Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ουσιαστικά η άλλη όψη του νομίσματος της λογικής που θέλει να υπάρχει διαλογή ασθενών που θα μπουν σε θεραπεία, μία λογική που διατυπώθηκε από υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και που προκάλεσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα την απόφαση του κόμματος να αφήσει τον υποψήφιο εκτός της λίστας των υποψηφίων βουλευτών.

Αυτό ουσιαστικά υποστηρίζει σε άρθρο του για το DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί ως επαγγελματίες υγείας είναι εντελώς αντίθετοι σε απόψεις που προωθούν τη διαχείριση καταστάσεων που αφορούν αυτό το ύψιστο αγαθό με δημοσιονομικά κριτήρια κόστους – οφέλους.

Στο άρθρο του ο κ. Κουτσούκης, εν μέσω προεκλογικής περιόδου ζητά από όλα τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμμάτων υγείας να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων, ενώ δηλώνει υπερήφανος για το ομόφωνο ψήφισμα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας με το οποίο κατατίθενται οι προτάσεις της Γενικής Συνέλευσης όσον αφορά τη διακίνηση του φαρμάκου, την επάρκεια και την αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου των ελλείψεων.

Πρόκειται για προτάσεις που -δημοσιοποιούνται πρώτη φόρα μέσα από κάποιο ΜΜΕ- όπως ο ίδιος λέει «είναι ξεκάθαρες και δεν υπολογίζουν κανενός είδους μικροσυμφέροντα που μπορεί να θίγονται». Προτάσεις που αν μη τι άλλο είναι χρήσιμες στο διάλογο για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί τους φαρμακοποιούς ταλαιπωρώντας και θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς.

Τέλος ο πρόεδρος του ΦΣ Λάρισας τονίζει την αποφασιστικότητα του Συλλόγου να συνεχίσει την προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει μέσα από τη δράση του «Μαζί μια Αγκαλιά», μαζί με τους Συλλόγους ασθενών να στοχεύουν από κοινού στην αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων του συστήματος υγείας.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Αν πατώντας ένα μόνο κουμπί, ξοδέψουμε σαν κοινωνία ή σαν σύστημα υγείας ένα εκατομμύριο για να παρατείνουμε τη ζωή ενός ανθρώπου, που θέλει να ζήσει, για μια μόνο μέρα, για να αποχαιρετήσει για μια ακόμη φορά τους αγαπημένους του και να τον αποχαιρετήσουν κι εκείνοι, για τον βοηθήσουμε να συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου, για να του αποδείξουμε ότι έχει αξία και ότι νοιαζόμαστε, ε τότε αξίζει να το πατήσουμε… κι ας λείψει το εκατομμύριο αυτό από τα Golden Boys κι από όσους έλαβαν απρόσμενα κέρδη.

Κάθε άλλη σκέψη είναι απάνθρωπη, ντροπιαστική, αηδιαστική και ταιριάζει μόνο σε κοινωνία κανίβαλων.”

Εμείς, ως Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, εκ του καταστατικού μας νόμου, περί ιδρύσεως και λειτουργίας, οφείλουμε να ενεργούμε με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς και να προβάλουμε θέσεις και απόψεις επί ζητημάτων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία. 

Το ζήτημα της διαχείρισης της υγείας των ασθενών, ακόμη κι αυτών που βρίσκονται σε ένα τελικό στάδιο και πλέον δεν έχουν καμία επαφή με το φαρμακείο, είναι ζήτημα που μας απασχολεί και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε απόψεις που προωθούν τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων με δημοσιονομικά κριτήρια κόστους – οφέλους. 

Επίσης, επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα προγράμματα των διαφόρων πολιτικών κομμάτων όσον αφορά την Υγεία γενικότερα, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθούν οι απόψεις όλων σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων. Η επάρκεια φαρμάκων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ομαλή λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αλλά είναι ένα ζήτημα για το οποίο αποφεύγεται η συζήτηση. 

Οι ελλείψεις που μαστίζουν την αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Οι λύσεις που μπορούν να βρεθούν για το χρόνιο αυτό πρόβλημα, έχουν αφετηρία στην πολιτική βούληση, η οποία είναι απαραίτητη για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις από την Κυβέρνηση που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές. Η εφαρμοζόμενη πολιτική εντός Ελλάδας, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όλα αυτά τα χρόνια, έχει οδηγήσει την κατάσταση στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, όπου τα φαρμακεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες των ασθενών.

Αντιβιοτικά δεν υπάρχουν, ειδικά αυτά για τα παιδιά με ευρύ φάσμα δράσης, τα σκευάσματα για το Διαβήτη το ίδιο, κολλύρια, σιρόπια για το βήχα, αντιισταμινικά, εισπνεόμενα, καρδιολογικά σκευάσματα και πολλά ακόμη, αποτελούν πλέον είδος πολυτελείας και η προσπάθεια για ανεύρεση φαρμάκων είναι η κύρια καθημερινή απασχόληση των φαρμακοποιών όλης της χώρας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών τους.

