Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού παγκοσμίως.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές – νυν και πρώην – καθώς και οι παθητικοί καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής και εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού παγκοσμίως. Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια θέλησαν να διερευνήσουν εάν η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή ή αν ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος και μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα της UK Biobank από περίπου 146.700 νυν και πρώην καπνιστές. Οι καπνιστικές συνήθειες και τα αποτελέσματα υγείας των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια.

Από την μελέτη προέκυψε ότι, οι πρώην καπνιστές είχαν περίπου 13% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής από τους ανθρώπους που εξακολουθούσαν να καπνίζουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής από τους ανθρώπους που καπνίζουν, δείχνοντας σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο από τους πρώην καπνιστές.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος ξεκίνησαν αμέσως μετά τη διακοπή, υποδηλώνοντας ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί ο κίνδυνος αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία.

«Υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, αλλά δεν ήταν διαπιστωμένα τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος.Τα ευρήματα αυτά παρέχουν έναν συναρπαστικό νέο λόγο για να πούμε στους σημερινούς καπνιστές πως, δεν είναι ποτέ αργά για να το κόψουν το κάπνισμα και πως δεν είναι “καταδικασμένοι” να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή επειδή κάπνιζαν στο παρελθόν” δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδαςDrGrecoryMarcus, καρδιολόγος  στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην εξήγηση των μηχανισμών που διέπουν τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της κολπικής μαρμαρυγής, εντοπίζοντας ενδεχομένως νέους θεραπευτικούς στόχους για την πρόληψη και τη θεραπεία της επικίνδυνης καρδιολογικής διαταραχής.

Πηγές: JACC-Clinical Electrophysiology, American College of Cardiology

Share.
Exit mobile version