Αναφορά στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει διαχρονικά οι φαρμακοποιοί για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας της χώρας μας αλλά και στις προτάσεις τους που θεωρούν ότι η πολιτεία πρέπει να δει με ενδιαφέρον για να επιταχυνθεί αυτή η προσπάθεια ψηφιοποίησης που γίνεται τα τελευταία χρόνια έκανε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς κατά τον χαιρετισμό του στο 8ο Συνέδριο του Ομίλου Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θράκης και τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου «Το Φαρμακείο του Αύριο», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο Ζάππειο.
Ο κ. Βαλτάς συγκεκριμένα θύμισε ότι οι φαρμακοποιοί ως κλάδος ήταν αυτοί που εξαρχής αγκάλιασαν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όταν κάποιοι άλλοι πάροχοι υγείας τη φοβήθηκαν και προβληματίστηκαν για την εφαρμογή της ενώ ήταν οι πρώτοι που ζήτησαν την ηλεκτρονική Συνταγογράφηση αντιβιοτικών χωρίς εξαιρέσεις καθώς και των ναρκωτικών φαρμάκων ώστε η συνταγογράφηση πλέον δεν γίνεται με χειρόγραφη συνταγή αλλά υπάρχει το Ηλεκτρονικό Αρχείο και με την κατάργηση των βιβλίων υπάρχει μια εικόνα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ελέγχεται από τον φαρμακοποιό.
Θύμισε επίσης την τεράστια μετεξέλιξη που έφερε ο τακτικός έλεγχος των συνταγών, ένα πολύ δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα όπου, όπως είπε, η ομάδα του ΠΦΣ, της ΗΔΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ οδήγησαν σε μια άλλη εποχή συνταγογράφησης με παρεμβάσεις όπως η κατάργηση των χειρόγραφων συνταγών και η ψηφιοποίηση γαληνικών συνταγών.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, «Ζητήσαμε εφαρμογή αυτοματοποίημενων ελέγχων κατά την έκδοση της συνταγής ώστε το δοσομετρικό σχήμα να συμπίπτει με την ανώτερη ποσότητα για όλες τις φαρμακευτικές κατηγορίες. Έγινε μεγάλη προσπάθεια, υπήρχαν μεγάλες ιδιαιτερότητες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν μέσα από τη στενή συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, τη Φαρμακευτική και άλλες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
Ο κ. Βαλτάς τόνισε το πόσο επίκαιρο είναι το θέμα αυτό κάνοντας αναφορά στις παραβατικές συμπεριφορές της συνταγογράφησης από ιατρούς όπου, όπως είπε, εμπλέκονται και λίγοι συνάδελφοι.
Στο σημείο αυτό ωστόσο υπενθύμισε ότι ο ΠΦΣ είχε προχωρήσει σε κάποιες επισημάνσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά: Για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω ότι δε φταίνε, αλλά είχαμε επισημάνει ότι:
Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα συζητάμε αλλά δεν εφαρμόζονται (πχ Ozempic),
Είχαμε ζητήσει ψηφιοποίηση μικροβιολογικών εξετάσεων που να αντλούνται αυτόματα από τον φάκελο του ασθενούς ώστε να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις κατά τη συνταγογράφηση από τους ιατρούς (πχ γλυκοζυλιωμένη)
Έχουμε μιλήσει για φαινόμενα όπου μπορεί να υπάρχει συνταγογράφηση μιας πραζόλης με μια εμπορική ονομασία από ένα ιατρό αλλά μπορεί ξανά ο ιατρός να συνταγογραφήσει πάλι πραζόλη της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας άλλης εμπορικής ονομασίας, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο.
Συμπλήρωσε δε ότι είναι απαράδεκτο σε αυτή την εποχή το κλείδωμα της εμπορικής ονομασίας φαρμάκου το οποίο οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές πολλούς ιατρούς, ενώ επίσης πολλοί γιατροί συνταγογραφούν συγκεκριμένες εταιρείες. «Πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένα σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου», όπως είπε.
Έχουμε ζητήσει κατάργηση χειρόγραφης εκτέλεσης συνταγής
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική υπογραφή του ασθενούς με την ταμπλέτα, υποστήριξε ότι είναι αδύνατη η εκτλέλεση της συνταγής με OTP καθώς υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με προ-χορηγήσεις φαρμάκων, με ασθενείς που βρίσκονται σε Γηροκομεία ή σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» και με τη φροντίδα τους από συγγενικά πρόσωπα.
Ο πρόεδρος του του ΠΦΣ,αποκάλυψεότι έχει ήδη ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει η εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής των φαρμακοποιών, ώστε να σταματήσει η απαίτηση για υπογεγραμμένα αρχεία συνταγών. Ζήτησε επίσης τα 10 εκατομμύρια των πολιτών να αποκτήσουν υποχρεωτικά άυλη συνταγογράφηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει, διαχειρίζεται και ελέγχει 7,5 εκατ. συνταγές κάθε μήνα που σημαίνει ότι 90 εκατ. συνταγές τον χρόνο φυλάσσονται σε αποθήκες. Ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε και στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ), ένα καταπληκτικό εργαλείο όπως είπε, το οποίο όμως θεωρεί πως πρέπει και ζήτησε να καταγράφει εκτός των άλλων και τις εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακαποθήκες για μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης της χώρας σχετικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων.