Μια νέα επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις (όπως βάρη ή λάστιχα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια, ακόμη και σε άτομα που ήδη εμφανίζουν ήπια γνωστική εξασθένηση.
Η άνοια είναι μια κατάσταση που προοδευτικά επηρεάζει τη μνήμη και τη συμπεριφορά και αφορά σήμερα περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν και δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, έρευνες δείχνουν ότι έως και το 45% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Τι αποκάλυψε η μελέτη για την άνοια
Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, άτομα άνω των 55 ετών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έκανε προπόνηση με βάρη δύο φορές την εβδομάδα, ενώ η άλλη δεν γυμναζόταν καθόλου. Μετά από έξι μήνες, όσοι ασκούνταν παρουσίασαν βελτίωση στη μνήμη και στην υγεία του εγκεφάλου, ενώ η ομάδα ελέγχου εμφάνισε επιδείνωση.
Μάλιστα, πέντε συμμετέχοντες δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν ότι πάσχουν από ήπια γνωστική εξασθένηση στο τέλος της μελέτης, κάτι που υποδηλώνει ότι η άσκηση αυτής της μορφής μπορεί να αναστρέψει την πορεία προς την άνοια.
Η επικεφαλής ερευνήτρια, Isadora Ribeiro, σημείωσε:
“Η μυϊκή δύναμη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και καλύτερη γνωστική λειτουργία. Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να ενισχύσει τη δομή του εγκεφάλου και να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει την εκδήλωση της άνοιας.”
Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ακόμη και 35 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 41%.
SuperSurvey