Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνήθειες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του παιδιού

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι, οι γυναίκες που γυμνάζονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο άσθματος του παιδιού τους κατά περίπου 50%. Είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει μια συσχέτιση μεταξύ της μητρικής άσκησης και της ανάπτυξης άσθματος στο παιδί.

Η άσκηση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί μέσα από προηγούμενες έρευνες ότι έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Σε πρόσφατη έρευνα, η άσκηση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε επίσης με την ενίσχυση της πνευμονικής λειτουργίας του νεογέννητου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνήθειες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του παιδιού και μπορούν να προσφέρουν μεθόδους για την πρόληψη ασθενειών όπως το άσθμα, το οποίο έχει περιορισμένες στρατηγικές πρόληψης.

Το άσθμα είναι μία από τις πιο κοινές χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των βρόγχων και οδηγεί σε εκτεταμένο περιορισμό της ροής του αέρα. Είναι δυνητικά μια σοβαρή χρόνια νόσος η οποία προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα με πιο κοινά το βήχα, τη δύσπνοια, το συριγμό, και το σφίξιμο στο στήθος, τα οποία ποικίλλουν ως προς την ένταση αλλά και την εμφάνισή τους μέσα στον χρόνο. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, η φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία και η ενημέρωση για το άσθμα είναι κομβικά στοιχεία για την ελάττωση της νοσηρότητας και θνητότητας.

Φινλανδοί ερευνητέςαπό το Πανεπιστήμιο τουEastern, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Kuopio και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1.000 ζευγάρια μητέρας-παιδιού.

Οι μητέρες κλήθηκαν να απαντήσουν αν είχαν γυμναστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο συχνά γυμνάζονταν. Οι πιο συνηθισμένες ασκήσεις ήταν το περπάτημα (34%), το τρέξιμο (32%), οι ασκήσεις ενδυνάμωσης (29%), τα ομαδικά μαθήματα γυμναστικής και η γυμναστική στο σπίτι (22%).

Τι αποκάλυψαν τα ευρήματα της έρευνας για τη σχέση της άσκησης με το άσθμα

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι ο κίνδυνος άσθματος στο παιδί μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο 50% εάν η μητέρα κάνει ενεργή σωματική άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συγκριτικά με ένα παιδί που η μητέρα του είναι λιγότερο δραστήρια.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος άσθματος που σχετίζεται με την τακτική άσκηση διατηρήθηκε ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες όπως το βάρος, το άγχος, τυχόν ασθένειες της μητέρας, τις συνήθειες άσκησης και συνήθειες διατροφής της οικογένειας.

«Μέχρι σήμερα, η αποφυγή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου άσθματος στο παιδί. Επομένως, είναι ενδιαφέρον το εύρημα ότι η μέτρια άσκηση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει εξίσου ισχυρή προστατευτική επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος του παιδιού», εξηγεί η Dr PirkkaKirjavainen, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Τα ευρήματα δεν έδειξαν ότι η αύξηση της ποσότητας άσκησης πέρα ​​από τρεις φορές την εβδομάδα συνδέεταιμε ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το ρόλο της ποσότητας και της έντασης της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην πρόληψη του άσθματος.

Πηγή: Cell

Share.
Exit mobile version