Λίγες ασκήσεις γέλιου την ημέρα, για διάστημα οκτώ εβδομάδων, θα μπορούσαν να θεραπεύσουν την ξηροφθαλμία, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Το γέλιο δεν βελτιώνει μόνο την ψυχολογία μας αλλά έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες ότι έχει θεραπευτική επίδραση και στη  γενικότερη υγεία μας. Ανάμεσα στα οφέλη που αναφέρονται είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η αύξηση του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα, η μείωση των ορμονών του στρες,η ενδυνάμωση της μνήμης και της ικανότητας εκμάθησης.

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι, απλές ασκήσεις γέλιου κατά τη διάρκεια της ημέραςθα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως θεραπεία πρώτης γραμμής στο σπίτι, για άτομα με συμπτωματική ξηροφθαλμία.

Η ξηροφθαλμία είναι μια συχνή οφθαλμική πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη ικανοποιητικής παραγωγής δακρύων. Περισσότεροι από 360 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ξηροφθαλμία, μια πάθηση που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών εξαιτίας των συμπτωμάτων καύσου, τσουξίματος και κακής όρασης που δημιουργεί. Η θεραπευτική αντιμετώπισή της αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του και στην αποτροπή πρόκλησης περαιτέρω οφθαλμικών επιπλοκών.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen στην Κίνα υποστηρίζει ότι, απλές ασκήσεις  γέλιου που εκτελούνται τέσσερις φορές μέσα στην ημέρα για διάστημα οχτώ εβδομάδων είναι εξίσου αποτελεσματικές με τα τεχνητά δάκρυα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας.Αυτό το εύρημα, λένε οι ερευνητές, όχι μόνο προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική και χωρίς φάρμακα εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές θεραπείες για την ξηροφθαλμία, αλλά προσθέτει επίσης μια νότα χαράς στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας των ματιών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 299 συμμετέχοντες ηλικίας 18-45 ετών που είχαν διαγνωστεί με συμπτωματική ξηροφθαλμία. Στους μισούς από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε  να κάνουν απλές ασκήσεις γέλιου τέσσερις φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, ενώ οι άλλοι μισοί συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τεχνητά δάκρυα ((0.1% sodium hyaluronic acid) με την ίδια συχνότητα.

Τι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν ότι, μετά από οκτώ εβδομάδες, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Η ομάδα άσκησης γέλιου παρουσίασε μείωση 10,5 βαθμών στον δείκτη ασθένειας της οφθαλμικής επιφάνειας (OSDI), μια κλίμακα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της δυσφορίας των ματιών. Η ομάδα των τεχνητών δακρύων σημείωσε ελαφρώς μικρότερη βελτίωση κατά 8,83 μονάδες, με μέση διαφορά −1.45, που σημαίνει ότι οι ασκήσεις γέλιου δεν ήταν λιγότερο αποτελεσματικές από τα τεχνητά δάκρυα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα που προέκυψε είναι ότι τα οφέλη από τις ασκήσεις γέλιου φάνηκε ότι είχαν μεγαλύτερη διάρκεια. Τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας, η ομάδα γέλιου συνέχισε να παρουσιάζει βελτίωση, ενώ τα αποτελέσματα στην ομάδα που χρησιμοποίησε οφθαλμικές σταγόνες άρχισαν να μειώνονται.

Με ποιον τρόπο όμως το γέλιο δρα θεραπευτικά στα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας; Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γέλιο προκαλεί σύσπαση των μυών γύρω από τα μάτια, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής δακρύων και στη βελτίωση της λειτουργίας των μεϊβομιανών αδένων που βρίσκονται στα βλέφαρα και οι οποίοι παράγουν μια λιπαρή ουσία που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάτμισης των δακρύων.

Επιπλέον, το γέλιο είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή δακρύων. Τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με το γέλιο μπορεί επίσης να ωφελήσουν έμμεσα την υγεία των ματιών, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη συνολική ευημερία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασκήσεις γέλιου είναι μια ασφαλής, φιλική προς το περιβάλλον και χαμηλού κόστους παρέμβαση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θεραπεία πρώτης γραμμής στο σπίτι για άτομα με συμπτωματική ξηροφθαλμία.

Τα ευρήματα της μελέτης, λένε οι ερευνητές, ανοίγουν νέους δρόμους για μη φαρμακολογικές θεραπείες στην οφθαλμολογία και υποδεικνύουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ συναισθηματικής ευεξίας και σωματικής υγείας. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της βέλτιστης συχνότητας και διάρκειας των ασκήσεων γέλιου, καθώς και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

Πηγή: The BMJ

Share.
Exit mobile version