Ποιος τύπος κοινωνικής επαφής μειώνει την μοναξιά.

Η ανθρώπινη επαφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των ηλικιωμένων. 

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Η προσωπική επαφή αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία υποστηρίζει νέα μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ηλικιωμένων. Οι επιπτώσεις αυτές είναι συγκρίσιμες με εκείνες του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής και της υπέρτασης. Επίσης, η μοναξιά συνδέεται με εξασθένιση της γνωσιακής λειτουργίας κατά 60%, εμφάνισης άνοιας και αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονίας.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, θέλησε να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίον τα ηλικιωμένα άτομα διαχειρίζονται την μοναξιά τους και τις επιπτώσεις που έχουν οι διαφορετικοί τύποι κοινωνικής επαφής στην μοναξιά που βιώνουν.

Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερα από 300 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στην περιοχή του Όστιν, από το 2016 έως το 2017, προτού η πανδημία COVID-19 επεκτείνει τη χρήση ψηφιακών επικοινωνιών για πολλούς ανθρώπους και αυξήσει τα επίπεδα απομόνωσης για πολλούς ηλικιωμένους.

Οι συμμετέχοντες, κάθε τρεις ώρες, έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια της μελέτης σχετικά με τα επίπεδα μοναξιάς που βίωναν στην καθημερινότητά τους αλλά και ποια κοινωνική επαφή προτιμούσαν περισσότερο ανάμεσα στην προσωπική επαφή, την τηλεφωνική επικοινωνία και τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τα ευρήματα της μελέτης προέκυψε ότι, η προσωπική επαφή ήταν η συχνότερη επιλογή για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, ενώ άλλοι τρόποι επικοινωνίας όπως τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τα γραπτά μηνύματα μέσω κινητού αποδείχθηκαν λιγότερο αποτελεσματικοί.

«Μας ενδιέφερε να δούμε πώς αντιδρούν οι ηλικιωμένοι όταν είναι μόνοι και τις επιπτώσεις που είχαν οι διαφορετικοί τύποι κοινωνικής επαφής στην μοναξιά που βίωναν.  Συχνά, όταν οι ηλικιωμένοι αισθάνονται μόνοι, είναι πιο πιθανό να τηλεφωνήσουν σε κάποιον ωστόσο, όπως προέκυψε από την μελέτη, οι προσωπικές επισκέψεις ήταν ο μόνος τύπος επαφής που μείωσε πραγματικά τα επίπεδα της αναφερόμενης μοναξιάς. Όπως αποδείχθηκε, το τηλέφωνο και η “ψηφιακή επαφή” δεν παρέχουν στους ηλικιωμένους συναισθήματα εγγύτητας και άνεσης όπως η προσωπική επαφή» δήλωσε ο Dr Shiyang Zhang, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αν και πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις υγείας και κινητικά προβλήματα που μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την προσωπική επαφή, η νέα μελέτη δείχνει ότι η προσωπική επαφή είναι ένα σημαντικό «όπλο» για την αντιμετώπισης της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία και παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των ηλικιωμένων.

Πηγή: The Journals of Gerontology

Share.
Exit mobile version