Αλλαγές σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να κάνουν ορισμένους ηλικιωμένους πιο ευάλωτους στην οικονομική εκμετάλλευση.

Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας υφίσταται αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας στη λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οικονομικά θέματα. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι, οι ηλικιωμένοι ενήλικες που είναι πιο ευάλωτοι σε οικονομικές απάτες μπορεί να έχουν εγκεφαλικές αλλαγές που πιθανότατα να αποτελούν πρώιμο σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και η πιο συχνή μορφή άνοιας. Είναι μια νόσος κυρίως της τρίτης ηλικίας, παρόλο που μπορεί να διαγνωστεί και σε ηλικίες μικρότερες των 65 ετών. Τα πρώιμα σημάδια της νόσου περιλαμβάνουν την απώλεια μνήμης για πρόσφατα γεγονότα ή συνομιλίες. Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος του Αλτσχάιμερ εξελίσσεται σε σοβαρά προβλήματα μνήμης και απώλεια της ικανότητας εκτέλεσης καθημερινών εργασιών.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια θέλησε να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ και της οικονομικής ευπάθειας. Στην μελέτη συμμετείχαν 97 εθελοντές ηλικίας 52 έως 83 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου  υψηλής ισχύος. Κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν εμφάνιζε κλινικά σημεία γνωστικής εξασθένησης.

Οι επιστήμονες εστίασαν στον ενδορινικό φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που λειτουργεί ως “σταθμός αναμετάδοσης” μεταξύ του ιππόκαμπου – του κέντρου μάθησης και μνήμης του εγκεφάλου – και του έσω προμετωπιαίου φλοιού, που είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και τον προγραμματισμό. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η περιοχή μπορεί να αρχίσει να λεπταίνει, ειδικά σε άτομα που μπορεί να βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της νόσου, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν ακόμη εμφανή συμπτώματα.

Για να αξιολογήσουν  την ροπή των εθελοντών για κακές οικονομικές αποφάσεις, οι ερευνητές  χρησιμοποίησαν ένα τυποποιημένο εργαλείο που ονομάζεται Perceived Financial Exploitation Vulnerability Scale, το οποίο αξιολογεί την “ευπάθεια στην οικονομική εκμετάλλευση”.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, οι ηλικιωμένοι με λεπτότερο ενδορινικό φλοιό ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο ευάλωτοι στην οικονομική εκμετάλλευση. Αυτή η σχέση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε συμμετέχοντες άνω των 70 ετών. Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι άλλες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται συνήθως με τη λήψη αποφάσεων, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός, δεν έδειξαν την ίδια σχέση με την οικονομική ευπάθεια.

«Η αξιολόγηση της οικονομικής ευπάθειας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ήπιας γνωστικής έκπτωσης ή άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Dr Duke Han, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ψυχολογίας και Oικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές,  τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιολόγησης της οικονομικής ευπάθειας στους ηλικιωμένους ως πιθανό πρώιμο σημάδι γνωστικής έκπτωσης. Ωστόσο τονίζουν ότι, το να νιώθει κανείς οικονομικά ευάλωτος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος θα εμφανίσει νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες -όπως η κοινωνική απομόνωση, τα προβλήματα σωματικής υγείας ή η έλλειψη βασικών οικονομικών γνώσεων- μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το συναίσθημα.

Πηγή: Cerebral Cortex 

Share.
Exit mobile version