Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που ποσοτικοποιεί τον αντίκτυπο της διακοπής του καπνίσματος για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες τοξικές χημικές ουσίες που βλάπτουν σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος και συνδέονται με πολλές μορφές καρκίνου, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και πνευμονικές παθήσεις.

Είναι γεγονός ότι, όσο περισσότερο  καπνίζει κάποιος , τόσο μεγαλύτερη  βλάβη δημιουργείται στους πνεύμονες. Όσο πιο έγκαιρα όμως διακόψει το κάπνισμα, τόσο γρηγορότερα θα βελτιωθεί η κατάσταση των πνευμόνων του. Η διαδικασία επούλωσης ξεκινά μόλις 20 λεπτά μετά την διακοπή. Μετά από 2-5 χρόνια διακοπής η πιθανότητα  για εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια είναι ίδια με του μη καπνιστή. Σε 10 χρόνια από τη διακοπή, η πιθανότητα ανάπτυξης  καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο ήμισυ.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πολύ αργά για να διακόψουν το κάπνισμα, ειδικά εάν βρίσκονται στην τρίτη ηλικία. Πράγματι, αν και τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η διακοπή του καπνίσματος ακόμη και στην ηλικία των 75 ετών μπορεί να βελτιώσει τη μακροζωία. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που ποσοτικοποιεί τον αντίκτυπο της διακοπής του καπνίσματος για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ερευνητές από το Τμήμα Διαχείρισης και Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan εξέτασαν τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σε μεσοδιαστήματα 10 ετών, από την ηλικία των 35 έως την ηλικία των75 ετών, για να καθορίσει τα πιθανά πλεονεκτήματά της.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, το 8% όσων σταματούν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 75 ετών κερδίζουν τουλάχιστον 4 χρόνια ζωής, που αντιπροσωπεύει το 45% της αναμενόμενης διάρκειας ζωής τους, σε σύγκριση με εκείνους που συνεχίζουν το κάπνισμα. Το προσδόκιμο ζωής για έναν 75χρονο που καπνίζει είναι 9 χρόνια. Εάν αυτό το άτομο σταματήσει το κάπνισμα θα ανακτήσει κατά μέσο όρο 0,7 χρόνια, δηλαδή το 7,8% του προσδόκιμου ζωής.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι περίπου το 10% των ατόμων που κόβουν το κάπνισμα στην ηλικία των 65 ετών “κερδίζουν” τουλάχιστον 8 χρόνια ζωής σε σύγκριση με εκείνα που συνεχίζουν το κάπνισμα.

Σε σύγκριση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ, οι σημερινοί καπνιστές ηλικίας 35, 45, 55, 65 και 75 ετών θα χάσουν κατά μέσο όρο 9,1, 8,3, 7,3, 5,9 και 4,4 χρόνια ζωής, αντίστοιχα, εάν συνεχίσουν να καπνίζουν. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος στα 35, 45, 55, 65 ή 75 θα αποφύγει μια μέση απώλεια 8,0, 5,6, 3,4, 1,7 και 0,7 ετών αντίστοιχα.

“Έχουμε δει μια αξιοσημείωτη μείωση του καπνίσματος σε νεαρούς ενήλικες την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, τα ποσοστά μεταξύ των ηλικιωμένων που καπνίζουν παρέμειναν στάσιμα και από όσο γνωρίζουμε, καμία έρευνα δεν είχε αποδείξει τα οφέλη για αυτούς από τη διακοπή του καπνίσματος. Με την μελέτη μας θέλαμε να δείξουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική σε οποιαδήποτε ηλικία και παρέχει ένα κίνητρο στους ηλικιωμένους να σταματήσουν το κάπνισμα», δήλωσε ο Dr Thuy TT Le, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη διακοπή του καπνίσματος δεν αφορούν αποκλειστικά  τους νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες που καπνίζουν αλλά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία μπορούν ακόμα να “κερδίσουν” μερικά επιπλέον χρόνια ζωής και να αυξήσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους. Ακόμη και στα τελευταία χρόνια της ζωής, τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία μετά τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της υπολειπόμενης διάρκειας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων.

Πηγή: American Journal of Preventive Medicine

Share.
Exit mobile version