Μήπως, τελικά, ακόμη και στη χορήγηση φαρμάκου θα πρέπει να φτάσουμε, ως Σύστημα Υγείας, να κάνουμε διαλογή ασθενών; Να επιλέγουμε κατά προτεραιότητα, ποιους; Είναι το λιγότερο ντροπιαστικό όλο αυτό που ζούμε και σαν φαρμακοποιοί απαιτούμε επιτέλους να βρεθούν βιώσιμες, σταθερές λύσεις, που θα υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή, την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να λαμβάνει ο κάθε ασθενής, όχι με όρους κόστους – οφέλους, είτε το κόστος αυτό θα είναι οικονομικό, είτε και πολύ περισσότερο πολιτικό, αλλά με κριτήρια ανθρωποκεντρικά. 

Οι προτάσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, με ομόφωνη απόφαση της τελευταίας του Γενικής Συνέλευσης, όσον αφορά τη διακίνηση του φαρμάκου, την επάρκεια και την αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου των ελλείψεων, είναι ξεκάθαρες και δεν υπολογίζουν κανενός είδους μικροσυμφέροντα που μπορεί να θίγονται. 

Προσωπικά είμαι περήφανος, σαν Πρόεδρος του Συλλόγου, που έχω την τιμή, σήμερα, να δημοσιοποιώ την απόφαση αυτή των συναδέλφων μου.

Σχηματικά αναφέρονται οι προτάσεις της Γ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας εν συντομία και το σχετικό ψήφισμα.

  • Απαγόρευση επ’ αόριστον των παράλληλων εξαγωγών των φαρμάκων που δεν βρίσκονται σε πλήρη επάρκεια, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που δίνονται από τα φαρμακεία όλης της χώρας με βάση την εκτέλεση των συνταγών.
  • Εισαγωγή επαρκών ποσοτήτων φαρμάκων από τους εμπορικούς αντιπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.
  • Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης με αντίστοιχη μείωση του clawback.
  • Κατάργηση του rebate που απειλεί τη βιωσιμότητα των φαρμακείων.
  • Αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
  • Παραγωγή πρώτων υλών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απεξάρτηση από τρίτες χώρες.
  • Εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης σε όλα τα φάρμακα και ειδικά σε όσα δεν βρίσκονται σε επάρκεια.
  • Απαγόρευση της αποθεματοποίησης των φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες, που δεν βρίσκονται σε επάρκεια.
  • Συνεχείς έλεγχοι του ΕΟΦ στις φαρμακαποθήκες για την τήρηση των κείμενων διατάξεων.
  • Συνεχείς έλεγχοι του ΕΟΦ στις φαρμακευτικές εταιρείες για την τήρηση των κείμενων διατάξεων και ειδικά της υποχρέωσής τους για διατήρηση αποθεμάτων τριμήνου. 
  • Επαναξιολόγηση του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών και της βιωσιμότητάς τους.
  • Εφαρμογή της ιχνηλάτησης κάθε συσκευασίας φαρμάκου από την παραγωγή μέχρι την τελική διάθεση σε κάθε ασθενή.
  • Πλήρης διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων ανά περιοχή, ανά φαρμακαποθήκη και ανά φαρμακείο με στοιχεία που διαθέτει ήδη η ΗΔΙΚΑ κατά μεγάλο ποσοστό.
  • Κατάργηση του “κλειδώματος” συγκεκριμένων εμπορικών συσκευασιών κατά τη συνταγογράφηση. – Ομαδοποίηση των σκευασμάτων της ίδιας δραστικής και εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία χωρίς εξάρτηση από τον αριθμό των δόσεων ανά συσκευασία. 
  • Εναρμόνιση των τιμών στα πολύ φθηνά φάρμακα για τα οποία παύει εντελώς η εισαγωγή τους στη χώρα.
  • Αναβάθμιση του ΙΦΕΤ, ώστε να μπορεί άμεσα να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις μειωμένης εισαγωγής ορισμένων σκευασμάτων.

Ο Σύλλογός μας θα εξακολουθήσει να παίρνει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που κρίνονται απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων, ώστε να μην κινδυνεύσει περαιτέρω η υγεία των ασθενών. Παράλληλα, οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με τη Δημόσια Υγεία θα εξακολουθεί να μας απασχολεί και θα αγωνιζόμαστε στο πλευρό των πολιτών, με στόχο, από τη μια να αναχαιτιστούν οι συντονισμένες προσπάθειες υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και από την άλλη να διεκδικηθούν όλες αυτές οι αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική προς την κατεύθυνση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες, ισότιμα και δίκαια. 

Έτσι, θα συνεχίσουμε, ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, να προάγουμε τη συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο με τους συλλόγους ασθενών. Η δράση που ξεκίνησε στη Λάρισα με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, “ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ”, με την ενεργό συμμετοχή των συλλόγων ασθενών, θα συνεχίσει να κινείται στην κατεύθυνση αυτή και τα επόμενα χρόνια και μαζί θα αναδεικνύουμε όλα αυτά τα ζητήματα που από κοινού μας απασχολούν. Κάθε χρόνο και πιο δυναμικά.  

Τα σοβαρά θέματα του συστήματος υγείας, η θεραπεία των ασθενών, είτε είναι χρόνια, είτε συμπτωματική, είτε ακόμη και παρηγορητική, η επάρκεια φαρμάκων, η εύκολη πρόσβαση στο φάρμακο, η ανθρώπινη αντιμετώπισή των πασχόντων, η επαρκής ενημέρωση των πολιτών για θέματα υγείας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προάγουν την αξία της πρόληψης, αποτελούν σκοπούς των συλλόγων ασθενών, αλλά είναι και δικοί μας σκοποί. 

Share.
Exit mobile version