Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η 12η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας (EFP), μέλος της οποίας είναι και η Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία. Στόχος, η ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για την υγιεινή των ούλων αλλά και για τη σημασία της πρόληψης των περιοδοντικών νόσων.

-Η περιοδοντική νόσος ή περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια βακτηριακή μόλυνση που επηρεάζει τα ούλα και το κόκαλο που υποστηρίζουν τα δόντια.

-Η περιοδοντική νόσος, μαζί με την τερηδόνα, αποτελούν τα πιο διαδεδομένα στοματικά νοσήματα.

-Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 743 εκατομμύρια άνθρωποι, πάσχουν από προχωρημένη περιοδοντίτιδα.

-Εκτιμάται ότι 8 στους 10 Ευρωπαίους πάσχουν από κάποιο πρόβλημα στα ούλα τους.

-Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα είναι το έκτο πιο συνηθισμένο νόσημα παγκοσμίως.

-Η περιοδοντική νόσος προκαλείται από τη σταδιακή συσσώρευση μεγάλου αριθμού μικροβίων, με τη μορφή μικροβιακής πλάκας και πέτρας, στην περιοχή ανάμεσα στο δόντι και το ούλο που το περιβάλλει. Η αύξηση του αριθμού των μικροβίων και η προσθήκη νέων παθογόνων στελεχών, οδηγεί στη φλεγμονή και την καταστροφή των ιστών της περιοχής.

-Η περιοδοντική νόσος θεωρείται μια «ύπουλη» νόσος  γιατί πολλές φορές αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσα στα πίσω δόντια και δεν γίνεται αντιληπτή μέχρι τα πρώτα περιοδοντικά στάδια.

-Ο οδοντίατρος που ειδικεύεται στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της περιοδοντικής νόσου είναι ο  Περιοδοντολόγος.

-Τα πρώτα σημάδια περιοδοντικής νόσου εμφανίζονται γενικά μετά την ηλικία των 30 ετών.

-Η περιοδοντική νόσος μπορεί να προσβάλλει όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας.

-Ο κίνδυνος για περιοδοντική νόσο είναι σημαντικά υψηλότερος στους καπνιστές και στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά, ανοσοκατασταλτικά, αντιεπιληπτικά και αγγειοδιασταλτικά φάρμακα. Επίσης αυξημένος κίνδυνος υπάρχει στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ρευματικές ασθένειες, λοίμωξη HIV ή ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.

-Η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει ένα ή περισσότερα δόντια.

-Η περιοδοντίτιδα αποτελεί εξέλιξη μιας χρόνιας ουλίτιδας που δεν έχει θεραπευτεί.

-Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι η εμφάνιση κενού μεταξύ ούλων και δοντιού, η αποκάλυψη των ριζών των δοντιών, η κινητικότητα των δοντιών, η ευαισθησία των δοντιών και η κακοσμία του στόματος.

-Η περιοδοντική νόσος, σύμφωνα με τους ειδικούς,  μπορεί να θεωρηθεί ως δείκτης της γενικής υγείας του ατόμου.

-Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα  είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.

-Η περιοδοντική νόσος  τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με την άνοια, με τον σακχαρώδη διαβήτη, τη γέννηση πρόωρων ή ελλιποβαρών μωρών, με καρδιαγγειακές παθήσεις, με ορισμένες μορφές καρκίνου, με το άσθμα, με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και με τη νοσογόνο παχυσαρκία.

-Είναι καίριας σημασίας να αντιμετωπιστεί η περιοδοντίτιδα στο αρχικό στάδιό  ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε προχωρημένα στάδια που οδηγούν σε απώλεια δοντιών.  Αν και είναι μη αναστρέψιμη, μπορεί να σταματήσει με τη σωστή θεραπεία και την υιοθέτηση καλών στοματικών συνηθειών.

-Το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και η χρήση στοματικών διαλυμάτων προσφέρουν αποτελεσματικό έλεγχο της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

-Η τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη και την θεραπεία της περιοδοντικής νόσου και της τερηδόνας.

Share.
Exit mobile version