Ερευνητές προβλέπουν ότι θα υπάρξουν περισσότερα από 35 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου μέχρι το 2050.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Διεθνής ερευνητική μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας προβλέπει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου και των θανάτων παγκοσμίως έως το 2050.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 36 τύπους καρκίνου σε 185 χώρες και χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Καρκίνου. Τα δεδομένα οργανώθηκαν με βάση δημογραφικούς παράγοντες, όπως ηλικιακές ομάδες, φύλο και γεωγραφικές περιοχές.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα για το πόσοι άνθρωποι νοσούν από καρκίνο και πόσοι πεθαίνουν από αυτόν σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό, προσαρμόζοντας ανάλογα αυτούς τους αριθμούς ώστε να λάβουν υπόψη τις διαφορές στην ηλικιακή κατανομή μεταξύ των πληθυσμών. Αυτό το μέτρο ονομάζεται αναλογία θνησιμότητας προς επίπτωση (MIR), που υπολογίζεται διαιρώντας τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο με τον αριθμό των νέων περιπτώσεων καρκίνου. Ένα υψηλότερο MIR υποδηλώνει ότι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο πεθαίνουν από αυτόν, υποδηλώνοντας χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.
Για να εκτιμήσουν πώς μπορεί να αλλάξουν τα ποσοστά καρκίνου μέχρι το 2050, χρησιμοποίησαν προβλέψεις πληθυσμού από τα Ηνωμένα Έθνη. Υποθέτοντας ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου θα παραμείνουν τα ίδια, το εφάρμοσαν στον αναμενόμενο μεγαλύτερο και γηραιότερο παγκόσμιο πληθυσμό το 2050 για να προβλέψουν μελλοντικούς αριθμούς περιπτώσεων καρκίνου και θανάτων.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, οι περιπτώσεις καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 76,6%, δηλαδή από 20 εκατομμύρια που ήταν το 2022 σε 35,3 εκατομμύρια το 2050. Οι θάνατοι από καρκίνο προβλέπεται να αυξηθούν κατά 89,7%, φτάνοντας τα 18,5 εκατομμύρια έως το 2050, από 9,7 εκατομμύρια που ήταν το 2022.
Παρατηρήθηκαν επίσης διακυμάνσεις στην επιβάρυνση του καρκίνου μεταξύ περιοχών, ηλικιακών ομάδων και φύλων. Οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά νόσησης με καρκίνο και θνησιμότητας το 2022, μια διαφορά που προβλέπεται να διευρυνθεί έως το 2050.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την μελέτη, οι άνδρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου (84,3%) και των θανάτων (93,2%) έως το 2050 σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι οποίες αναμένεται να δουν αυξήσεις 68,5% στα κρούσματα καρκίνου και 85,2% στους θανάτους από καρκίνο.
Παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την ανισότητα μπορεί να περιλαμβάνουν την υψηλότερη έκθεση σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση καπνού και αλκοόλ μεταξύ των ανδρών, καθώς και η κακή χρήση επιλογών προσυμπτωματικού ελέγχου και θεραπείας, όταν είναι διαθέσιμες.
Διευρυμένες ανισότητες μεταξύ φτωχών και ανεπτυγμένων χωρών
Η μελέτη εντόπισε διευρυνόμενες ανισότητες μεταξύ των χωρών με χαμηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και των ανεπτυγμένων χωρών.
Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης αντανακλά τα μέσα επίπεδα υγείας, προσδόκιμου ζωής, εκπαίδευσης και εισοδήματος μιας χώρας. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη.
Οι χώρες με χαμηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης αναμένεται να δουν τα κρούσματα του καρκίνου σχεδόν να τριπλασιάζονται έως το 2050. Οι περιπτώσεις καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 142,1% και οι θάνατοι από καρκίνο προβλέπεται να αυξηθούν κατά 146,1%.
Αντίθετα, οι χώρες με υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 41,7% στα κρούσματα και 56,8% αύξηση στους θανάτους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ενίσχυση της πρόσβασης και της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής ασφαλιστικής κάλυψης υγείας και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του καρκίνου θα είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων και την επιβράδυνση των προβλεπόμενων τάσεων.
Πηγή: JAMA Network Open