Κάθε 3 δευτερόλεπτα, ένα νέο περιστατικό άνοιας διαγιγνώσκεται παγκοσμίως, καθιστώντας την άνοια μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις του 21ου αιώνα.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν 200.000 άτομα με άνοια και αναμένεται ο αριθμός αυτός να αγγίξει τους 365.000 ασθενείς, μέχρι το 2050, με το ετήσιο κόστος της άνοιας να ανέρχεται στη χώρα μας από 3 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Άνοια: Ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Όλα αυτά κάνουν τους ειδικούς της νόσου Alzheimer παγκοσμίως να τη χαρακτηρίζουν «επιδημία του 21ου αιώνα», καθώς η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης κάνει όλο και πιο συχνή την εμφάνιση ανοϊκών κρουσμάτων, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer.
Ο προσανατολισμός των ερευνών παγκοσμίως
Η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα αγωνίζεται πολύ σκληρά για να είναι διαθέσιμο, σύντομα, ένα φάρμακο που θα τροποποιεί ικανοποιητικά την εξέλιξη σε κάθε στάδιο της νόσου. Όπως επεσήμανε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου), η κα Μάγδα Τσολάκη, Νευρολόγος–Ψυχίατρος, καθηγήτρια ΑΠΘ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, «…στη Γενετική θεραπευτική προσανατολίζονται στην τροποποίηση της έκφρασης των προδιαθεσικών γονιδίων, ώστε οι ηλικιωμένοι με φυσιολογική ζωή να παραμείνουν ως έχουν, να αλλάξουν την έκφραση των γονιδίων που καθορίζουν τη μετατροπή από Ήπια Νοητική Διαταραχή σε Νόσο Alzheimer και να αναστείλουν τη δράση των αντίστοιχων γονιδίων που καθορίζουν τη γρήγορη εξέλιξη από την εμφάνιση της νόσου».
Η κα. Τσολάκη τόνισε ότι «…η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται όσο πιο πρώιμα μπορεί να γίνει, δηλαδή σε προκλινικά στάδια της νόσου και η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών βλαβών να γίνεται πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων», συμπληρώνοντας ότι «Πολλές μελέτες (390 φάσης ΙΙ – 1996-2015), με μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν επιτύχει το στόχο τους, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται με άλλα όπως το solanezumab, το aducanumab, το crenezumab και το gantenerumab».
Συνδυασμός χορήγησης τροποποιητικών και συμπτωματικών θεραπειών
Καταλήγοντας, η κα. Τσολάκη τόνισε ότι στο μέλλον αναμένεται οι νέες θεραπείες να χορηγούνται συμπληρωματικά στις συμπτωματικές θεραπείες που χρησιμοποιούμε σήμερα, ενώ το σύνθημα των ερευνητών στη θεραπευτική της άνοιας είναι: Να συμμετέχουν ασθενείς στο σωστό στάδιο, για τη σωστή διάρκεια, με τις κατάλληλες μετρήσεις.