Ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα είναι ένα συχνό εύρημα στις μαστογραφίες, ειδικά σε νεότερες γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο του γυναικείου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) περισσότερες από 2.300.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού. Αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, η θεραπεία του ανέρχεται στο 97%. Η μαστογραφία είναι η πιο απλή ακτινολογική μέθοδος απεικόνισης των μαστών και η σημαντικότερη μέθοδος στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν σε κάποιες περιπτώσεις στις μαστογραφίες μπορούν να αποθαρρύνουν τις γυναίκες από μελλοντικούς προληπτικούς ελέγχους για καρκίνο του μαστού.

Μια ψευδώς θετική απάντηση είναι ένα θετικό (μη φυσιολογικό) αποτέλεσμα μαστογραφίας, το οποίο στην συνέχεια μια δεύτερη εξέταση (υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία ή βιοψία) δείχνει ότι είναι αρνητικό (φυσιολογικό). 

Όταν διαπιστωθούν μη φυσιολογικά ευρήματα στη μαστογραφία, η γυναίκα καλείται για πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις και εξετάσεις παρακολούθησης. Εάν διαπιστωθεί ότι είναι απαλλαγμένη από καρκίνο στο τέλος της διαγνωστικής αξιολόγησης και για ένα χρόνο μετά την ανάκλησή της, τότε μόνο θεωρείται ότι η γυναίκα έχει λάβει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Τα ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης

Ερευνητική ομάδα από το Αμερικανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου “ UC Davis Comprehensive Cancer Center” ανέλυσε δεδομένα από περίπου 3,5 εκατομμύρια μαστογραφίες προληπτικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ 2005-2017, σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες ηλικίας 40 έως 73 ετών.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, ένα σημαντικό ποσοστό από τις γυναίκες που έλαβαν ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα το οποίο απαιτούσε στη συνέχεια πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις ή βιοψία δεν προχώρησε στη συνέχεια στον αναγκαίο έλεγχο επανεξέτασης και παρακολούθησης για καρκίνο του μαστού.

Συγκεκριμένα, από την μελέτη προέκυψε ότι, το 77% των γυναικών με αρνητικό αποτέλεσμα από μαστογραφία επέστρεψαν για μετέπειτα έλεγχο. Το ποσοστό αυτό ωστόσο μειώθηκε στο 61% μετά από ένα ψευδώς θετικό εύρημα που απαιτούσε εκ νέου μαστογραφία μετά από έξι μήνες ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και στο 67% εάν έπρεπε να γίνει βιοψία.

Ο αντίκτυπος ήταν ακόμη πιο έντονος για τις γυναίκες που έλαβαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε δύο διαδοχικές μαστογραφίες, καθώς μόνο το 56% των γυναικών επέστρεψε για την επόμενη μαστογραφία προληπτικού ελέγχου.

«Τα ευρήματα της μελέτης προκαλούν ανησυχία καθώς διαπιστώνουμε ότι τα ψευδώς θετικών ευρήματα αποθαρρύνουν τις γυναίκες από μελλοντικό προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες με ψευδώς θετικά αποτελέσματα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίζουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο κάθε ένα έως δύο χρόνια. Εάν μάλιστα έχουν λάβει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα που οδηγεί σε διάγνωση καλοήθους νόσου του μαστού, τότε αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού στο μέλλον», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Diana Miglioretti, ερευνήτρια και διευθύντρια του τμήματος Βιοστατιστικής στο UC Davis Comprehensive Cancer Center.

Ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα είναι ένας φυσιολογικός κίνδυνος σε κάθε είδους εξέταση και είναι ένα συχνό εύρημα στις μαστογραφίες (10-12%), ειδικά σε νεότερες γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πυκνός ιστός του μαστού και τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών συχνά δίνουν περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

«Οι περισσότερες γυναίκες που πρέπει να υποβληθούν, λόγω μη φυσιολογικού ευρήματος, σε περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο και σε κάποιες περιπτώσεις, και σε βιοψία, δεν έχουν καρκίνο του μαστού. Είναι σημαντικό επομένως να μην ανησυχούν, καθώς αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό οι γιατροί να εξηγούν προσεκτικά τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα στις ασθενείς τους και να τις καθησυχάσουν. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές, το άγχος και η ανησυχία που βιώνουν οι γυναίκες όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει το 35% της μείωσης των θανάτων από καρκίνο του μαστού και τις χιλιάδες ζωές που σώζονται κάθε χρόνο χάρη στην ετήσια προληπτική μαστογραφία.

Πηγή: Annals of Internal Medicine

Exit mobile version