Τα άτομα με χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από τη ζωή τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Οι άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Είναι γνωστό ότι, όσο πιο υψηλό είναι το αίσθημα ικανοποίησης από την ζωή μας τόσο καλύτερη είναι και η σωματική και ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές πως επηρεάζουν τα χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από την ζωή την καρδιαγγειακή υγεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Χεφέι της Κίνας, ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από περίπου 121.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς καρδιακή νόσο. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την ευημερία τους όσον αφορά την ικανοποίηση από την οικογένεια, τις φιλίες, την υγεία, τα οικονομικά και τη γενική ευτυχία.

Οι ερευνητές συνέκριναν την ευημερία των ανθρώπων με τον κίνδυνο τεσσάρων σημαντικών καρδιακών παθήσεων: απόφραξη αρτηριών, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή.

Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης σχεδόν 12 ετών, από τα αρχεία υγείας προέκυψε ότι υπήρξαν 3.323 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, 5.990 εγκεφαλικά επεισόδια, 6.462 καρδιακές προσβολές και 9.177 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου.

Τα ευρήματα της μελέτης ήταν αποκαλυπτικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τα άτομα με τις υψηλότερες βαθμολογίες προσωπικής ικανοποίησης από την ζωή τους  είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο για απόφραξη των αρτηριών, 45% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, 51% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια και 56% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ευεξίας έτειναν να υιοθετούν πιο υγιεινούς τρόπους ζωής και είχαν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής

«Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν την σημαντική επίδραση που μπορεί να έχει η συναισθηματική και ψυχολογική υγεία στη σωματική ευεξία, ρίχνοντας φως σε περίπλοκους βιολογικούς μηχανισμούς που δεν είχαν εκτιμηθεί πλήρως μέχρι σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Wen Sun, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλικών στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Χεφέι της Κίνας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη, ωστόσο βοηθούν να διευκρινιστεί περισσότερο η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και καρδιακού κινδύνου. Όπως τονίζουν, τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν μια ολιστική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη, όπου η ενίσχυση της ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας ενός ατόμου θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού.

Πηγή: Journal of the American Heart Association 

Share.
Exit mobile version