Στα παιδιά το βρογχικό άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια πάθηση, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1 στα 10 παιδιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (World Asthma Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Τρίτη του Μαΐου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1998 από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» (GINA), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το άσθμα.

Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος είναι η «Ενδυνάμωση της εκπαίδευσης για το Άσθμα». Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA) τονίζει την ανάγκη να ενδυναμωθούν τα άτομα με άσθμα με την κατάλληλη εκπαίδευση για τη διαχείριση της νόσου τους αλλά και για να αναγνωρίσουν πότε πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους για την σωστή διαχείριση της νόσου, ώστε να είναι εξοπλισμένοι να παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες και βέλτιστη θεραπεία στους ασθενείς τους, με στόχο την μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από το άσθμα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και η φαρμακευτική βιομηχανία καλούνται να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους για τη συνεχιζόμενη αποτρέψιμη νοσηρότητα που σχετίζεται με αυτήν την κοινή ασθένεια, παρά την ύπαρξη εξαιρετικά αποτελεσματικών θεραπειών ελέγχου, και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι τα φιλικά προς το περιβάλλον εισπνεόμενα φάρμακα που διατίθενται σε όλους χώρες «δεν αφήνουν κανέναν πίσω».

Το άσθμα ευθύνεται για 450.000 θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο

Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες. Επηρεάζει πάνω από 260 εκατομμύρια ανθρώπους και ευθύνεται για περισσότερους από 450.000 θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να προληφθούν.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα στην χώρα μας, περισσότεροι από 900.000 ενήλικες και παιδιά πάσχουν από βρογχικό άσθμα. Στα παιδιά είναι η συχνότερη χρόνια πάθηση, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1 στα 10 παιδιά.

Κάθε ασθενής χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση από τον ειδικό ιατρό για το άσθμα που είναι ο πνευμονολόγος. Το άσθμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά. Η θεραπεία στοχεύει στον περιορισμό και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

O σωστός έλεγχος του άσθματος είναι καθοριστικής σημασίας για τους ασθενείς, καθώς τους βοηθά να ζουν χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισμούς στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Οι στόχοι της θεραπευτικής αντιμετώπισης του άσθματος επικεντρώνονται:

-Στον περιορισμό και έλεγχο των συμπτωμάτων.

-Στην πρόληψη ασθματικών κρίσεων.

-Στη διατήρηση των πνευμονικών λειτουργιών στα πλησιέστερα του φυσιολογικού επίπεδα.

-Στη διατήρηση φυσιολογικής φυσικής δραστηριότητας , συμπεριλαμβανομένης και της σωματικής άσκησης.

-Στην αποφυγή των παρενεργειών των αντιασθματικών φαρμάκων.

-Στην πρόληψη δημιουργίας μη-αναστρέψιμης απόφραξης.

-Στην μείωση θνητότητας άσθματος.

Η διαχείριση της ασθένειας περιλαμβάνει:

-Αποφυγή του παθητικού ή ενεργητικού καπνίσματος.

-Εντοπισμό τυχόν παραγόντων που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

-Αποφυγή έκθεσης σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.

-Αποφυγή έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

-Συμμόρφωση στην αγωγή.

-Τακτική παρακολούθηση.

Περισσότερες πληροφορίες για το Άσθμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας: www.myasthma.gr

Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: ginasthma.org/world-asthma-day-2024

Share.
Exit mobile version