Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Το Σαββατοκύριακο 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου η Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργάνωσε για μία ακόμη φορά ένα Νεφρολογικό Συμπόσιο στην πόλη της Λάρισας, στο οποίο προσκάλεσε να συμμετέχει τους φαρμακοποιούς – μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας (ΦΣΛ).

Ο Πρόεδρος του ΦΣΛ κ. Θάνος Κουτσούκης σε σχετική ανάρτησή του χαιρέτισε την κίνηση αυτή να συμμετέχουν σ’ ένα «εξαιρετικό και με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον» Συμπόσιο σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο τιμάται η σχέση συνέργειας, που έχει δημιουργηθεί, με μοναδικό σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες, τους ασθενείς των μελών της οικογένειας τους και πιθανών μελλοντικών ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκη «το ζητούμενο στη σχέση αυτή που δημιουργήσαμε και η ουσία, είναι κατά ποσό είναι εφικτό μέσω των φαρμακείων, να ανιχνευθούν περιπτώσεις ανθρώπων που θα χρειαστεί να κατευθυνθούν για εξετάσεις διότι βρίσκονται σε κάποιο προστάδιο πιθανής νεφρικής ανεπάρκειας.

Το δεύτερο ζητούμενο είναι η φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών που ακολουθούν θεραπεία.

Το τρίτο ζητούμενο είναι η ψυχολογική στήριξη από τη μία και η ενημέρωση – επίλυση αποριών από την άλλη, των ασθενών και των οικογενειών τους που βρίσκονται σε θεραπεία και κυρίως όσων κάνουν αιμοκάθαρση».

«Οι φαρμακοποιοί», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΦΣΛ «διψάμε για γνώσεις, επενδύουμε στην επιμόρφωση μας με την πολύτιμη συμβολή εξαιρετικών καθηγητών σε κάθε πεδίο που αφορά τη δική μας παρουσία στο σύστημα υγείας και είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων».

Όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews o κ. Βάιος Θεοχαρόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και αντιπρόσωπος του Συλλόγου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ένας σταθερός δίαυλος επικοινωνίας με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με αφορμή την εβδομάδα εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο –φέτος θα διοργανωθεί για τέταρτη χρονιά- ο ΦΣΛ με τίτλο «Μαζί μια Αγκαλιά».

«Θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε ένα άνοιγμα ως φαρμακοποιοί και προς τους ασθενείς αλλά και προς τους συνεργάτες ιατρούς. Το προτέρημα της περιοχής και του Συλλόγου μας είναι εδώ εδρεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με πολλές κλινικές, εξειδικευμένες με μεγάλο όγκο ασθενών και κόσμο που έρχεται όχι μόνο από τη Θεσσαλία αλλά και από τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία κτλ, με μεγάλες μελέτες που τρέχουν και γενικά ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό έργο. Σιγά – σιγά λοιπόν δημιουργήθηκε αυτή η σχέση που λειτουργεί διαδραστικά. Με τη συμμετοχή κάποιων Κλινικών, όπως για παράδειγμα στο πρόσφατο Πανθεσσαλικό Συνέδριο των φαρμακοποιών, όπου ήρθαν και μίλησαν Καθηγητές από διάφορες κλινικές του Νοσοκομείου είτε με την πρόσκλησή μας στα δικά τους συνέδρια. Με βάση αυτήν τη συνεργασία έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται κοινές ημερίδες που αφορούν την εκπαίδευση των μελών του ΦΣΛ.

Πρόσφατα κάναμε για παράδειγμα ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική για την ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών». Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει τη σημασία του ότι οι φαρμακοποιοί συμμετείχαν σ’ ένα σεμινάριο εκπαίδευσης μαζί με γιατρούς και εκπαιδεύτηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο για την επίδειξη της σωστής χρήσης των αναπνευστικών συσκευών.

