Η κατακράτηση υγρών είναι η συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας υγρών στο σώμα. Βασικά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών είναι το φούσκωμα-πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, στα κάτω άκρα, στους αστραγάλους και στο πρόσωπο, η μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος, οι διακυμάνσεις του βάρους, ο πόνος στις αρθρώσεις.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την κατακράτηση υγρών. Από αυτούς, κυριότεροι είναι η καθιστική ζωή, η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, ορισμένα φάρμακα, το αυξημένο βάρος σώματος, οι ακραίες θερμοκρασίες. Η κατακράτηση υγρών μπορεί ωστόσο μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή η νεφρική νόσος.

Ορισμένες απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, εφόσον δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση:

-Καταναλώστε λιγότερο αλάτι, καθώς το νάτριο που περιέχει δεσμεύει σημαντική ποσότητα νερού στο σώμα.

-Πιείτε περισσότερο νερό. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η ισορροπία των υγρών στο σώμα και υποστηρίζεται η νεφρική λειτουργία.

-Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου καθώς η επαρκής λήψη του συμβάλλει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, μειώνει την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο και καταπραΰνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

-Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6. Μελέτες έχουν δείξει ότι, η λήψη βιταμίνης Β6 συμβάλλει στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας του οργανισμού, μειώνοντας το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών, ιδιαίτερα σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

-Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο καθώς σύμφωνα με μελέτες, το κάλιο συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών στο σώμα, στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, η ντομάτα και τα όσπρια.

-Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αφυδάτωση του οργανισμού.

-Αποφύγετε την πολύωρη ακινησία, είτε σε καθιστή είτε σε όρθια θέση καθώς και την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες.

-Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Επενδύστε στην κίνηση και το περπάτημα σε καθημερινή βάση. Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών.

-Προσέξτε τη διατροφή σας! Περιορίστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως, το ψωμί, τα μακαρόνια, τα αρτοσκευάσματα. Προτιμήστε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής άλεσης, βρώμη, κινόα κ.α. Καταναλώστε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση των σωματικών υγρών στην κυκλοφορία και αποτρέπει τη συσσώρευση στους ιστούς και τη δημιουργία οιδήματος. Καταναλώστε επαρκή ποσότητα φρούτων και λαχανικών καθώς είναι πλούσια σε νερό και έχουν υψηλή διουρητική δράση.

-Δοκιμάστε φυσικά διουρητικά όπως, πράσινο τσάι, λουίζα, τζίντζερ, ιβίσκο, τσουκνίδα, πικραλίδα.

Share.
Exit mobile version