Ο νέος Φάκελος Υγείας του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. θα ανοίξει την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού (ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ.), συνεχίζοντας τον κύκλο διαδραστικών σεμιναρίων (webinars) με τίτλο «Φάκελοι Υγείας», πραγματοποιεί την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 στις 21:00, webinar με θέμα «Αθλητική καρδιά», ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, στις 26 Ιουλίου.

Η καρδιά είναι κι αυτή μυς και όσο πιο πολύ ασκούμαστε τόσο πιο πολύ γυμνάζουμε κι αυτόν τον μυ. Ο όρος «αθλητική καρδιά» δεν αναφέρεται μόνο σε έντονη αθλητική δραστηριότητα αλλά και σε ένα υγιές «προπονημένο» καρδιαγγειακό σύστημα. Ο ανθρώπινος οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει σωματικές προκλήσεις, οι οποίες ποικίλλουν σε ένταση και σε απαιτήσεις, έχει τον μηχανισμό να ενεργοποιεί ανατομικές, ηλεκτρικές και λειτουργικές αντιδράσεις, προσαρμόζοντάς τες στο έργο που πρέπει να επιτελέσει κάθε φορά.

Οι προαγωνιστικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι ώστε για αποφεύγονται τυχόν δυσάρεστες συνέπειες από την άσκηση και να λαμβάνει ο αθλούμενος τα μέγιστα οφέλη για την υγεία του με ασφάλεια.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε έντονη αερόβια άσκηση η καρδιά πρέπει να αντλήσει και να προωθήσει ανά λεπτό περίπου πέντε φορές περισσότερο αίμα από ότι σε συνθήκες ηρεμίας. Επομένως, η αθλητική καρδιά, δηλαδή η καρδιά του αθλητή, επιδεικνύει μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών – προσαρμογών ως αποτέλεσμα συστηματικής προπόνησης. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου (πρωταθλητές) εμφανίζουν εντονότερες προσαρμογές σε σχέση με τους ερασιτέχνες αθλητές”.

Στο Φάκελο «Αθλητική καρδιά» θα συζητηθούν μεταξύ άλλων:

  • Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αθλητική καρδιά;
  • Πώς ορίζεται ο αθλητής, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία
  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;
  • Το είδος της προσαρμογής της καρδιάς του αθλητή διαφέρει ανάλογα με το άθλημα;
  • Ποιες εξετάσεις ενδείκνυνται για τους ερασιτέχνες και ποιες για τους συστηματικά ασκούμενους αθλητές;
  • Συμβουλές πρόληψης για την καρδιά του αθλητή.

Κύριος ομιλητής του webinar είναι ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας EUC & Διευθυντής της ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Δρ. Ηλίας Τσούγκος. Συντονίζει η Επικοινωνιολόγος- Δημοσιογράφος, Ιφιγένεια Τσαντίλη M.Sc.

Στόχος των διαδραστικών σεμιναρίων του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. είναι η πρόληψη και η ενημέρωση των ασθενών, των φροντιστών και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με σημαντικά καρδιολογικά ζητήματα.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας εδώ

Share.
Exit mobile version