Εκτιμάται ότι περίπου το 25% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει κάποιο είδος τατουάζ

Η δερματολόγος Τζέτα Δουλαβέρη μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν προχωρήσουμε σε αφαίρεση τατουάζ με laser.

Εκτιμάται ότι περίπου το 25% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει κάποιο είδος τατουάζ. Το 50% από αυτούς – για διαφορετικούς λόγους – αποφασίζει κάποια στιγμή σε αφαίρεση του τατουάζ με τη διαδικασία του laser. Οι νεότερες τεχνικές αφαίρεσης τατουάζ με laser μπορούν να εξαλείψουν τα ανεπιθύμητα τατουάζ με ελάχιστες παρενέργειες, είναι ωστόσο αρκετά χρονοβόρες.

Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος αποφασίσει να αφαιρέσει το τατουάζ του, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ιατρό δερματολόγο με εμπειρία στη διαδικασία της αφαίρεσης.

Ποια είναι η διαδικασία

Η δερματοστιξία γίνεται με τη χρήση μηχανοκίνητης βελόνας που ουσιαστικά τρυπάει το δέρμα και αφήνει κόκκους χρωστικής ουσίας στη δεύτερη στρώση δέρματος, περίπου ένα χιλιοστό από την επιδερμίδα. Ο οργανισμός αντιμετωπίζει το μελάνι ως ξένο σώμα και τα λευκά αιμοσφαίρια ενεργοποιούνται για να το αποβάλλουν από το σώμα. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν τα καταφέρνουν γιατί τα σωματίδια της χρωστικής ουσίας είναι μεγαλύτερα και έτσι υπερισχύουν των αιμοσφαιρίων.

Στην αφαίρεση του τατουάζ με laser, η ακτίνα φωτός σπάει και μικραίνει τα σωματίδια του μελανιού, βοηθώντας τα λευκά αιμοσφαίρια να τα απομακρύνουν φυσικά.

Τα περισσότερα τατουάζ χρειάζονται περίπου 5-12 συνεδρίες, οι οποίες διαρκούν από 10 – 30 λεπτά. Η κάθε συνεδρία πρέπει να απέχει από την επόμενη περίπου ένα μήνα, κάτι που σημαίνει ότι η ολική αφαίρεση του τατουάζ χρειάζεται από 6 μήνες μέχρι ένα χρόνο.

Συνήθως πριν το laser, πραγματοποιείται δερματικό τεστ για να μην προκληθεί κάποια αλλεργική αντίδραση.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αφαίρεση του τατουάζ

Σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος της επιδερμίδας, καθώς όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να αφαιρεθεί το τατουάζ. Επίσης, εάν βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο του σώματος απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες. Το κόκκινο μελάνι εξαφανίζεται πιο εύκολα από τα άλλα χρώματα.

Το μέγεθος του τατουάζ, ο χρόνος και το βάθος της χρωστικής ουσίας μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Τι να προσέξω μετά το Λέιζερ

Μετά το λέιζερ ο ασθενής πρέπει να φροντίζει το δέρμα του σαν να έχει πάθει έγκαυμα. Πρέπει να εφαρμόζονται στην πληγή αντισηπτικά βάμματα και αντιβιοτικές κρέμες που προστατεύουν τον ασθενή από τις μολύνσεις.

Επίσης, η πληγή πρέπει να καλυφθεί με γάζες και να μην εκτεθεί στον ήλιο και ειδικά χωρίς αντηλιακό για 4 εβδομάδες.

Σταδιακά, θα δημιουργηθεί μια κρούστα, την οποία ο ασθενής δεν πρέπει να την πειράξει για να μην μείνει σημάδι. Συνήθως, δεν δημιουργούνται σημάδια ούτε αποχρωματίζεται το δέρμα, όπως πολλοί πιστεύουν.

Share.
Exit mobile version