Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι, η σωματική άσκηση τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό προλαμβάνει την επιλόχεια κατάθλιψη στις νέες μητέρες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα είναι μια αποτελεσματική και οικονομικά προσιτή θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος γενικά, ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της μελαγχολίας της λοχείας (baby blues) τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό ή να μειώσει τον κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό.
Εκτιμάται ότι, 8 στις 10 νέες μητέρες εμφανίζουν μελαγχολία της λοχείας, η οποία χαρακτηρίζεται από εναλλαγές της διάθεσης, συναισθηματικά ξεσπάσματα, άγχος και προβλήματα στον ύπνο. Συνήθως δεν διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες, αυξάνει ωστόσο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη, μια σοβαρή ψυχική πάθηση που επηρεάζει περίπου 1 στις 8 γυναίκες μετά τη γέννα. Τα συμπτώματα της μπορούν να εκδηλωθούν σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι και 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού.
Χωρίς να είναι απόλυτα ξεκάθαρα τα αίτια που προκαλούν την επιλόχεια κατάθλιψη, πιθανότατα να παίζουν κάποιο ρόλο οι έντονες αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα της γυναίκας μετά τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη, λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων της, εάν δεν διαγνωστεί και δεν θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να φροντίσει το μωρό της και τον εαυτό της.
Η επίδραση της άσκησης στην επιλόχεια κατάθλιψη
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά, θέλησε να εξετάσει την επίδραση της σωματικής άσκησης στην κατάθλιψη και στα υψηλά επίπεδα άγχους που εμφανίζουν συχνά οι νέες μητέρες μετά τον τοκετό.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σε 35 μελέτες με συνολικά 4.072 συμμετέχουσες από 14 χώρες.
Η συχνότητα των παρεμβάσεων άσκησης κυμαινόταν από 1 έως 5 ημέρες την εβδομάδα, με διάρκεια από 15 έως 90 λεπτά ανά συνεδρία. Οι παρεμβάσεις άσκησης περιλάμβαναν αερόβια άσκηση, ενδυνάμωση, διατάσεις, γιόγκα καθώς και συνδυασμούς αυτών των ασκήσεων.
Όπως αποκάλυψαν τα ευρήματα της μελέτης, η έναρξη της άσκησης κατά τους πρώτους 3 μήνες μετά τον τοκετόμείωσε σχεδόν στο μισό (45%) τις πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης. Επίσης, η έναρξη της άσκησης πριν από την πάροδο των 12 εβδομάδων μετά τον τοκετόσυσχετίστηκε με μεγαλύτερη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των υψηλών επιπέδων άγχους σε σύγκριση με την έναρξη της άσκησης αργότερα.
Ωστόσο,για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα,απαιτούνται τουλάχιστον 80 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης μέτριας έντασης, όπως γρήγορο περπάτημα, αερόμπικ στο νερό, στατική ποδηλασία και προπόνηση αντίστασης με μπάντες, βάρη ή σωματικό βάρος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν για να ενθαρρύνουν εναλλακτικές, ασφαλείς, προσβάσιμες και φθηνές επιλογές θεραπείας ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό που θα ενσωματώνουν την άσκηση, ως τεκμηριωμένη κατευθυντήρια γραμμή για την προώθηση της υγείας μετά τον τοκετό.
Η μελλοντική έρευνα, τονίζουν οι ερευνητές, θα πρέπει να στοχεύσει στη διερεύνηση των επιπτώσεων της άσκησης μετά τον τοκετό σε γυναίκες που παρουσίασαν περιγεννητικές επιπλοκές και σε εκείνες που είχαν περιορισμούς στην άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πηγή: British Journal of Sports Medicine