Όλο αυτό δεν είναι απλά κινήσεις δημοσίων σχέσεων αλλά κινήσεις επί της ουσίας. Και οι ίδιοι οι γιατροί το θέλουν αυτό γιατί αντιλαμβάνονται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα για τους πολίτες. «Υπάρχει επί της ουσίας σχέση και συνεργασία μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών», τονίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Πρακτικά ο ίδιος αυτό το βλέπει και στην καθημερινότητά του στο φαρμακείο. Η λογική όλης αυτής της συνεργασίας έχει να κάνει με το «ότι προσπαθούμε να εντοπίζουμε κάποιους πολίτες/ασθενείς που μπορεί να χρήζουν περαιτέρω έρευνας για τα θέματα που λένε ότι αντιμετωπίζουν, όταν μπαίνουν στο φαρμακείο μας. Τους λέμε που μπορούν να απευθυνθούν. Δεν είναι απλώς να τους πεις “πήγαινε στο νοσοκομείο”. Πρέπει να τους οδηγήσεις σωστά. Να τους πεις “πήγαινε στο νοσοκομείο στην τάδε κλινική και μίλα με τους ανθρώπους αυτούς που μπορούν να σε βοηθήσουν στο πρόβλημά σου. Έτσι κι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν είμαστε φαρμακοποιοί του πάγκου που έχουμε έναν διαδικαστικό ρόλο να δίνουμε φάρμακα αλλά είμαστε κομμάτι της αλυσίδας και στο συμβουλευτικό και παραπέμπουμε όταν αντιληφθούμε κάτι μέσα από τις γνώσεις που αποκτούμε σε αυτές τις κοινές εκδηλώσεις. Είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν κάνουμε διάγνωση. Προσπαθούμε να καθοδηγούμε σωστά τον κόσμο να πάει στο γιατρό για να μη μείνει τίποτα στον αέρα, όταν το αντιλαμβανόμαστε. Λέμε όταν δούμε κάτι που χρήζει προσοχής. “Το ξέρει αυτό ο γιατρός σου; Έχεις μιλήσει γι’ αυτό μαζί του;”»

Ο κ. Θεοχαρόπουλος θεωρεί πως «όσο περισσότερες γνώσεις παίρνεις από όλα αυτά τα σεμινάρια, απ’ όλη αυτήν την επαφή είτε συμμετέχοντας σε κάποιο ιατρικό συνέδριο είτε σε κάποια εκπαιδευτικά σεμινάρια που παρέχονται από τις πανεπιστημιακές κλινικές, αποκτάς περισσότερες και καλύτερες γνώσεις και αποκτάς μεγαλύτερη ικανότητα να κρίνεις εάν κάποιος χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια όταν σου αναφέρει ή βλέπεις από μόνος πράγματα που αλλιώς κάποιος δεν θα τα έβλεπε έγκαιρα».

Είναι πολύ σημαντικό οι φαρμακοποιοί να εκπαιδεύονται δίπλα σε γιατρούς. Αποκτούν αυτοπεποίθηση. Και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους φαρμακοποιούς των φαρμακείων της περιφέρειας, όπως λέει.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το δικό του φαρμακείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει να κάνει με ανθρώπους που μπήκαν παραπονούμενοι για το ότι αισθάνονται κουρασμένοι, δεν ξεκουράζονται καλά, ότι νυστάζουν συνέχεια. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται στο φαρμακείο και παραπονιούνται για την ποιότητα του ύπνου τους, λένε ότι αισθάνονται μονίμως κουρασμένοι κτλ. Εμφανίζουν συμπτώματα υπνικής άπνοιας, δεν το γνωρίζουν και ακόμη κι αν είχαν ακούσει κάτι γι’ αυτό δεν γνωρίζουν ότι στην Πνευμονολογική Κλινική υπάρχει ειδικό ιατρείο στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν. Η άπνοια είναι μία σύγχρονη ασθένεια που λειτουργεί επιβαρυντικά και στον νευρικό σύστημα και στην καρδιά. Μπορεί κάποιος να κάνει αρρυθμίες εξαιτίας της, να σταματάει να αιματώνεται ο εγκέφαλός του. Η παραπομπή από την πλευρά μου πολλών ανθρώπων που δεν είχαν γνώση για το πρόβλημα ούτε για το ιατρείο ύπνου ή θεωρούσαν ότι το να το ψάξουν θα τους επιβάρυνε πολύ οικονομικά ή ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να κλείσουν ραντεβού ή θα χρειαζόταν πάρα πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί η διαταραχή του ύπνου τους, θεωρώ ότι μπορεί να λειτούργησε σωτήρια γι’ αυτούς».

Share.
Exit mobile version