Το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης του κλάδου θα συμμετέχει στην κοινή συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, θα διανείμει αφίσα και θα προχωρήσει στη μετάδοση τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος για το σημαντικό αυτό θέμα δημόσιας υγείας.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Στην τέταρτη κατά σειρά χρονιά –τρίτη που επίσημα έχει αναγνωριστεί η δυνατότητα εμβολιασμού μέσα στα φαρμακεία – που οι φαρμακοποιούς αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν τον πληθυσμό για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – απευθύνει μήνυμα να υπάρξει ακριβώς μία συστηματική ενημέρωση για τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού στους επισκέπτες των φαρμακείων με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τονίζοντας ότι πρόκειται για κάτι που είναι πρωταρχικής σημασίας.

Όπως αναφέρει ο εμβολιασμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος της προληπτικής ιατρικής αλλά και ένα από τα βασικά εργαλεία προστασίας της Δημόσιας Υγείας διεθνώς καθώς μέσω αυτού μπορούν να προληφθούν μία σειρά ασθενειών. Ιδίως για την επερχόμενη περίοδο της γρίπης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα είναι καθοριστικής σημασίας στη μείωση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος στον πληθυσμό και της επακόλουθης επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας όπως συμβαίνει και με την πανδημία της ασθένειας COVID-19 η οποία είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί φέτος (για την οποία όμως είναι διαθέσιμα ήδη τα επικαιροποιημένα εμβόλια της αναμνηστικής δόσης, τα οποία καλύπτουν τις νεότερες μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού  – ΒΑ.1,ΒΑ.4/ΒΑ.5).

Επισημαίνει ταυτόχρονα κάτι στο οποίο ήδη αναφέρθηκε το DailyPharmaNews σε χθεσινό του (Δευτέρα 10 Οκτωβρίου) δημοσίευμα, στη σημασία της πρόσβασης των φαρμακοποιών στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού, όπου (πρέπει να) αποτυπώνεται η διενέργειά του εμβολιασμού.   

Η πρόσβαση των φαρμακοποιών στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού, όπως αναφέρει, «είναι μια κατάκτηση του Κλάδου μας και εντάσσει δικαιωματικά τους φαρμακοποιούς στους πρωταγωνιστές της Δημόσιας Υγείας στη Χώρα μας, αφού αποτυπώνεται η διενέργειά του εμβολιασμού σε πραγματικό χρόνο και όχι απλά η συνταγογράφηση του. Με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε στη συλλογή δεδομένων τα οποία αξιοποιούνται σχετικά με μελέτες στις ομάδες υψηλού κινδύνου, βοηθώντας την πολιτεία και τους θεσμούς της, στην καλύτερη επιτήρηση της φετινής εποχικής επιδημίας γρίπης και στην εξαγωγή ακριβέστερων συμπερασμάτων για το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς.

Αυτό πρακτικά γίνεται με την καταχώρηση των εμβολιασμών που διενεργούμε στα φαρμακεία μας μέσα από τα ηλεκτρονικά προγράμματα φαρμακείου, τα οποία έχουν ενσωματώσει τη διασύνδεση με το εθνικό μητρώο όπου εμφανίζονται αυτόματα οι εγγραφές των εκτελεσμένων αντιγριπικών εμβολίων ώστε να απαιτείται ελάχιστος χρόνος για την καταχώρηση και της διενέργειας από το φαρμακοποιό». 

Για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο πέρα της επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς των φαρμακοποιών που προκύπτει από την διαδικασία αυτή, η συνδρομή τους σε αυτό το έργο βοηθά τις επιδιώξεις και τις διεκδικήσεις του κλάδου, αφού πιστοποιεί τον κυρίαρχο ρόλο του στην πράξη του εμβολιασμού και στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στη Χώρα μας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο φαρμακοποιός πλέον συμμετέχει ενεργά σε μία σειρά από ενέργειες και δράσεις της Πρωτοβάθμιας Υγείας εξυπηρετώντας τη στόχευση για πρόληψη, για επιτήρηση και για ενημέρωση του πληθυσμού σε πολλαπλά μάλιστα επίπεδα, μένοντας προσηλωμένος στην υπεύθυνη διενέργεια υπηρεσιών και καθιερώνοντας αυτό του το ρόλο.

Μάλιστα σε μία λογική προσήλωσης και φέτος στον αγώνα να αναδείξουν τη συμβολή τους στην επιτυχία του αντιγριπικού εμβολιασμού και στην προσπάθεια να συνεχίσει τη σταθερή πορεία και την καθαρή στόχευση για ενίσχυση του εμβολιασμού για την εποχική γρίπης και φέτος, ο ΠΦΣ θα συμμετέχει στην κοινή συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας και με διανομή αφίσας και με τη μετάδοση του τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που είχε ήδη ετοιμάσει πέρυσι.

Share.
Exit mobile version