Πρόκειται για σπάνιο τύπο μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα που επηρεάζει κυρίως νεότερους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Ομάδα γιατρών και ερευνητών στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering (MSK) εντόπισε έναν νέο, σπάνιο τύπο μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα που επηρεάζει κυρίως νεότερους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι σχετικά σπάνιος, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% έως 15% όλων των καρκίνων του πνεύμονα. Πρόκειται για έναν καρκίνο που εξαπλώνεται  γρήγορα και στη μεγάλη πλειοψηφία οι ασθενείς έχουν ιστορικό καπνίσματος.

Παίρνει την ονομασία του από το μικρό μέγεθος των στρογγυλών κυττάρων που τον χαρακτηρίζουν και τείνει να εξαπλώνεται σε λεμφαδένες και άλλα όργανα. Γενικά, ανταποκρίνεται γρήγορα σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ενώ σπάνια μπορεί να προσεγγίζεται χειρουργικά.

Ο νέος υποτύπος φαίνεται να προκύπτει μέσω ενός μετασχηματισμού νευροενδοκρινών όγκων χαμηλότερου βαθμού (πνευμονικά καρκινοειδή) σε πιο επιθετικά καρκινώματα. Η ερευνητική ομάδα ονόμασε τον νέο τύπο «άτυπο μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα».

«Δεν συμβαίνει κάθε μέρα που εντοπίζεις έναν νέο τύπο καρκίνου. Αυτός ο νέος τύπος μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα έχει διακριτά κλινικά και παθολογικά χαρακτηριστικά και έναν ξεχωριστό μοριακό μηχανισμό», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Natasha Rekhtman, MD,PhD, παθολόγος, με εξειδίκευση στον καρκίνο του πνεύμονα στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering.

 «Οι ασθενείς που αναπτύσσουν μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν σημαντικό ιστορικό καπνίσματος. Ο πρώτος ασθενής που εντοπίσαμε με άτυπο μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα και του οποίου η περίπτωση μας οδήγησε να αναζητήσουμε περισσότερα, ήταν μόλις 19 ετών και δεν ήταν καπνιστής», λέει ο Dr Charles Rudin, MD,PhD, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου Memorial Sloan Kettering.

Η μελέτη συγκέντρωσε την τεχνογνωσία 42 γιατρών και ερευνητών σε όλο το MSK: από τους γιατρούς που θεραπεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα και τους παθολόγους που αξιολογούν κύτταρα και ιστούς για να κάνουν μια διάγνωση, μέχρι ειδικούς στη γενετική όγκων και ειδικούς στην υπολογιστική ανάλυση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομερή ανάλυση των κλινικών και γενετικών χαρακτηριστικών του νέου υπότυπου της νόσου, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να λάβουν καλύτερες αποφάσεις θεραπείας για άτομα που έχουν διαγνωστεί με αυτήν την νόσο.

Πηγή: Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) 

Share.
Exit mobile version