Πνευμονικά οζίδια βρέθηκαν σε σημαντικό ποσοστό ατόμων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Πολλοί μη καπνιστές εμφανίζουν οζίδια στους πνεύμονες που συνδέονται με καρκίνο του πνεύμονα προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Τα πνευμονικά οζίδια είναι μικρές πυκνές μάζες που αναπτύσσονται μέσα στους πνεύμονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανιχνεύονται τυχαία κατά τη διάρκεια κάποιας απεικονιστικής εξέτασης όπως η ακτινογραφία ή η αξονική τομογραφία θώρακος. 

Πάνω από 90% των πνευμονικών όζων, που είναι μικρότεροι των 2cm σε διάμετρο, είναι καλοήθεις. Αν το μέγεθος του όζου είναι μεγαλύτερο από τα 3 cm, λέγεται πνευμονική μάζα και αποτελεί μια σοβαρή ένδειξη για πιθανή κακοήθεια στον πνεύμονα. Σε ποσοστό περίπου 90% τα πνευμονικά οζίδια δεν είναι καρκινικά και μπορεί να οφείλονται σε μια οξεία ή παλαιά φλεγμονή, ωστόσο απαιτούν ιατρική παρακολούθηση.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Groningen στην Ολλανδία εξέτασε δεδομένα από περίπου 10.400 συμμετέχοντες ηλικίας 45 ετών και άνω, χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (CT scan) για να ανιχνεύσει πνευμονικά οζίδια, ακόμη και σε μικρές διαστάσεις.

Τα ευρήματα της μελέτης ήταν άκρως ανησυχητικά καθώς αποκάλυψαν ότι το 42% των συμμετεχόντων που ήταν μη καπνιστές ή πρώην καπνιστές,  είχαν τουλάχιστον έναν πνευμονικό όζο, είχαν τουλάχιστον ένα οζίδιο, ενώ το 11% είχαν οζίδια σχετικά μεγέθους 6 έως 8 χιλιοστών που έχριζαν περαιτέρω ιατρικής αξιολόγησης.

 «Τα ποσοστά αυτά ήταν υψηλότερα από αυτά που περιμέναμε και είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα ποσοστά που έχουν καταγραφεί από προηγούμενες μελέτες σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου ή καπνιστές. Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα που υποδεικνύει ότι τα πνευμονικά οζίδια είναι τελικά πιο κοινά από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα » δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Rozemarijn Vliegenthart, καθηγητήτρια Kαρδιοθωρακικής Aπεικόνισης στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ακόμη πως, όσο μεγαλύτερη ηλικία έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να έχουν περισσότερους και μεγαλύτερους σε μέγεθος πνευμονικούς όζους.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση της συχνότητας και του μεγέθους των στερεών πνευμονικών οζιδίων σε μη καπνιστές της Βόρειας Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι η μελέτη δεν εντόπισε αυξημένα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων στους συμμετέχοντες, η υψηλή συχνότητα των κλινικά σημαντικών οζιδίων υποδεικνύει την ανάγκη να επανεξεταστεί η στρατηγική διάγνωσης και πρόληψης καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά σε πληθυσμούς με χαμηλό κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: Radiological Society of North America

Share.
Exit mobile version