Για ποια εμβόλια ισχύει η νομοθεσία και σε ποια χρειάζεται συνταγή γιατρού

Σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ξεκινάει φέτος η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού, ένα τοπίο που διευκολύνει τους πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν, να το πράξουν μπαίνοντας σ’ ένα φαρμακείο μετά τη νομοθέτηση σε μόνιμη βάση του αντιγριπικού εμβολιασμού για τον ενήλικο πληθυσμό χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης ιατρικής συνταγής καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια που δόθηκε αυτή η δυνατότητα, δεν ήταν από την αρχή της εμβολιαστικής περιόδου ξεκάθαρο το τι θα ισχύσει και από πότε ακριβώς θα ισχύσει. Μάλιστα για την εμβολιαστική περίοδο 2022 – 2023 η κατάσταση ξεκαθάρισε με τη σχετική Υπουργική Απόφαση στα τέλη Δεκεμβρίου.

Φέτος αντίθετα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα καθώς αργά το βράδυ της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει διάταξη νόμου που προβλέπει την διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού ενηλίκων στο φαρμακείο, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής, σε μόνιμη πια βάση, εφεξής για όλες τις εμβολιαστικές περιόδους.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που ικανοποιεί αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθώς με την ψήφιση του σχετικού άρθρου δεν θα απαιτείται πλέον κάθε χρόνο η ψήφιση της δυνατότητας διενέργειας αντιγριπικού εμβολιασμού ενηλίκων χωρίς ιατρική συνταγή, αφού θα ισχύει εφεξής η ανωτέρω διάταξη νόμου.

Αυτή η εξέλιξη όπως είπε μιλώντας στο DailyPharmaNews o Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κατσαράκης είναι πολύ σημαντική και μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αύξηση της εμβολιαστικής για τους πολίτες. «Πρακτικά σημαίνει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με τη δυνατότητα απευθείας εμβολιασμού όλων των δικαιούχων εμβολισμού ενηλίκων οι οποίοι μπορούν να προσέρχονται ανά πάσα στιγμή που το θελήσουν σ΄ ένα φαρμακείο και να εμβολιαστούν».

Ωστόσο όπως διευκρινίσει ο κ. Κατσαράκης αναμένεται εγκύκλιος η οποία είναι υπό έκδοση με την οποία θα διευκρινίζεται ότι η νομοθεσία θα αφορά τα συμβατικά τετραδύναμα εμβόλια κατά της γρίπης όπως και πέρσι κι όχι τα ενισχυμένα, για την εκτέλεση των οποίων θα απαιτείται συνταγή γιατρού.

Είναι πολύ σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι οι φαρμακοποιοί δεν βλέπουν αυτή τη νομοθέτηση ως μία κλαδική επιτυχία αλλά ως μία εξέλιξη του επαγγέλματος στο δρόμο που ήδη αυτό προχωρά σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

«Πρόκειται για μία ευόδωση των προσπαθειών μας και μία πραγματική συμβολή στην προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης για την αντιγριπική περίοδο που είναι μπροστά μας. Είναι κάτι που προφανώς ενδιαφέρει τον κόσμο. Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εμβολιασμού ενηλίκων για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μέσω ιατρικής συνταγής στο φαρμακείο καθίσταται το φαρμακείο ένα κέντρο ενημέρωσης και διενέργειας εμβολιασμών από έναν επιστήμονα φαρμακοποιό», ανέφερε ο κ. Κατσαράκης.   

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν πλέον μέσω της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του φαρμακείου και της αυτόματης καταχώρησης των εμβολιασμών που γίνονται στα φαρμακεία στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών είναι πλέον και επίσημα καταγεγραμμένο αυτό που οι φαρμακοποιοί έλεγαν χρόνια: Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμών κατά της γρίπης γίνεται στα φαρμακεία.

Share.
Exit mobile version