Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Με κάποιον τρόπο το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα και δικαιολογημένα, γεγονός που κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν και πόσο θα επηρεάσει την ψήφο των Ελλήνων στις επερχόμενες εκλογές.
Αυτό πάντως που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι τη σημασία του δεν φαίνεται τα κόμματα να το έχουν ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που αφορούν την υγεία, παρόλο που η Υγεία γενικότερα ως τομέας είναι κορυφαίο ζήτημα αντιπαράθεσης.
Στη χθεσινή ανοιχτή εκδήλωση στην περιοχή Ασύρματος στον Άγιο Δημήτρη τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας όσο και στελέχη του κόμματος από το χώρο της υγείας και υποψήφιοι βουλευτές παρουσίασαν τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το νέο ΕΣΥ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ούτε μία λέξη έστω ως απλή αναφορά στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα φλέγον θέμα της επικαιρότητας, δικαιώνοντας την άποψη που πρόσφατα είχε καταθέσει στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Βασίλης Μπιρλιράκης (δες εδώ) ότι δυστυχώς τα μεγάλα κόμματα στα προγράμματά τους δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο τεράστιο διαχρονικό πρόβλημα.
Μία λέξη σε μία εκδήλωση που κράτησε περίπου δύο ώρες θα έπρεπε να ειπωθεί, πολύ περισσότερο που όπως προαναφέρθηκε, το πρόβλημα των ελλείψεων είναι αυτή τη στιγμή φλέγον.
Ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου μίλησε για ρεκόρ 15ετίας σε ελλείψεις φαρμάκων διεθνώς (δες εδώ).
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αυτήν την εποχή και χοντρικά τον τελευταίο χρόνο, οι ελλείψεις φαρμάκων σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, κυμαίνονται στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαπενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία από Φαρμακευτικούς Συλλόγους, Φαρμακαποθήκες, αλλά και σύμφωνα με ανακοινώσεις από διεθνείς φορείς, όπως πχ ο Πανευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Μάλιστα σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο παρουσιάζουν ελλείψεις για πρώτη φορά και γενόσημα φάρμακα αποδίδοντας το στο ότι η απότομη αύξηση έλλειψης πρωτότυπων φαρμάκων, δημιούργησε ένα τεράστιο κενό εκατοντάδων χιλιάδων τεμαχίων και σε πρωτότυπα και σε γενόσημα, που η εγχώρια παραγωγή αναπόφευκτα αδυνατεί να καλύψει.
Ο κ. Δαγρές στάθηκε στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας προέβη σε τεράστια σε εύρος απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά και ότι ήταν η πρώτη ιστορικά κυβέρνηση που προέβη έστω και δειλά, εμμέσως και μερικώς σε εξορθολογισμό τιμών, για τα πολύ φθηνά φάρμακα.
Είπε επίσης ότι έγινε από πλευράς της προσπάθεια απάλειψης των ατελειών του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που επέτρεπαν σε μερίδα ιατρών να καταστρατηγούν τον Νόμο περί συνταγογράφησης με δραστική ουσία και να «κλειδώνουν» εμπορική ρεκλάμα στις ιατρικές συνταγές, ωστόσο εκεί, όπως ανέφερε, «δεν έχει δείξει ακόμα την απαραίτητη αποφασιστικότητα και απόδοση αφού δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί επαρκώς οι δομικές ατέλειες της e-syntagografisi, για να μειωθεί η ταλαιπωρία του κόσμου να βρει το φάρμακο του».
Ο Αντιπρόεδρος του ΦΣΑ πρότεινε να επεκταθεί το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και το μέτρο της προστασίας των τιμών των φθηνών φαρμάκων ενώ σημαντικό για τον ίδιο είναι επίσης το να φτιαχτούν παραγωγικές μονάδες φαρμάκων στην Ευρώπη, οι οποίες να έχουν νομοθετική προστασία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον αθέμιτο ανταγωνισμό μονάδων εκτός Ευρώπης.
Ούτε για δείγμα το σκεύασμα για τον διαβήτη στη Θεσσαλονίκη
Ο ΦΣ Θεσσαλονίκης ζητά επίσημη ενημέρωση από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για το σκεύασμα του διαβήτη1mg καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή του τα φαρμακεία της πόλης έχουν αδειάσει με το σημαντικό αυτό αντιδιαβητικό φάρμακο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η έκτακτη εισαγωγή που έγινε από την πολιτεία μέσω του ΙΦΕΤ δεν κάλυψε τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών που πραγματικά χρειάζονται το φάρμακο. Αποτέλεσμα είναι όσοι μπορούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος συμμετοχής, να προσέρχονται στα φαρμακεία με τη συνταγή του ιατρού ανά χείρας, αλλά να φεύγουν άπραγοι, αφού φάρμακο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα».
«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σοβαρό. Οι ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου του 1mg που προμηθεύτηκε η πολιτεία, μέσω ΙΦΕΤ, εξαντλήθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης ζήτησε 400 τεμάχια από το αντιδιαβητικό φάρμακο και έλαβε μόλις 72. Η ενημέρωση που είχαμε από τις φαρμακαποθήκες ήταν ότι θα υπήρχε σταδιακός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού πέραν της αρχικής παραλαβής, δεν αναμένονται άλλες ποσότητες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Διονύσιος Ευγενίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΦΣΘ απέστειλε πριν λίγες ημέρες επιστολή στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ) ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον εφοδιασμό των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα του 1 mg.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΦΣΘ, κ. Γιώργος Κιοσές τονίζει ότι «όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση, μένουν έκθετοι τόσο οι ασθενείς όσο και οι φαρμακοποιοί, καθώς οι μεν έρχονται στα φαρμακεία με τις συνταγές που ήδη έχουν εκδώσει οι ιατροί και οι δε αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν. Για το λόγο αυτό ζητούμε επίσημη ενημέρωση από το ΙΦΕΤ για το αν προβλέπεται και πότε νέος εφοδιασμός των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
Στην PGEU το θέμα των ελλείψεων από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews καταβλήθηκε μία μεγάλη προσπάθεια και υπήρξε πλήρης κινητοποίηση όλης της αρμόδιας ομάδας που ασχολείται με τα θέματα της Ευρώπης για να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα των ελλείψεων από τον πρόεδρο του Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κ. Απόστολο Βαλτά μέσα από την ομιλία του την Τρίτη 13 Ιουνίου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Eυρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU – Pharmaceutical Group of the European Union) στην οποία θα αναφερθεί επίσης και στο ζήτημα των υπηρεσιών φαρμακείου.
Υπενθυμίζεται ότι για το προεδρείο του ΠΦΣ και προσωπικά για τον κ. Βαλτά το θέμα των ελλείψεων είναι στην κορυφή των θεμάτων του κλάδου, όχι μόνο γιατί είναι ζήτημα που ταλαιπωρεί καθημερινά τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας που καταναλώνουν πολύ από τον πολύτιμο χρόνο τους για να βρουν τα απαραίτητα για τον ασθενή φάρμακα που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του αλλά και επειδή, όπως έχει πει, είναι ένα ζήτημα που για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να υπάρχει συνεχής κινητικότητα και συλλογικές προσπάθειες με αποδοχή όλων των κρίκων της αλυσίδας του φαρμάκου ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μένει ασθενής χωρίς το φάρμακό του.