Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Περίπου 1 στους 5 άνδρες που νόσησαν με Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτούν εμφάνισαν στυτική δυσλειτουργία έως και δύο χρόνια μετά τη μόλυνση διαπιστώνει μια νέα έρευνα.

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η συνεχής δυσκολία επίτευξης και διατήρησης στύσης, κάτι που εμποδίζει την σεξουαλική επαφή. Αυτή η κατάσταση δεν είναι απαραίτητα παθολογικής φύσεως, εκτός αν διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες. 

Τα αίτια για να εμφανίσει ένας άνδρας στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ψυχογενή, ορμονικά, νευρογενή, αγγειακά, ανατομικά ή φαρμακευτικά. Η στυτική δυσλειτουργία μαζί με την πρόωρη εκσπερμάτωση είναι οι πιο συχνές ανδρικές σεξουαλικές διαταραχές. 

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Yokohama και το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία θέλησε να εξετάσει τον επιπολασμό της στυτικής δυσλειτουργίας σε άτομα που νόσησαν με COVID-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Στην μελέτη συμμετείχαν 609 άνδρες, με μέση ηλικία τα 56 έτη, που είχαν νοσηλευτεί με Covid-19, από τον Μάρτιο 2021 έως το Σεπτέμβριο 2021. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα αυτά έως και δύο χρόνια μετά τη μόλυνση. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τη συνολικής τους υγεία καθώς και την εκδήλωση νέων συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, το 19% των ανδρών που νόσησαν με COVID-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτούν ανέπτυξαν στυτική δυσλειτουργία ένα έως δύο χρόνια μετά τη μόλυνση.

Τα άτομα που ανέπτυξαν στυτική δυσλειτουργία εμφάνισαν επίσης χαμηλότερη συνολική ευεξία, αυξημένη κόπωση και δύσπνοια σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς στυτική δυσλειτουργία. Επιπλέον, η στυτική δυσλειτουργία συσχετίστηκε σημαντικά με συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και διαταραχές ύπνου .

Παραδόξως, η σοβαρότητα της νόσησης με Covid-19, η επαναμόλυνση και η κατάσταση εμβολιασμού δεν έδειξαν σαφή συσχέτιση με την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Με ποιους μηχανισμούς επηρεάζει ο Covid-19 τη στυτική λειτουργία

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο Covid-19 είναι γνωστό ότι προκαλεί αγγειακή φλεγμονή και βλάβη στα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Η υγιής στυτική λειτουργία βασίζεται στη σωστή ροή του αίματος και οποιαδήποτε διακοπή αυτής της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε μικροαγγειακή δυσλειτουργία, καθιστώντας δυσκολότερη την αποτελεσματική κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον, όπως έχει διαπιστωθεί κι από άλλες μελέτες, ο Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, είτε μέσω άμεσης ιογενούς εισβολής στους όρχεις είτε πυροδοτώντας μια φλεγμονώδη απόκριση που καταστέλλει την παραγωγή ορμονών. Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με μειωμένη λίμπιντο και στυτικές δυσκολίες, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνδρες συνεχίζουν να εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία πολύ καιρό μετά την ανάρρωσή τους από την οξεία φάση της λοίμωξης.

Η μελέτη εντόπισε επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και των συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών ύπνου. Οι παρατεταμένες επιπτώσεις του μακροχρόνιου Covid-19, όπως η επίμονη κόπωση, η μειωμένη ποιότητα ζωής, το έντονο στρες και η ψυχική δυσφορία, μπορούν να επιδεινώσουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η στυτική δυσλειτουργία θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο σύμπτωμα του Covid-19, που συνδέεται στενά με παράγοντες ψυχικής υγείας όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οι διαταραχές του ύπνου. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και των διαταραχών ύπνου μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας.

Πηγή: Scientific Reports

Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο