Ο υγιεινός τρόπος ζωής δρα προστατευτικά και επιβραδύνει την νευρολογική γήρανση.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Τα άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιτάχυνσης της γήρανσης του εγκεφάλου, αποκαλύπτει μια πρόσφατη μελέτη.

Αν και είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, η ακριβής επίπτωσή του στη γήρανση του εγκεφάλου παραμένει ασαφής. Πρόσφατη μελέτη Σουηδών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, θέλησε να διερευνήσει εάν ο προδιαβήτης και ο διαβήτης επηρεάζουν τη γήρανση του εγκεφάλου σε άτομα χωρίς άνοια.

Ερευνητική ομάδα από το Karolinska Institutet της Σουηδίας, ανέλυσε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 31.229 εθελοντών ηλικίας 40 έως 70 ετών χωρίς διάγνωση άνοιας. Το 43% των εθελοντών έπασχε από προδιαβήτη, είχε δηλαδή επίπεδα σακχάρου πάνω από το επιθυμητό αλλά όχι ακόμα τόσο υψηλά ώστε να διαγνωστούν με διαβήτη, ενώ το 3,7% των εθελοντών είχε διαγνωστεί με διαβήτη.

Στη διάρκεια των 11 ετών παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν δύο φορές σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Για να υπολογίσουν την ηλικία του εγκεφάλου των εθελοντών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ειδικά ανεπτυγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβήτης-προδιαβήτης: πόσα χρόνια «γερνάνε» τον εγκέφαλο;

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, ο διαβήτης τύπου 2 και ο προδιαβήτης μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου από 2 έως και 4 χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές με προδιαβήτη είχαν εγκέφαλο που φαινόταν, κατά μέσο όρο, μισό χρόνο μεγαλύτερος από τη χρονολογική του ηλικία. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν εγκέφαλο που φαινόταν μεγαλύτερος κατά 2,3 χρόνια, ενώ τα άτομα με κακώς ελεγχόμενο διαβήτη είχαν εγκέφαλο 4 ετών μεγαλύτερο.

«Το να έχει κάποιος εγκέφαλο με μεγαλύτερη εμφάνιση για τη χρονολογική του ηλικία μπορεί να υποδηλώνει απόκλιση από τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και μπορεί να αποτελεί πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για άνοια. Αντίθετα, όπως έδειξε η έρευνα, οι συμμετέχοντες που ήταν σωματικά δραστήριοι και δεν κάπνιζαν και δεν έπιναν πολύ είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου. Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας σε άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Abigail Dove.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που ενσωματώνει την υγιεινή διατροφή και την σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και στη διαχείριση του προδιαβήτη όσο και στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου.

Πηγή: Diabetes Care

Exit mobile version