Το να είσαι παντρεμένος ή σε μια μόνιμη μακροχρόνια σχέση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο νοσούν από αυτήν. Τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία και η οικογενειακή κατάσταση έχει αναγνωριστεί ως πιθανός παράγοντας κινδύνου.

Μια νέα μελέτη μεγάλης κλίμακας στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100.000 άτομα από επτά χώρες υποστηρίζει ότι, το να είσαι παντρεμένος ή σε μια μόνιμη μακροχρόνια σχέση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη και να ενισχύσει την ψυχική υγεία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότιο γάμος συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα σωματικής και ψυχικής υγείας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ωστόσο, τα ψυχολογικά οφέλη των παντρεμένων εξαρτώνται από την ποιότητα του γάμου-ένας ευτυχισμένος γάμος ενισχύει το ευτυχισμένο ζευγάρι και το αντίστροφο.

Τι αποκάλυψαν τα ευρήματα της μελέτης

Ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, στο Μακάο, θέλησαν να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ της οικογενειακής κατάστασης και των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα ατομικού επιπέδου από επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μεξικού, της Ιρλανδίας, της Κορέας, της Κίνας και της Ινδονησίας. Η διάρκεια παρακολούθησης των 106.556 συμμετεχόντων κυμάνθηκε από 4 έως 18 χρόνια.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, οι συμμετέχοντες που δεν ήταν παντρεμένοι εμφάνιζαν 79% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που ήταν παντρεμένοι. Τα διαζευγμένα ή χωρισμένα άτομα είχαν 99% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη και τα άτομα που ήταν σε χηρεία είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη συγκριτικά με τα άτομα που βρίσκονταν σε σχέση γάμου ή μόνιμη μακροχρόνια σχέση. Ο κίνδυνος κατάθλιψης για τα άγαμα άτομα βρέθηκε να είναι υψηλότερος στους άνδρες και σε εκείνους που είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο γάμος μπορεί να αποφέρει οφέλη μέσω της κοινωνικής υποστήριξης μέσα σε ένα ζευγάρι και της καλύτερης πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους αλλά και γιατί οι σύζυγοι φαίνεται ότι έχουν θετική επίδραση ο ένας στην ψυχική ευημερία του άλλου.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτά συνδέονται περισσότερο με παντρεμένους ενήλικες που τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να συμβάλλουν στον εντοπισμό δημογραφικών ομάδων με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Πηγή: NatureHumanBehavior

Share.
Exit mobile version