Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

«Το πρόβλημα της υγείας μου εκδηλώθηκε σε ηλικία 16 ετών, όταν εμφανίστηκαν οιδήματα στα κάτω άκρα και ελαφριά κόπωση στις αθλητικές δραστηριότητες, μιας και τότε ήμουν ενεργός αθλητής μπάσκετ σε ομάδες μικρών ηλικιών. Μετά από εξετάσεις αίματος και ούρων, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε δυσλειτουργία στους νεφρούς. Οι εξετάσεις ούρων έδειξαν πρωτεϊνουρία, ενώ στις εξετάσεις αίματος ο αιματοκρίτης ήτα στα χαμηλότερα όρια για την συγκεκριμένη ηλικία.

Μετά από βιοψία νεφρού, προσδιορίστηκε η πάθηση των νεφρών (IGM σπειραματονεφρίτιδα). Μετά από διάφορα φαρμακευτικά σχήματα που δεν βελτίωσαν την πορεία της νόσου, το 1998 και σε ηλικία 20 ετών, ξεκίνησα αιμοκάθαρση την οποία συνεχίζω μέχρι σήμερα. Σε αυτή την περίοδο των 24 ετών μέχρι και σήμερα, έχω περάσει πολλές περιπέτειες, χειρουργικές επεμβάσεις, δυο μεταμοσχεύσεις που δεν απέδωσαν αλλά, όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει συνεχής πρόοδος και βελτίωση στην ποιότητα της αιμοκάθαρσης ως θεραπεία και στα φαρμακευτικά σκευάσματα που λαμβάνουν οι ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση, μεταμόσχευση).

Αμέσως μετά την πρώτη διάγνωση, ανακαλύψαμε και τη σιδηροπενία, η οποία συνδέεται άμεσα με την λειτουργία των νεφρών. Η δυσλειτουργία των νεφρών έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή ερυθροποιητίνης, μιας ορμόνης που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ως συνέπεια αυτών είναι και η μειωμένη ποσότητα σιδήρου στις αποθήκες του οργανισμού.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των γιατρών μου, η σιδηροπενία αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα που είχε ικανοποιητικό αποτέλεσμα μέχρι ένα σημείο. Μετά την λήψη της φαρμακευτικής αγωγής τα συμπτώματα κόπωσης μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της σιδηροπενίας είναι καθοριστικής σημασίας. Οι μειωμένες τιμές σιδήρου στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν χαμηλό αιματοκρίτη, κόπωση, αδυναμία, κακή συγκέντρωση της μνήμης, σε γενικές γραμμές μια ψυχική κατάπτωση που οδηγεί σε αισθήματα απογοήτευσης και παραίτησης από την καθημερινότητα.

Είναι απαραίτητη και γίνεται έγκαιρα πια στην εποχή μας λόγω των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακών εξετάσεων αλλά και της επιστημονικής κατάρτισης του ιατρικού προσωπικού. Ιδιαίτερα οι ασθενείς με νεφρική νόσο, έχουν εξαιρετικούς επιστήμονες νεφρολόγους και σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα ώστε να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα η σιδηροπενία στον οργανισμό τους, είτε βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, είτε στο τελικό στάδιο υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας υπό αιμακάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση ή μεταμόσχευση.

Η ζωή δεν μας χαρίζεται, είναι ένας αδιάκοπος καθημερινός αγώνας βελτίωσης. Ό,τι και να βρεθεί στο δρόμο μας πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία, δύναμη και πίστη στον εαυτό μας. Η συμπαράσταση των ιατρών, νοσηλευτών με τις σύγχρονες μεθόδους είναι μια πρώτη βάση στήριξης για έναν άνθρωπο με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο αθλητισμός, η άσκηση βοηθάει στην ανάκτηση σωματικών και ψυχικών δυνάμεων σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο και σύμφωνα με τις συστάσεις των ιατρών μας, διατροφικό ατομικό πρόγραμμα από διατροφολόγο.

Η επαφή με τις καθημερινές μας δραστηριότητες όπως και πριν την εμφάνιση της πάθησής μας ακόμη ένα όπλα στην φαρέτρα μας. Πρέπει να είμαστε ενεργοί και δραστήριοι άνθρωποι κάθε μέρα, ώστε να απολαμβάνουμε όσο γίνεται καλύτερα και περισσότερο τη ζωή μας»!

Ο Μάριος Μαρκόπουλος είναι αιμοκαθαιρόμενος αθλητής της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, του Στίβου και του Bowling.

Είναι πρωταθλητής Ελλάδας από το 2006 μέχρι και σήμερα και έχει διακριθεί στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων με 6 χρυσά, 4 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια. Είναι επίσης Εκπαιδευτικός Θεωρητικών Ευρ. Μουσικής.

Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών (Σ.Α.Ν) www.san.gr/

Share.
Exit mobile version