Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι πίσω από την λευκή μαλακή κρούστα του γαλλικού τυριού Camembert (Καμαμπέρ) πιθανότατα να κρύβεται ένας ισχυρός σύμμαχος για την μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου.

Η νέα αυτή έρευνα διαπίστωσε ότι η μυρισταμίδη, ένα αμίδιο λιπαρού οξέος που βρίσκεται στο τυρί Camembert, ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) που προέρχεται από τον εγκέφαλο, προσφέροντας έτσι πιθανές γνώσεις για την καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης.

Το τυρί Camembert ξεχωρίζει από τα άλλα τυριά για τη ζύμωση του με λευκή μούχλα που ονομάζεται Penicillium Camemberti, ένα είδος μανιταριού. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης παράγει αμίδια λιπαρών οξέων όπως το μυρισταμίδιο , τα οποία σπάνια βρίσκονται σε άλλα τυριά. Τα τελευταία χρόνια οι ενώσεις αυτές έχουν προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον καθώς, όπως έχει προκύψει από μελέτες, είναι πιθανόν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την επισκευή και το σχηματισμό των εγκεφαλικών κυττάρων .

Μπορεί το τυρί Camembert να αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο της μνήμης;

Ο διαρκώς αυξανόμενος επιπολασμός της άνοιας και της γνωστικής εξασθένησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μία από τις κύριες γενικές ανησυχίες για την υγεία, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και γερνά με ταχύτατους ρυθμούς. Καθώς η νόσος του Αλτσχάιμερ εξελίσσεται, επέρχεται σταδιακά σοβαρός νευροεκφυλισμός και εγκεφαλική δυσλειτουργία. Έτσι, η βελτίωση της ήπιας εγκεφαλικής εξασθένησης πριν από τον νευροεκφυλισμό και την εγκεφαλική δυσλειτουργία  θεωρείται καίριας σημασίας για την πρόληψη της άνοιας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που ασχολούνται με την άνοια, η ιδανική προσέγγιση – μεταξύ άλλων – για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης είναι η τακτική κατανάλωση των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών που προέρχονται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας σε ηλικιωμένους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κιότο, στην Ιαπωνία, θέλησε να αξιολογήσει τα πιθανά γνωστικά οφέλη του διάσημου γαλλικού τυριού Camembert και των αμιδίων λιπαρών οξέων που περιέχει.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν αρσενικά ποντίκια, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην μία ομάδα τα ποντίκια τρέφονταν καθημερινά για μια εβδομάδα με Camembert, μυρισταμίδη ή άλλες παρόμοιες ενώσεις, ενώ στην άλλη ομάδα τα ποντίκια τρέφονταν με άλλου είδους τροφή.

Στο τέλος της εβδομάδας, οι ερευνητές υπέβαλαν τα ποντίκια σε τεστ συμπεριφοράς. Τα τεστ περιελάμβαναν δοκιμή αναγνώρισης αντικειμένων και δοκιμή θέσης αντικειμένου, δοκιμές που εκτελούνται συχνά για την αξιολόγηση της μνήμης και της μάθησης σε ζώα.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει τυρί Camembert και μυρισταμίδη εμφάνισαν σημαντική βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της δοκιμής αναγνώρισης αντικειμένων, τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει τυρί Camembert αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο εξερευνώντας το νέο αντικείμενο και εμφάνισαν βελτιωμένη μνήμη αναγνώρισης . Ομοίως, τα ποντίκια που έλαβαν μυρισταμίδη είχαν καλύτερη απόδοση τόσο στη δοκιμή αναγνώρισης αντικειμένων όσο και στη δοκιμή εντοπισμού αντικειμένων, υποδηλώνοντας ότι αυτή η ένωση βελτίωσε τόσο την αναγνώριση όσο και τη ικανότητα μνήμης .

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε μόνο σε ποντίκια περιορίζει την αξία των ευρημάτων για τους ανθρώπους. Παρόλο που προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το τυρί Camembert με γνωστικά οφέλη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί εάν τα αμίδια λιπαρών οξέων έχουν παρόμοια αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

Πηγή: Neuroscience Research

Share.
Exit mobile version