Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου, ημέρα γέννησης του  Vincent Van Gogh, ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από διπολική διαταραχή. Αποτελεί πρωτοβουλία των τριών διεθνών οργανώσεων Asian Network of Bipolar Disorders, International Bipolar Foundation και International Society for Bipolar Disorders. Στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ).

διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια Μανίας και επεισόδια Κατάθλιψης.

-Ο όρος «μανιοκαταθλιπτική ψύχωση» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό Ψυχίατρο Emil Kraepelin, στα τέλη του 1900. Ο όρος «διπολικός» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό Ψυχίατρο Karl Leonhard, το 1957, για διαταραχές που συνδύαζαν μανιακά και καταθλιπτικά συμπτώματα.

-Η διπολική διαταραχή έχει δυο βασικούς τύπους, τον τύπο 1 και τον τύπο 2. Η διπολική διαταραχή τύπου 1, χαρακτηρίζεται από την παρουσία μανιακών επεισοδίων στη ζωή του ανθρώπου. Η διπολική διαταραχή τύπου 2 χαρακτηρίζεται από μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια εναλλασσόμενα με επεισόδια υπομανίας, μία πιο ήπια μορφή μανίας.

-Η πλειοψηφία των διπολικών ασθενών βιώνουν εμπειρίες με εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.

-Περίπου το 40% των ατόμων με διπολική διαταραχή έχει τουλάχιστον μία περίοδο ταχείας εναλλαγής διάθεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

-Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από 46.000.000 άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχουν από διπολική διαταραχή. Από αυτούς, το 52% είναι γυναίκες και το 48% άνδρες.

-Στην Ευρώπη, έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 1% του πληθυσμού , δηλαδή 1 στους 100 ανθρώπους, είναι πιθανό να διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.

-Στην Ελλάδα περίπου 600.000 άνθρωποι νοσούν από τη σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης.

-Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως στο τέλος της εφηβείας ή στην αρχή της ενήλικης ζωής. Όμως, εξαιτίας της περιπλοκότητας της διαταραχής, η σωστή διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει για πολλά χρόνια.

-Τα αίτια της διπολικής διαταραχής παραμένουν άγνωστα αλλά τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό κληρονομικότητας. Ωστόσο, η εκδήλωση και η πορεία της ασθένειας επηρεάζεται έντονα και από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

-Σύμφωνα με έρευνες, οι άντρες εκδηλώνουν διπολική διαταραχή νωρίτερα από τις γυναίκες.

-Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διπολική διαταραχή είναι η 5η κύρια αιτία αναπηρίας καιη 9η αιτία πρόωρου θανάτου ή αναπηρίας.

-Ο αριθμός των ατόμων με διπολική διαταραχή που αυτοκτονούν είναι 60 φορές υψηλότερος από εκείνον του γενικού πληθυσμού.

1 στους 3 διπολικούς ασθενείς κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοκτονεί.

-Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το ψυχικό νόσημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν και από άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

-Περίπου το 60% των ατόμων με διπολική διαταραχή έχουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

-Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση.

Η συνεχιζόμενη ιατρική παρακολούθηση των ασθενών με διπολική διαταραχή είναι μείζονος σημασίας για την πρόληψη της υποτροπής μανιακών ή καταθλιπτικών επεισοδίων. Σε πολλές περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχημένα με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.

-Με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, καθώς και να διασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για τον ασθενή όσο και για τους οικείους του.

Share.
Exit mobile version