Αφορά το νόμο που έδωσε το δικαίωμα στα φαρμακεία να εφοδιάζουν τα φαρμακεία πλοίων με συγκεκριμένα φάρμακα.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Απόσπασμα από σχετικά πρόσφατη έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων επικαλείται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακαποθηκαρίων, το οποίο και παραθέτει  στην απάντησή του σε χθεσινή (Δευτέρα 23/9) ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τη λογική οι Έλληνες πολίτες επιβάλλεται να γνωρίζουν πως προκαλούνται οι ελλείψεις.

Ουσιαστικά οι Φαρμακαποθηκάριοι συνεχίζουν την αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό με τους φαρμακοποιούς σχετικά με τις ευθύνες που αναλογούν σε κάθε κλάδο της αλυσίδας του φαρμάκου για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Η αντιπαράθεση αυτή έχει φουντώσει τις τελευταίες μέρες μετά την αποκάλυψη του παράνομου κυκλώματος που δρούσε επί χρόνια σε βάρος του ΕΟΠΥΥ προκαλώντας του οικονομική ζημιά τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικά μετά τα όσα ανέφερε στο DailyPharmaNews o κ. Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για τον τομέα φαρμάκου και μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας (δες εδώ) και την εκτενή αναφορά του προέδρου του ΠΣΦ κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας τις βασικές θέσεις του ΠΣΦ όπως αυτές διατυπώθηκαν σε δελτίο Τύπου, με αφορμή την αποκάλυψη του παράνομου κυκλώματος: Ότι δηλαδή «επί σειρά ετών,  προσπαθούμε να αναδείξουμε την ύπαρξη τέτοιων κυκλωμάτων, που παρασιτούν σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόχων υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιδρώντας έντονα στα όσα ανέφερε ο κ. Σκυλάκακης στην εν λόγω συνέντευξή του αφήνοντας, «υπονοούμενα για εμπλοκή συναδέλφων φαρμακοποιών σε ελλείψεις φαρμάκων» απάντησε εστιάζοντας σε επιστολή ιδιωτικής φαρμακαποθήκης προς συνεταιριστικές Φαρμακαποθήκες, όπου και, όπως τονίζει ο ΠΦΣ, η συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη  «ουσιαστικά συμπεριφέρεται ως αμιγώς εξαγωγική εταιρεία».

Ανταπαντώντας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, στον ΠΦΣ, αφήνει αιχμές λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το Δ.Σ. του ΠΦΣ δεν γνώριζε για τις παράνομες και αδήλωτες δραστηριότητες ορισμένων μελών του» και καλεί τον ΠΦΣ να απαντήσει «αν γνώριζε ή όχι για τις παράνομες και αδήλωτες εξαγωγές ορισμένων φαρμακείων». Θέτει δε 4 ερωτήματα  που, όπως λέει, προκύπτουν από το δελτίο Τύπου, σχετικά με την επιστολή ιδιωτικής φαρμακαποθήκης προς συνεταιριστικές Φαρμακαποθήκες, απ’ όπου φαίνεται ότι συμπεριφέρεται ως αμιγώς εξαγωγική εταιρεία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοαποθηκαρίων:

«Την ώρα που σχεδόν όλη η Ελληνική κοινωνία έχει μείνει έκπληκτη και συγκλονισμένη από το σκάνδαλο ΕΟΠΥΥ, ο ΠΦΣ, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχειρεί σκοπίμως να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Αναφέρουμε την λέξη, σχεδόν, διότι δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το Δ.Σ. του ΠΦΣ δεν γνώριζε για τις παράνομες και αδήλωτες δραστηριότητες ορισμένων μελών του.

Αλήθεια, ας μας απαντήσει ο ΠΦΣ – γνώριζε ή όχι για τις παράνομες και αδήλωτες εξαγωγές ορισμένων φαρμακείων? Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο πρόεδρος του ΠΦΣ είχε δηλώσει «Υπάρχουν μικρά φαρμακεία, που μπορεί να εξαγάγουν, όμως οι περισσότεροι φαρμακοποιοί δεν ρισκάρουν να χάσουν την αξιοπιστία τους και την καλή σχέση που έχουν με τους πολίτες. Αλλά και να γίνεται αυτό, πώς το κάνουν, από τη στιγμή που απαγορεύεται;».

Ευχόμαστε αυτή του η απορία να απαντήθηκε επιτέλους….

Σε ότι αφορά στο χθεσινό Δελτίο Τύπου του ΠΦΣ, αναφέρεται ψευδώς ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων «άφησε υπονοούμενα για την εμπλοκή συνάδελφων φαρμακοποιών σε ελλείψεις φαρμάκων». Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρόεδρός μας μίλησε και πάλι για κυκλώματα που δύνανται να περιλαμβάνουν φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, ιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες, τα οποία ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εδώ και χρόνια επισημαίνει. Είναι σαφές ότι τα μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ συνεχίζουν να αρνούνται την ύπαρξη τέτοιων κυκλωμάτων και να θεωρούν ότι όλοι φταίνε για τις, κατά κοινή παραδοχή λιγοστές, ελλείψεις πλην των ιδίων. Είναι δε σαφέστερο ότι διαψεύδονται από την επικαιρότητα!

