Ένα συνταγογραφούμενο σε ενήλικες φάρμακο που χρησιμοποιείται για την οξεία θεραπεία κρίσεων ημικρανίας με ή χωρίς αύρα, φάνηκε να έχει και προληπτική δράση, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Συγκεκριμένα, το Ubrelvy της AbbVie, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τον οξύ πόνο της ημικρανίας, μπορεί επίσης να αποτρέψει την εκδήλωση ημικρανιών, βοηθώντας τους ασθενείς να διάγουν την καθημερινότητά τους με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Πώς επιτυγχάνεται η προληπτική δράση κατά της ημικρανίας

Το φάρμακο είναι εμπορικά διαθέσιμο στις ΗΠΑ για τη θεραπεία πονοκεφάλων ημικρανίας από το 2019. Το δραστικό συστατικό του, το ubrogepant, ήταν το πρώτο σε μια κατηγορία φαρμάκων που αναστέλλουν τη δράση των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στις ημικρανίες, που ονομάζονται υποδοχείς πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο καλσιτονίνης ή CGRP.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στο Neurology επικεντρώθηκε σε 518 άτομα με συχνές ημικρανίες, που μπορούσαν να καταλάβουν πότε επρόκειτο να εκδηλώσουν μια κρίση ημικρανίας, λόγω πρώιμων «πρόδρομων» συμπτωμάτων, όπως ευαισθησία στο φως και τον ήχο, κόπωση, πόνος στον αυχένα ή δυσκαμψία ή ζάλη.

Δύο πιθανές κρίσεις ημικρανίας αντιμετωπίστηκαν με την εμφάνιση πρόδρομων συμπτωμάτων, το ένα με το φάρμακο της AbbVie και το άλλο με εικονικό φάρμακο.

Ήδη δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου με τη δραστική ubrogepant, τα άτομα που έλαβαν το φάρμακο είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν  πως ένιωθαν «ικανοί να λειτουργήσουν κανονικά», συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα, το 65% των ατόμων μετά τη λήψη του ubrogepant ανέφεραν ότι δεν ένιωθαν «καθόλου περιορισμένοι» λόγω της ημικρανίας, αντίθετα, «μπορούσαν να κάνουν τα πάντα», ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι ένιωθαν «λίγο περιορισμένοι», σε σύγκριση με το 48% όσων είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.

«Η βελτίωση της φροντίδας με τα πρώτα σημάδια της ημικρανίας, ακόμη και πριν ξεκινήσει ο πόνος της ημικρανίας, μπορεί να είναι το κλειδί για βελτιωμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Richard Lipton του Albert Einstein College of Medicine, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

«Τα ευρήματά μας είναι ενθαρρυντικά, υποδηλώνοντας ότι το ubrogepant μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ημικρανία να λειτουργήσουν κανονικά και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους».

Exit mobile version