Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η διακοπή του καπνίσματος εντός έξι μηνών μετά τη διάγνωση του καρκίνου προσθέτει κατά μέσο όρο δύο χρόνια στη ζωή ενός ασθενούς.

Το κάπνισμα παραμένει μια από τις πιο επιβλαβείς ανθρώπινες συνήθειες, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τις σοβαρές επιπτώσεις του στην υγεία. Το κάπνισμα είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για όλους τους τύπους καρκίνου, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν βλάβες και μεταλλάξεις στα κύτταρα. Τα άτομα που καπνίζουν έχουν 15 έως 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα.

Ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson, στο Χιούστον του Τέξας, θέλησαν να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ του χρόνου εισόδου σε μια παρέμβαση διακοπής του καπνίσματος μετά από διάγνωση καρκίνου και των αποτελεσμάτων επιβίωσης στους ασθενείς.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, το κάπνισμα ενισχύει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, την επέκτασή τους και τη διασπορά τους, ενώ μειώνει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας και άλλης θεραπείας, καθώς και την ανθεκτικότητα των ασθενών σε αυτές. 

Τι αποκάλυψαν τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη παρακολούθησε 4.526 ασθενείς που ήταν ενεργοί καπνιστές όταν διαγνώστηκαν με καρκίνο. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Έρευνας και Θεραπείας του Καπνού του Κέντρου Καρκίνου MD Anderson. Το πρόγραμμα προσφέρει μια δομημένη, τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διακοπή του καπνίσματος, η οποία περιλαμβάνει τόσο συμβουλευτική όσο και φαρμακοθεραπεία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πρόοδο των ασθενών 3, 6 και 9 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος διακοπής του καπνίσματος.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η διακοπή του καπνίσματος μέσα σε σύντομο διάστημα μετά από τη διάγνωση καρκίνου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα επιβίωσης για τους καρκινοπαθείς.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως τονίζουν οι ερευνητές, υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης. Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία διακοπής του καπνίσματος εντός έξι μηνών από τη διάγνωση είδαν τα ποσοστά επιβίωσής τους να βελτιώνονται από 2,1 χρόνια κατά μέσο όρο για όσους δεν το έκοψαν σε 3,9 χρόνια για εκείνους που έκοψαν το κάπνισμα.

Ο αντίκτυπος, αν και θετικός, ήταν λιγότερο έντονος όταν οι ασθενείς περίμεναν περισσότερο από έξι μήνες έως πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση για να κόψουν το κάπνισμα και ελάχιστος εάν ξεκίνησαν τη θεραπεία περισσότερο από πέντε χρόνια αργότερα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology , υπογραμμίζει τον κρίσιμο αντίκτυπο της πρόωρης διακοπής του καπνίσματος στην παράταση της ζωής των ασθενών, ειδικά εκείνων που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνηγορούν υπέρ της ενσωμάτωσης των προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος στη συνήθη φροντίδα του καρκίνου, ειδικά αμέσως μετά τη διάγνωση.

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της πρόωρης διακοπής του καπνίσματος ως βασικής κλινικής παρέμβασης για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο. Ενώ η διακοπή του καπνίσματος προωθείται ευρέως σε κέντρα πρόληψης του καρκίνου, διαπιστώνουμε ότι εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται από πολλούς ογκολόγους ως βασικό συστατικό της φροντίδας του καρκίνου για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των ασθενών», επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Paul Cinciripini, PhD, πρόεδρος της Επιστήμης της Συμπεριφοράς και διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Θεραπείας Καπνού στο MD Anderson.

Αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη είναι από τις πρώτες που αναλύει πώς η χρονική στιγμή της διακοπής του καπνίσματος επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση σε διάφορους τύπους καρκίνου. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το έργο τους θα ενθαρρύνει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τα κέντρα καρκίνου να κάνουν τη διακοπή του καπνίσματος τυπικό μέρος της θεραπείας του καρκίνου.

Πηγή: JAMA Oncology

Share.
Exit mobile version