Η προσθήκη μιας κουταλιάς μελιού στο γιαούρτι όχι μόνο γλυκαίνει το γευστικό αποτέλεσμα αλλά ενισχύει και τη δράση των προβιοτικών, των φιλικών βακτηρίων που περιέχονται στο δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν. Αυτό υποστηρίζουν δύο νέες αμερικανικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Nutrition*.

Σκοπός των ερευνητών ήταν να αναλύσουν τον τρόπο που επιδρά στο εντερικό μικροβίωμα μια διατροφική συνήθεια της μεσογειακής διατροφής, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι. Πιο συγκεκριμένα ήθελαν να δουν κατά πόσο το μέλι συμβάλλει στην επιβίωση των ωφέλιμων βακτηρίων στο περιβάλλον του εντέρου.

Είναι γνωστό ότι το γιαούρτι περιλαμβάνει προβιοτικά που βοηθούν την πεπτική υγεία και την καλή λειτουργία του εντέρου, που με τη σειρά τους επιδρούν θετικά στη διάθεση και τη γνωστική ικανότητα του ατόμου. Τα πεπτικά ένζυμα όμως, υπεύθυνα για τη διάσπαση της τροφής και την αποβολή παθογόνων μικροοργανισμών, αποδυναμώνουν και τα ωφέλιμα βακτήρια, επηρεάζοντας τη βιωσιμότητα και τη δράση τους.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περιβάλλον εργαστηρίου, όπου παρατηρήθηκε η επίδραση τεσσάρων ειδών μελιού συνδυασμένων με γιαούρτι στη βιωσιμότητα του βακτήριου B. Animalis κατά τη διαδικασία της πέψης. Στο in vitro πείραμα χρησιμοποιήθηκαν διαλύματα που είχαν παρόμοια σύνθεση με αυτή του σάλιου, του γαστρικού οξέος, της χολής και των ενζύμων. Στο αρχικό στάδιο πέψης -όπου εκκρίνεται σάλιο και γαστρικό οξύ- δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στη συμπεριφορά του βακτηρίου όταν το γιαούρτι συνδυαζόταν με μέλι (αντί για ζάχαρη ή νερό). Ωστόσο στο στάδιο της εντερικής πέψης, το μέλι -και ιδιαίτερα το μέλι από τριφύλλι- βελτίωσε την ανθεκτικότητα των προβιοτικών.

Στη συνέχεια οι ερευνητές θέλησαν να ελέγξουν τα ευρήματά τους σε μια κλινική μελέτη. Έτσι ζητήθηκε από ένα δείγμα 66 υγειών ενηλίκων να καταναλώνουν για ένα διάστημα δύο εβδομάδων μέλι με γιαούρτι και για ένα αντίστοιχο διάστημα γιαούρτι από παστεριωμένο γάλα που είχε υποστεί θερμική επεξεργασία. Συγκεντρώθηκαν δείγματα κοπράνων, πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του εντέρου αλλά και ερωτηματολόγια και εργασίες σε σχέση με τη διάθεση, τη γνωστική ικανότητα και τη συνολική ευεξία των συμμετεχόντων. Τα ευρήματα της κλινικής μελέτης ήταν παρόμοια με αυτά της εργαστηριακής. Διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαούρτι που δεν περιέχει άλλες γλυκαντικές ουσίες, συνέβαλε στην επιβίωση των προβιοτικών στο εντερικό μικροβίωμα.

Άλλοι τρόποι ενίσχυσης της πεπτικής υγείας

  • Εμπλουτισμός της καθημερινής διατροφής με φυτικές ίνες.
  • Κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, δηλαδή τουλάχιστον 6-8 ποτήρια την ημέρα.
  • Περιορισμένη κατανάλωση λίπους. Οι λιπαρές τροφές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης.
  • Τακτική άσκηση. Βοηθά μεταξύ άλλων και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μέσω της διέγερσης των μυών της περιοχής.

* Πηγές επιστημονικών δημοσιεύσεων:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316624000282?via%3Dihub
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316624003328?via%3Dihub
Share.
Exit mobile version