Είναι σημαντικό να στηριχθούν, ειδικά τα φαρμακεία της περιφέρειας

Πολλές και σημαντικές δηλώσεις αναγνώρισης και στήριξης του φαρμακείου της κοινότητας από εκπροσώπους της πολιτείας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου PHARMA point 2024 που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών.

Καλές ειδήσεις για φαρμακοποιούς αλλά εν τέλει και για τους πολίτες της χώρας μας, μίας χώρας που επί δεκαετίες στα λόγια μιλούσε για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και για πρόληψη χωρίς όμως στην πράξη να γίνονται οι παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνουν, βγήκαν από το μεγάλο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «PHARMA point» με φετινό τίτλο «Connecting community. Το ανθρωποκεντρικό φαρμακείο».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος μεγαλύτερος φαρμακευτικός σύλλογος της χώρας με πολύ πλούσια δράση κατόρθωσε όχι μόνο να τραβήξει το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών συζητώντας επιστημονικά αλλά και σημαντικά θέματα της καθημερινότητας του φαρμακείου αλλά πέτυχε με τους υψηλούς προσκεκλημένους του, αξιωματούχους της κυβέρνησης, βουλευτές, εκπροσώπους από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακούς κ.α. και τους χαιρετισμούς τους στο συνέδριο να αναδείξει ένα σημαντικό επίτευγμα που συνολικά οι φαρμακοποιοί έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια: Την αναγνώριση του πολύ σημαντικού τους ρόλου στην ΠΦΥ.

Μάλιστα οι ειδήσεις που βγήκαν δεν είχαν να κάνουν μόνο με την αναγνώριση σε σχέση με ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα αλλά και με το τι έρχεται το επόμενο διάστημα.

Κατέρρευσε η λογική που υπήρχε για τα φαρμακεία επί μνημονίων

«Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα αυτό που κάποιοι έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια ότι ο αριθμός των ελληνικών φαρμακείων είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει να παραμείνουν και ειδικά όσα από αυτά λειτουργούν σε χωριά της περιφέρειας. Επιπλέον η φαρμακευτική δαπάνη δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των φαρμακείων, ιδιαίτερα στην επαρχία».

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου.

Πράγματι επί εποχής μνημονίων είχε ανοίξει μία κουβέντα για το εάν και κατά πόσο ο πράγματι μεγάλος αριθμός των φαρμακείων της χώρας μας, ο μεγαλύτερος ανά κάτοικο σε ολόκληρο τον κόσμο έχει λογική με το επιχείρημα ότι αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη, επιχείρημα ωστόσο που κατέρρευσε στη διάρκεια της πανδημίας αφού τότε αναδείχτηκε η χρησιμότητα του φαρμακείου ως ενός εύκολα προσβάσιμου χώρου παροχής υγειονομικών υπηρεσιών ακόμη και στις πιο απόμακρες περιοχές της χώρας.

Αυτό το μεγάλο δίκτυο αξιοποιείται πλέον από την κυβέρνηση και εντάσσεται στις πολιτικές πρόληψης, σε πολιτικές που ήδη έχουν ανακοινωθεί και τρέχουν αλλά και στους σχεδιασμούς κάποιων που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Εξαιρετικά σημαντικός ρόλος στην ΠΦΥ

Ο κ. Βαρτζόπουλος επισήμανε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα φαρμακεία στην ΠΦΥ με τους εμβολιασμούς και τα τεστ, καθώς κι αυτόν που πρέπει να έχουν στην παροχή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), θέμα πάνω στο οποίο, όπως φαίνεται, θα υπάρξουν εξελίξεις μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε ο κλάδος, σημειώνοντας πως ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ αναμένεται η παροχή και νέων υπηρεσιών υγείας, όπως η δράση για την πρόληψη της παχυσαρκίας, μίλησε και για το θέμα των ΦΥΚ τονίζοντας ότι «πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση ΦΥΚ από τα φαρμακεία προς όφελος των πολιτών και να ξεπεραστούν τα συμφέροντα που υψώνουν εμπόδια, όταν μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τη βούληση. Η πολιτεία πρέπει να το κάνει και να προσπεράσει αυτά τα συμφέροντα».  Δεν ήταν όμως, όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο κ. Βαρτζόπουλος εκείνος που αναφέρθηκε με πολύ θετικό τρόπο στους φαρμακοποιούς της κοινότητας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επισήμανε ότι η ΠΦΥ περνάει μέσα από το ελληνικό φαρμακείο, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες και οι φαρμακοποιοί το αποδεικνύουν στην πράξη καθημερινά.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Άλλωστε το αποδείξαμε με τις δράσεις την περίοδο της πανδημίας, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων και αυτές που τώρα προωθούμε για τη συνολική αναβάθμιση του ΕΣΥ και την παροχή υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Θέλω να εξάρω τη συμβολή του κλάδου των φαρμακοποιών, μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, στην εθνική προσπάθεια για καλύτερη υγεία για όλους μας». 

