Οι φαρμακοποιοί όπως και άλλοι φορείς εκφράζουν την αυξανόμενη ανησυχία τους σχετικά με τον αντίκτυπο της χρέωσης συνταγογράφησης στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα κατά τη διάρκεια της κρίσης που έχει να κάνει με το αυξανόμενο κόστος ζωής. Το Υπουργείο Υγείας απαντά ότι σχεδόν εννέα στις δέκα συνταγές χορηγούνται δωρεάν στην Αγγλία και ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Φαρμακεία σε περιοχές που έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ατόμων που λαμβάνουν εισοδηματική υποστήριξη στην Αγγλία βρέθηκε να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση των συνταγών που επίσημα πιστοποιήθηκαν ως «μη χορηγούμενων» τον περασμένο χρόνο.

Ο αριθμός των συνταγογραφούμενων ειδών που επικυρώθηκαν ως «μη χορηγούμενα» από κοινοτικούς φαρμακοποιούς στην Αγγλία αυξήθηκε σχεδόν κατά το ένα πέμπτο σε ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του The Pharmaceutical Journal.

Τα στοιχεία, που ελήφθησαν από το The Pharmaceutical Journal μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) και συγκεκριμένα από το NHS Business Services Authority (BSA), αποκάλυψαν αύξηση 18,2% στον αριθμό των συνταγογραφούμενων ειδών που επισημαίνονται ως «μη διανεμηθέντα» τόσο στις έντυπες όσο και στις ηλεκτρονικές συνταγές μεταξύ 2021/2022. και 2022/2023.

Η αύξηση ακολουθεί τη διετή μείωση του αριθμού των «μη διανεμημένων» ειδών μεταξύ 2019/2020 και 2021/2022, όταν δεν διανεμήθηκαν 5.861.258 είδη και 4.841.474 είδη, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, ο αριθμός των «μη διανεμόμενων» ειδών αυξήθηκε σε 5.720.529 το 2022/2023.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους ασθενείς που δεν χρειάζονται πλέον συνταγές, να μην μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα συνταγογράφησης και έτσι να επιλέγουν να μην το πάρουν· ή βέβαια και την περίπτωση το προϊόν να μην είναι διαθέσιμο λόγω των ελλείψεων φαρμάκων.

Ωστόσο, συμβαίνει καθώς το φαρμακείο και άλλοι φορείς εκφράζουν την αυξανόμενη ανησυχία τους σχετικά με τον αντίκτυπο της χρέωσης συνταγογράφησης στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα κατά τη διάρκεια της κρίσης που έχει να κάνει με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Τον Μάρτιο του 2023, μια έρευνα σε 4.014 άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις διαπίστωσε ότι 1 στους 10 (9%) δεν ήταν σε θέση να λάβει τις συνταγές του τους τελευταίους 12 μήνες λόγω του κόστους.

Μια έρευνα σε 269 κοινοτικούς φαρμακοποιούς από τη Royal Pharmaceutical Society, που διεξήχθη στα τέλη του 2022, αποκάλυψε ότι οι μισοί (51%) από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι είδαν αύξηση στον αριθμό των ασθενών που δεν λάμβαναν συνταγές τους τελευταίους έξι μήνες, λόγω θεμάτων που είχαν να κάνουν με το πόσο τους ήταν οικονομικά προσιτό να το πράξουν.

Ο Gareth Jones, διευθυντής εξωτερικών και εταιρικών υποθέσεων στην Εθνική Φαρμακευτική Ένωση -National Pharmacy Association (NPA), είπε ότι το σύστημα απαλλαγών (σ.σ. στη συμμετοχή των πολιτών στο κόστος των συνταγών) ήταν μέρος του προβλήματος. «Οι χρεώσεις συνταγογράφησης μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να λάβουν τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί, ειδικά των ατόμων με χαμηλό, σταθερό εισόδημα», είπε.

Ο Azeem Majeed, καθηγητής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, συμφώνησε ότι, παρά το υψηλό ποσοστό ασθενών που δικαιούνται δωρεάν συνταγές, «για όσους πρέπει να πληρώσουν, η χρέωση συνταγογράφησης του NHS μπορεί να είναι σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες και τις ανισότητες στην υγεία εάν όσοι έχουν φτωχότερα εισοδήματα (αλλά δεν δικαιούνται δωρεάν συνταγές) πρέπει να πληρώσουν για τα φάρμακα που χρειάζονται», είπε.

Τα δεδομένα από το NHSBSA αποκαλύπτουν επίσης ότι η αύξηση των ειδών που έχουν επίσημα καταγραφεί ως «μη διανεμημένα» έχει επηρεάσει δυσανάλογα τους ασθενείς που ζουν σε περιοχές με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ατόμων σε εισοδηματική υποστήριξη, των οποίων τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα, αλλά όχι αρκετά χαμηλά για να πληρούν τις προϋποθέσεις για προγράμματα υποστήριξης εισοδήματος που θα τους καθιστούσαν επιλέξιμους για δωρεάν συνταγές.

Με τη χρήση του σχετικού κυβερνητικού δείκτη, που κατατάσσει τις περιοχές με βάση την αναλογία των ανθρώπων που ζουν εκεί και λαμβάνουν επιδόματα και εκπτώσεις φόρου, μια ανάλυση από το The Pharmaceutical Journal δείχνει ότι τα φαρμακεία σε περιοχές που έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ατόμων με υποστήριξη εισοδήματος είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των «μη διανεμημένων» εγκρίσεων το περασμένο έτος.

Σε αυτές τις περιοχές, ο αριθμός των πιστοποιημένων/ επίσημα καταγεγραμμένων ως «μη διανεμημένων» συνταγών αυξήθηκε κατά 26%, από 718.081 είδη το 2021/2022 σε 904.733 είδη το 2022/2023.

Τα φαρμακεία στις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που λαμβάνουν αυτό το είδος υποστήριξης — οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνταγές — σημείωσαν αύξηση 15% στον αριθμό των ειδών με την ένδειξη «μη διανεμημένο», από 686.218 είδη το 2021/2022 σε 789.641 το 2022/ 2023.

Αυτό έρχεται, αφότου η κυβέρνηση επένδυσε 200 εκατομμύρια αγγλικές λίρες (£) σε συμβούλια ολοκληρωμένης φροντίδας για να βοηθήσει στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που σχετίζονται με την πρωτοβουλία Core20PLUS5 του NHS της Αγγλίας, η οποία πρωτοβουλία στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας στο 20% των πιο υποβαθμισμένων περιοχών.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δήλωσε: «Σχεδόν εννέα στις δέκα συνταγές χορηγούνται δωρεάν στην Αγγλία. Οι ασθενείς με μακροχρόνιες παθήσεις ή με χαμηλό εισόδημα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μια σειρά από εξαιρέσεις από τη χρέωση συνταγογράφησης ή για πρόσθετη υποστήριξη μέσω του προγράμματος χαμηλού εισοδήματος του NHS. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην χορηγούνται συνταγές, επομένως είναι σημαντικό να μην αποδίδονται όλες σε μία αιτία».

Πηγή:pharmaceuticaljournal.com

Share.
Exit mobile version