Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη μείωση των αναμονών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα 13 Ιανουαρίου) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο βασίζεται σε επτά άξονες. Αυτοί περιλαμβάνουν διεύρυνση του ωραρίου των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, την πρόσληψη νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, τις κτιριακές ανακαινίσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), την καθοδήγηση των πολιτών από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και το «βραχιολάκι» για την ιχνηλάτηση των χρόνων αναμονής. Ο στόχος είναι να αποσυμφορηθούν οι εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Η αναμονή στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής φτάνει έως και 9 ώρες, όπως επισημάνθηκε από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο μέσος χρόνος αναμονής στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι 4,5 με 5 ώρες, και οι βασικές αιτίες καθυστέρησης είναι η έγκαιρη εξέταση από τον γιατρό και η καθυστέρηση στις εξετάσεις. Το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει οργανωτικές αλλαγές και την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας για την ανακούφιση των νοσοκομείων.
Όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης, από την 1η Νοεμβρίου, οι ομάδες εφημέρευσης των νοσοκομείων έχουν αναμορφωθεί, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μείωση της προσέλευσης στα ΤΕΠ κατά 20% σε κάποια νοσοκομεία. Η συνδρομή των Κέντρων Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι επίσης σημαντική για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Κέντρα Υγείας όπως αυτά της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχουν διευρύνει το ωράριο λειτουργίας τους για να υποστηρίξουν τις εφημερίες των νοσοκομείων.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, αναμένονται 50 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις για τα ΤΕΠ, περιλαμβανομένων
· 229 νοσηλευτών,
· 233 λοιπού προσωπικού,
· 19 γιατρών για την 1η ΥΠΕ, 18 γιατρών για τη 2η ΥΠΕ και
· 100 τραυματιοφορέων.
Οι κτιριακές ανακαινίσεις των ΤΕΠ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση του ΤΕΠ στο νοσοκομείο «Αττικόν» από 1.000 τ.μ σε 5.000 τ.μ. Επιπλέον, αναμένεται η αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα ΤΕΠ, με προϋπολογισμό 3,2 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία ενός προγράμματος για την καθοδήγηση των πολιτών στα ΤΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, θα τοποθετηθούν 25 στελέχη του Ερυθρού Σταυρού σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να βοηθούν τους πολίτες με την καθοδήγηση προς τα ιατρεία και τη σωστή κατεύθυνση για τις αναγκαίες διαδικασίες.