Ο σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του υπουργού Υγείας, φαρμακοποιός, Μπάμπης Καραθάνος, μεταφέροντας χαιρετισμό του Άδωνι Γεωργιάδη, υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το υπουργείο στο χώρο του φαρμάκου και τη διαθεσιμότητά του σε όσους το έχουν ανάγκη με σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών.

Ο βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας αναφέρθηκε «στην αναγκαιότητα της πολύ καλής συνεργασίας ανάμεσα στην πολιτεία, τις φαρμακοβιομηχανίες και τους φαρμακοποιούς. Όσο πιο αποτελεσματικά λειτουργεί αυτή η σχέση, τόσο περισσότερο κερδίζει ο Έλληνας ασθενής».

Ο βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου ευχαρίστησε «τον φαρμακοποιό άνθρωπο, ο οποίος πραγματικά μας φροντίζει».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί στις υπηρεσίες υγείας που οφείλει να παρέχει η πολιτεία και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν. Επέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες τονίζοντας ότι «δίνουν κίνητρα μόνον στους φαρμακοβιομήχανους και θεωρούν επίτευγμα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, λες και το φάρμακο είναι προϊόν κι όχι αγαθό».

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αθανάσιος Ελευθεράκης εξήρε το ρόλο των φαρμακοποιών στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει με τον κλάδο των φαρμακοποιών, αφού όπως είπε «ο παππούς μου, Απόστολος Τζιτζικώστας, πριν πολλές δεκαετίες ήταν ο ιδρυτής του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης. Συνεπώς, βλέποντας τον ΣΥΦΑ να μεγαλώνει, να προοδεύει, να ενδυναμώνεται, να ενισχύεται και να γίνεται ένας βασικός κλάδος της οικονομίας της χώρας μας, είναι για μένα μόνο περηφάνια και χαρά». Ο ίδιος τόνισε την ουσιαστική συνεργασία που έχει η ΠΚΜ με τον ΦΣΘ, επισημαίνοντας  ότι «δώσαμε μάχες μαζί και πετύχαμε πολλά προς όφελος των πολιτών. Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και τα επόμεναχρόνια, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο».

Σημαντική ήταν και η ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης ο οποίος, αφού μίλησε για τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του φαρμακείου και επισήμανε ότι ο κοινωνικός ρόλος που επιτελούν οι φαρμακοποιοί θα συνεχιστεί χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά εξήγγειλε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που θα προχωρήσει σε κανονιστική πράξη που θα ρυθμίζει τα όποια προβλήματα προκύπτουν στο θέμα των σταυρών των φαρμακείων.

Πολύ σημαντική είναι και η αναφορά του πρόεδρου του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Κυριάκου Καχριμάνη στις προσπάθειες των ανθρώπων που εκπροσωπούν τους φαρμακοποιούς ως κλάδο.

Τόνισε ότι «η εξέλιξη, η πρόοδος και η ανάκτηση του κύρους του φαρμακευτικού επαγγέλματος οφείλεται στις προσπάθειες των ανθρώπων που ηγούνται των Φαρμακευτικών Συλλόγων», ενώ αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει ο ΦΣΘ με το Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ προς όφελος των φοιτητών.

Ανθρωποκεντρικό φαρμακείο

Από την πλευρά του στο επίσημο καλωσόρισμά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης ως οικοδεσπότης αναφέρθηκε στη λογική και τη σημασία που έχει το «ανθρωποκεντρικό φαρμακείο» που ήταν και το θέμα του φετινού συνεδρίου.

Όπως επισήμανε «το ανθρωποκεντρικό φαρμακείο παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην ανάδειξη του ρόλου του ελληνικού φαρμακείου σε ό,τι αφορά θέματα υγείας, πρόληψης και φροντίδας. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται, το ελληνικό φαρμακείο παραμένει ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης της πολιτείας στα θέματα αυτά. Παρακολουθεί, ανανεώνεται και προσαρμόζεται στις διαρκείς εξελίξεις ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναδείξει το φαρμακείο ως χώρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συστήνει στις κυβερνήσεις όλων των χωρών να αξιοποιήσουν την προσφερόμενη βοήθεια των φαρμακείων παγκοσμίως».

Share.
Exit mobile version