Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Η επιστημονική επιτροπή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΦΣΗ) διοργάνωσε την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024, τη 2η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Φαρμακευτική Καινοτομία και Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Ιατρική» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Η ημερίδα σημείωσε μεγάλη απήχηση από την Ακαδημαϊκή και Επιστημονική κοινότητα, καθώς και από επαγγελματίες υγείας, φαρμακοποιούς και εργαζόμενους σε φαρμακεία και υγειονομικές δομές.

  Οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση αποτελεσμάτων από καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Φαρμακευτικής και της Ιατρικής. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι προοπτικές συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ) και το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, στο πλαίσιο των μνημονίων συνεργασίας του ΦΣΗ με τα εν λόγω ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η επέκταση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΠΚ και του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Προηγμένη Εκπαίδευση στις Φαρμακευτικές Επιστήμες και την Κοινοτική Φαρμακευτική», που υλοποιείται από το ΦΣΗ, το ΚΕΔΙΒΙΜ και την Ιατρική Σχολή του ΠΚ. Επίσης, αναλύθηκε η προοπτική συνεργασιών του ΦΣΗ με το ΙΤΕ στους τομείς της Ιατρικής Ακριβείας, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της εφαρμογής καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΦΣΗ, κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, ενώ ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής και ακαδημαϊκός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ, κ. Μάριος Σπανάκης, παρουσίασε τους στόχους της ημερίδας. Την εναρκτήρια επιστημονική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ και Καθηγητής Ιατρικής του ΠΚ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μίλησαν η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης και Ερευνητικής Πολιτικής, Καθηγήτρια Μαρία Βαμβακάκη, η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγήτρια Αιματολογίας, κα Ελένη Παπαδάκη, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, η Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, κα Άννα Μητράκη, και ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, κ. Πέτρος Ιωάννου. Από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, κ. Κωνσταντίνος Αυγουστάκης. Από τους φαρμακοποιούς της κοινότητας επιστημονική ομιλία πραγματοποίησε η Φαρμακοποιός και Marie Curie Fellow, κα Σοφία Παπαδημητρίου, η οποία συμμετείχε και στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, μαζί με τον κοινοτικό φαρμακοποιό κ. Κωνσταντίνο Κακονίκο, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενσωμάτωσης και αξιοποίησης της παραγόμενης έρευνας και καινοτομίας στον χώρο του φαρμακείου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε για την προσφορά του στο ΦΣΗ αλλά και το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο συνάδελφος φαρμακοποιός κ. Ιωάννης Τσικανδηλάκης. Επιπλέον, στην Ημερίδα συμμετείχε ο σύλλογος στήριξης ασθενών με νεοπλασματική νόσο “Ευ Ζω με τον καρκίνο”, ο οποίος διένειμε ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του για την υποστήριξη των ασθενών.

  Ο ΦΣΗ και η επιστημονική επιτροπή εκφράζουν θερμές ευχαριστίες σε όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα. Στόχος είναι η ημερίδα να εξελιχθεί σε ένα μόνιμο επιστημονικό γεγονός για την πόλη του Ηρακλείου, που θα φέρει σε επαφή και θα ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των επαγγελματικών υγείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα, προβάλλοντας παράλληλα και τα αποτελέσματα έρευνας και καινοτομίας από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κ. Κακονίκος: Θέμα επιβίωσης για τους φαρμακοποιούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα

Για την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στην ημερίδα μίλησε στο DailyPharmaNews ο κ. Κωνσταντίνος Κακονίκος, Φαρμακοποιός MSc.

Αν και όπως είπε, στην Ημερίδα παρευρέθησαν πολύ σπουδαίοι καλεσμένοι – ομιλητές, όπως οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης και η διοίκηση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ο ίδιος στάθηκε στο ότι η Ημερίδα «είχε ερευνητές – γιατρούς οι οποίοι παρουσίασαν πατενταρισμένα μόρια τα οποία είναι υπό διερεύνηση, για να καταλήξουν κάποια στιγμή στα ράφια των φαρμακείων ως εμπορικά φάρμακα».

Αυτό, εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό καθώς έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν σιγά – σιγά επικοινωνίες μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φαρμακείων για να δούμε πως μπορούν αυτά τα δύο οικοσυστήματα να συνυπάρξουν πιο πρακτικά, τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε επίπεδο μελετών, όπως για παράδειγμα σε φαρμακοεπιδημιολογικές μελέτες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και τα φαρμακεία.

Βεβαίως παρόλο που όπως ανέφερε, αυτό είναι «μία καλή προοπτική για όλους τους φαρμακοποιούς που αναπνέουν και χτυπά η καρδιά τους» τίθεται πάντα –και τέθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση- ως ερώτημα το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό για έναν φαρμακοποιό που ψάχνει να βρει χρόνο για να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που έχει καθημερινά στο φαρμακείο του.

Ο κ. Κακονίκος παραδέχτηκε πως πράγματι υφίσταται πρόβλημα χρόνου για τους φαρμακοποιούς ωστόσο «επειδή το επάγγελμα εξελίσσεται θα έπρεπε όλοι οι συνάδελφοι να βρουν χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα καθώς είναι θέμα επιβίωσης».

Και συνέχισε: «Και μόνο που μπορεί ένας φαρμακοποιός να έχει καλύτερη επίγνωση του τι έρχεται μπορεί να βοηθηθεί για να επικοινωνήσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με τους ασθενείς του, να τους δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες και ελπίδες και γενικά να μείνει σε επαφή με το πως εξελίσσεται το επάγγελμα. Να έχει μία ιδέα του τι γίνεται. Ήδη πολλά από αυτά που ακούσαμε στην ημερίδα συμβαίνουν. Υπάρχουν νέα μόρια στα ράφια των φαρμακείων, όχι των ελληνικών ακόμα αλλά σιγά – σιγά θα τα δούμε κι εδώ».

Ένα παράδειγμα από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας ήταν ότι έχει πατενταριστεί και μελετάται μόριο από τον Τομέα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αντιμετώπιση της άνοιας, της νόσου Alzheimer το οποίο, όπως είπε ο κ. Κακονίκος απ’ όσα άκουσε θα μπει άμεσα σε κλινικές μελέτες.

Η γνώση ότι γίνονται και στα ελληνικά Πανεπιστήμια πράγματα που αφορούν τα φαρμακεία σαφώς και είναι κάτι που λειτουργεί θετικά για τον κλάδο. Ο ίδιος ο κ. Κακονίκος σημείωσε ότι «παρακολουθώντας αυτήν την ημερίδα έγινα πιο δεκτικός να παρακολουθώ τέτοιες ημερίδες. Είναι σημαντικό για τους φαρμακοποιούς να βρουν μία καλή ισορροπία για το τι είδους εκπαίδευση παρακολουθούν για το παρόν και τι είδους εκπαίδευση παρακολουθούν για το μέλλον. Αυτό το λέω με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί όλη η εκπαίδευση που κάνει ένα φαρμακοποιός να έχει να κάνει με αυτά που θα γίνουν σε 5, σε 10 χρόνια αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις αυτήν την εκπαίδευση ότι δεν έχει άμεσα πρακτικό όφελος στο παρόν σου».

Κάτι άλλο που εντυπωσίασε τον κ. Κακονίκο είναι ότι ένας Φαρμακευτικός Σύλλογος της Περιφέρειας με μία επιστημονική επιτροπή που είναι δραστήρια κατάφερε όλο αυτό και αυτό είναι από μόνο του ένα πολύ θετικό στοιχείο.           

Share.
Exit mobile version