διαγιγνώσκεται η άνοια δεν έχει αλλάξει σχεδόν για δύο δεκαετίες και απαιτεί επείγουσα επανόρθωση. Οι αιματολογικές εξετάσεις ίσως είναι η σωτήρια μέθοδος που θα δώσει στα άτομα με άνοια τις απαντήσεις που χρειάζονται απεγνωσμένα», δήλωσε η Δρ. Sheona Scales, Διευθύντρια Έρευνας στο Alzheimer’s Research UK.

Η μελέτη READ-OUT αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας Blood Biomarker Challenge, ενός προγράμματος πολλών εκατομμυρίων λιρών που υποστηρίζεται από εξέχοντες οργανισμούς, όπως η Alzheimer’s Society, η Alzheimer’s Research UK και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα ή να λάβετε μέρος στη μελέτη READ-OUT, επισκεφτείτε την Dementias Platform UK.

 Πηγή: Alzheimer’s Research UK 

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο