Δ. Ευγενίδης: Θετικό, έστω και σε συμβολικό επίπεδο ότι πρώτος πήρε το λόγο αφού ακούστηκαν οι θέσεις των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων της πόλης, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Από αυτό το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου έως την επόμενη Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα κινείται στους ρυθμούς της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τη διοργάνωση αυτού του μεγάλου επιχειρηματικού, οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού γεγονότος που παραδοσιακά κυριαρχεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην επικαιρότητα, οι φαρμακοποιοί της πόλης διά στόματος του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύση Ευγενίδη ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων της πόλης ενόψει της ΔΕΘ, να δει πρωτίστως την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και από τα ιδιωτικά φαρμακεία όπωςκαι την ενίσχυση του ρόλου των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χορήγησης ΦΥΚ ο κ. Ευγενίδης τόνισε ότι πρόκειται για ένα αίτημα των φαρμακοποιών που η υλοποίησή του θα αποβεί προς όφελος των πολιτών. Όπως επισήμανε, «αυτή τη στιγμή οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά μόνο μέσω των ελάχιστων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται».

Παράλληλα, ο κ. Ευγενίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ανάληψη και νέων υπηρεσιών υγείας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών. Όπως τόνισε, «ο καθοριστικός ρόλος των φαρμακείων αναδείχθηκε και από την παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως, μεταξύ άλλων, ραντεβού εμβολιασμών, χορήγηση δωρεάν self tests και διενέργεια rapid tests για την COVID-19, εγγραφή στον προσωπικό γιατρό, δωρεάν χορήγηση ΦΥΚ, αλλά και την επικείμενη διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο ρόλος αυτός πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί πάντα με επίκεντρο τον ασθενή».

Λήψη μέτρων στήριξης των γυναικών – φαρμακοποιών

Επίσης ο κ. Ευγενίδης ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη λήψη μέτρων στήριξης των γυναικών φαρμακοποιών, επισημαίνοντας ότι «η πολιτεία οφείλει να λάβει υπόψη της τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους που περιλαμβάνει εφημερίες, διανυκτερεύσεις και υποχρεωτικό ωράριο και να θεσπίσει μέτρα, πέραν αυτών που ισχύουν για τους ελευθεροεπαγγελματίες, που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνσή τους, ώστε να ανταποκριθούν στον πολυσχιδή ρόλο τους ως μητέρες, σύζυγοι και επαγγελματίες υγείας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ευγενίδης και στο διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, ζητώντας, μεταξύ άλλων, από τον πρωθυπουργό να συνεχιστεί η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα, να διενεργούνται ουσιαστικοί έλεγχοι από τις αρχές, να γίνεται καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων και να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο ελλείψεων με καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, αλλά κυρίως με τα φαρμακεία.

Άλλα σοβαρά ζητήματα

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ έθεσε και άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών και πιο συγκεκριμένα:

-τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλόμενων λογαριασμών στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης από συνταγές που εκτελέστηκαν για ασφαλισμένους του Ταμείου Στρατού Ξηράς

-την άμεση εξόφληση οφειλών ύψους 582.000 ευρώ που εκκρεμούν από το 2012 για συνταγές που εκτελέστηκαν στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης σε ασφαλισμένους Ταμείων, τα οποία αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ

-την ανάκληση του rebate στα φάρμακα και του clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

-τη θέσπιση της υπερωριακής αμοιβής κατά τη διάρκεια των διανυκτερεύσεων

-την επαναφορά του ωραρίου σε 40ωρο και πενθήμερο και την επαναφορά του ιδιοκτησιακού αποκλειστικά σε επιστήμονες φαρμακοποιούς και όχι σε επιχειρηματίες.

Μία εικόνα για το κατά πόσο θα ανταποκριθεί ο Πρωθυπουργός ικανοποιώντας τα αιτήματα των φαρμακοποιών, όπως τα παρέθεσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Ευγενίδης θα υπάρξει τις επόμενες μέρες με την ομιλία του στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” να αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Αισιοδοξία από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Πάντως όπως ανέφερε ο κ. Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews «επειδή στη σύσκεψη ήταν παρών και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, και αφού ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων της πόλης –ιατρών, οδοντιάτρων, δικηγόρων, συμβολαιογράφων κτλ- να πω ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε πρώτα το λόγο σε εκείνον ο οποίος ξεκίνησε μιλώντας για τα θέματα του κλάδου μας και συγκεκριμένα μίλησε για τα ΦΥΚ, τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας στα φαρμακεία και το θέμα των μέτρων στήριξης των γυναικών φαρμακοποιών. Για μένα ήταν μία συμβολική κίνηση που δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χώρο της υγείας από πλευράς του Πρωθυπουργού ο οποίος όταν μιλούσα έδειχνε να ακούει με ενδιαφέρον τα θέματά μας». 

Πάντως ο Υπουργός Υγείας από τα τρία θέματα των φαρμακοποιών στάθηκε περισσότερο στο ζήτημα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, λέγοντας, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, ότι « δεν είναι τόσο εύκολο αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να έρθουν αυτά τα φάρμακα στα φαρμακεία».  

Exit mobile version