Η αλλαγή ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, μπορεί να αποτελέσει μία αφορμή σύγχυσης. Καθώς τα πρωινά του χειμώνα γίνονται πιο σκοτεινά, οι ασθενείς με άνοια μπορεί να δυσκολεύονται να διαφοροποιήσουν μεταξύ τις 6 το πρωί και τις 6 το απόγευμα, διαταράσσοντας το βιολογικό τους ρολόι και δυσκολεύοντας το ωράριο ύπνου τους.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή της ώρας:

-Ρουτίνα

Η ρουτίνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του διαταραγμένου βιολογικού ρολογιού. Οι τακτικές δραστηριότητες την ίδια ώρα κάθε μέρα, μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή με άνοια να κατανοήσει την ώρα της ημέρας.

-Χρόνος εκτός σπιτιού

Ο καθημερινός περίπατος, όπως μετά το πρωινό, μπορεί να βοηθήσει να ρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι καθώς επίσης, μπορεί να βοηθήσει το νυχτερινό ύπνο την ίδια ώρα λόγω της σωματικής κούρασης από μία έξοδο. Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να βγει έξω, το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργηθεί διασφαλίζοντας ότι υπάρχει πολύ φως στο σπίτι το πρωί.

-Αυτόματη ρύθμιση ρολογιών

Μία επένδυση σε ρολόγια με αυτόματη ρύθμιση αλλαγών μπορεί να αφαιρέσει το επιπλέον αυτό άγχος από τους φροντιστές.

Πηγή: www.alzheimers.org.uk/…/supporting-people-with…

Share.
Exit mobile version