Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

«Οι ατομικές επιχειρήσεις φαρμακείων εξαιρούνται από τον κανόνα αυτό λόγω της εφαρμογής της ειδικότερης διάταξης του άρθρου 4 του ν. 3601/1928 που απαγορεύει ρητά στα μέλη Φαρμακευτικού Συλλόγου να είναι μέλη Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκτός αν τα μέλη αυτά εγγραφούν σε Εμπορικό Επιμελητήριο οικεία βουλήσει».

Αυτό αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, Τμήμα Υποστήριξης και Ανάπτυξης των Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ. καθώς και προς τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ των Επιμελητήριων της χώρας με την οποία γίνεται διευκρίνηση ζητημάτων σχετικά με την υποχρέωση εγγραφής ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).

Με την έκδοση αυτής της εγκυκλίου ουσιαστικά, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος «έγινε απολύτως αποδεκτό το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 3986/27.9.2022 έγγραφο του Π.Φ.Σ. προς τον Υπουργό Ανάπτυξης με θέμα “Μη υποχρέωση εγγραφής φαρμακείων στο Επιμελητήριο – παράταση προθεσμίας εγγραφής των φαρμακείων στο Γ.Ε.ΜΗ.”», κι αυτό γιατί η εγκύκλιος διευθετεί, πράγματι, το θέμα της μη υποχρέωσης εγγραφής στο Επιμελητήριο αλλά και όλα τα θέματα που είχε θέσει ο ΠΦΣ (δες εδώ).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Εγκύκλιο (δες  εδώ) καθίσταται σαφές ότι:

– Τα μέλη των Φαρμακευτικών Συλλόγων δεν δύνανται να είναι μέλη των Εμπορικών Επιμελητηρίων απαλλασσόμενα πάσης υποχρέωσης.

– Οι ατομικές επιχειρήσεις φαρμακείων εντάσσονται στους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ..

– Η αναδρομική αναζήτηση τελών για υπόχρεους στο Γ.Ε.ΜΗ. που εγγράφονται σε αυτό με καθυστέρηση, δεν προβλέπεται από οιαδήποτε διάταξη του νόμου.

– Ουδένα ζήτημα τίθεται περί προθεσμιών εγγραφής ατομικών επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.

Με βάση τα παραπάνω, όπως αναφέρεται στην Εγκύκλιο, ο Υπουργός Ανάπτυξης διατάσσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ. όπως:

  1. Προχωρήσουν στη διαγραφή από τα μητρώα των Εμπορικών Επιμελητηρίων των ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείων, εκτός αν οι ως άνω ατομικές επιχειρήσεις επιθυμούν να είναι εγγεγραμμένες σε αυτά.
  2. Επιστρέψουν τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα τέλη που βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν αναδρομικώς για εγγραφή σε Εμπορικό Επιμελητήριο.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η εγγραφή όλων των ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείων θα λάβει χώρα αυτομάτως μέσω διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων της Α.Α.Δ.Ε. με το ΓΕ.Μ.Η.. Συνεπώς, δεν τίθεται κανένα ζήτημα προθεσμιών εγγραφής ατομικών επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. ή επιβολής προστίμου σε ατομική επιχείρηση σχετικά με την παράλειψη εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.

Το εν λόγω ζήτημα που λύθηκε πλέον οριστικά, δημιούργησε μία αναστάτωση στους φαρμακοποιούς λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών τις οποίες έθετε ο νόμος σε ό,τι αφορά το χρονικό περιθώριο εγγραφής των ατομικών επιχειρήσεων με προσαυξήσεις και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστερημένης εγγραφής.  

Ωστόσο τέτοιο ζήτημα ουσιαστικά δεν υπήρχε, αφού δεν είχε εκδοθεί συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας θα εξειδικεύονταν και θα καθορίζονταν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, ουσιαστικά δηλαδή δεν υπήρχε πράξη εφαρμογής για το τι θα γινόταν σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Η αναστάτωση πάντως, εκτιμούν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ότι βγήκε σε καλό γιατί όλα τα θέματα τελικά διευκρινίστηκαν και ρυθμίστηκαν με τον καλύτερο και πιο εύκολο τρόπο που είναι η αυτόματη εγγραφή των ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείων  μέσω διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων της Α.Α.Δ.Ε. με το ΓΕ.Μ.Η.    

Share.
Exit mobile version