Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε δύο διαδοχικούς ελέγχους υγείας από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας της Κορέας από το 2009 έως το 2010 και από το 2011 έως το 2012.

Κατά τη διάρκεια του διαστήματος της μελέτης, τέθηκαν στους εθελοντές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής και το επίπεδο σωματικής τους δραστηριότητας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το πόσο μέτρια και έντονη άσκηση έκαναν οι συμμετέχοντες κάθε εβδομάδα και τυχόν αλλαγές στην υγεία τους. Λίγο πάνω από το 20% των «αδρανών» ηλικιωμένων στον πρώτο έλεγχο είχαν αυξήσει τη σωματική τους δραστηριότητα κατά τον δεύτερο, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτοί οι άνθρωποι παρουσίασαν 11 τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Δεν μας εξέπληξαν τα ευρήματά μας, καθώς περιμέναμε τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία της άσκησης στους ηλικιωμένους», είπε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Kyuwoong Kim, διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα βιοϊατρικών επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.

Τα άτομα 60 ετών και άνω που ασκούνταν μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 11%, ενώ όσοι έκαναν καθιστική ζωή αύξησαν τον κίνδυνο κατά 27%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ακόμη και οι ηλικιωμένοι που ζουν με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης επωφελήθηκαν από την άσκηση.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια μορφή άσκησης για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσετε ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.

Share.
Exit mobile version