 Πέραν των παραπάνω διαπιστώσεων, από το χθεσινό δελτίο τύπου του ΠΦΣ προκύπτουν και κάποια ερωτήματα: 

  • Εν τέλει, οι Συνεταιρισμοί πουλάνε ή όχι σε φαρμακαποθήκες προϊόντα για εξαγωγή; Εξ’ όσων θυμόμαστε και κατά δήλωση του, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών στο εποπτικό του οποίου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΦΣ, εξάγει μόνο όσες ποσότητες πλεονάζουν. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές δεν είναι προβληματικές και είναι όλων των άλλων συναδέλφων;
  • Πέραν του παντογνώστη ΠΦΣ, ποιος συνηγορεί ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι “ελλειπτικά”; Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας στη λίστα ελλείψεων του ΕΟΦ αλλά και στα δελτία που εκδίδουνε οι Φαρμακευτικές εταιρείες με τις ελλείψεις τους δεν εντοπίστηκαν κάποια από τα προϊόντα
  • Ο ΠΦΣ ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία ή για την κερδοφορία των άλλων κλάδων;
  • Αν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι παράνομο γιατί δεν πήγανε στην εισαγγελία; Από το 2022 αναμένουμε μάταια την καταγγελία του ΠΦΣ για τον υπό-εφοδιασμό της Ελληνικής αγοράς εκ μέρους των πολυεθνικών εταιρειών. 

Όσον αφορά το θέμα των ελλείψεων, ο κλάδος των φαρμακαποθηκών έχει δουλέψει σκληρά και με αφοσίωση για την εύρεση και εφαρμογή των πιο αποδοτικών λύσεων. Οι προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί στο σύνολο τους από τους θεσμούς της χώρας. Κατά κοινή ομολογία, οι φαρμακαποθήκες αποτελούν αξιόπιστο θεσμικό συνομιλητή της Πολιτείας. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. έχοντας τις λιγότερες καταγεγραμμένες ελλείψεις την ώρα που όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουν σχεδόν διασφαλίσει την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Απόδειξη της βαρύτητας που δίνουμε ως φαρμακαποθήκες στον ρόλο μας ως κρίσιμο κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδασς φαρμάκου, είναι πως εδώ και ΕΙΚΟΣΙ ημέρες έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας να επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών για το εμβόλιο Bexsero, (το οποίο με τόση αγωνία κατονομάζει χθες μόλις ο Π.Φ.Σ) διαβλέποντας ότι θα επέλθει πρόβλημα επάρκειας στο εν λόγω σκεύασμα.

Παρόλα αυτά, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό και σίγουρα τίποτα καλύτερο από εκπροσώπους που βασίζουν την συνδικαλιστική τους ύπαρξη στο να πετούν αδιάκοπα λάσπη σε έναν κλάδο και τους εργαζομένους του ενώ ταυτόχρονα σπείρουν τον τρόμο στους Έλληνες ασθενείς.  

Ωστόσο, επειδή οι Έλληνες πολίτες επιβάλλεται να γνωρίζουν πως προκαλούνται οι ελλείψεις παραθέτουμε στην κρίση της κοινής γνώμης ένα χωρίο από την πρόσφατη έκθεση της νομικής υπηρεσίας του ΕΟΦ που διέρρευσε στον τύπο μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη «… Με το άρθρο του ν. 4999/2022 δόθηκε το δικαίωμα στα φαρμακεία να εφοδιάζουν τα φαρμακεία πλοίων, τα οποία οφείλουν να έχουν πλήρως οργανωμένο φαρμακείο με συγκεκριμένα φάρμακα και ποσότητες. Όμως, η δραστηριότητα αυτή  (που κατ’ ουσίαν συνιστά χονδρική πώληση και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από την ενωσιακή φαρμακευτική νομοθεσία άδεια του ΕΟΦ) υπονομεύει την επάρκεια της εγχώριας αγοράς, αφού τα φάρμακα που προορίζονται για λιανική πώληση στην Ελλάδα, διαρρέουν μαζικώς σε ποσότητες χονδρικής, χωρίς καμία ιχνηλασιμότητα, καθώς ακόμη και στην περίπτωση που πωλούνται πχ. Σε πλοία υπό ξένη σημαία δεν ακυρώνεται η ταινία γνησιότητας, όπως προβλέπεται για τους κατόχους αδείας χονδρικής πώλησης όταν πραγματοποιούν εξαγωγές.»

Υ.Γ 1)Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων δεν είναι πρόεδρος των “ιδιωτών φαρμακεμπόρων”. Στο Σύλλογο επίσης συμμετέχουν πολλοί  συνεταιρισμοί φαρμακοποιών. Φυσικά και δεν αναρωτιέται κανείς γιατί ο ΠΦΣ αφιέρωσε τόσο χρόνο για να μας πει κάτι που το έχουμε πει δημόσια δέκα χρόνια τώρα καθώς είναι προφανές πως το ζητούμενο για αυτούς είναι η αλλαγή της …επώδυνης ατζέντας και όχι η δημόσια υγεία.

 Υ.Γ.2)Δηλώνουμε απερίφραστα ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των θεσμών και της Πολιτικής ηγεσίας, σε ότι αφορά το ποιες πρακτικές πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, την δημόσια υγειά και την αξιοπρέπεια του Έλληνα ασθενή. Αλώστε τόσο οι πρόσφατες αποκαλύψεις όσο και η συνέντευξη του Υπουργού Υγείας στο Κανάλι 1 του Πειραιά τεκμηριώνουν την πεποίθηση μας ότι “έχουσιν γνώσιν οι φύλακες”.

Share.
Exit mobile version